Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:44:18

Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівщини – в дії

14.02.2017   09:20Агенцiя

Виконання обласної програми охорони навколишнього природного середовища (ОНПС) – тема брифінгу, який 13 лютого, відбувся в Чернігівській облдержадміністрації.

Про результати проведених минулоріч в області природоохоронних заходів присутніх поінформували директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Тканко і в. о. начальника Управління капітального будівництва ОДА Андрій Шуман.

Програма охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки затверджена обласною радою у червні 2014 року. Її основна мета – забезпечення екологічної безпеки Чернігівщини, охорони навколишнього природного середовища та поліпшення його стану, реалізація ефективної природоохоронної політики. Фінансування заходів Програми здійснюється з обласного бюджету.

Як повідомила директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, у результаті законодавчих змін останнім часом значно збільшились надходження до спеціальних фондів охорони навколишнього природного середовища місцевих бюджетів. Зокрема, з початку 2016 року їм належать 80% платежів від екологічного податку.

Минулоріч з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища профінансовано природоохоронні заходи на суму більше 16,8 мільйона гривень. Це 85% від запланованих понад 19,7 мільйона гривень. Завдяки впровадженню системи електронних закупівель ProZorro економія бюджетних коштів склала майже 2,9 мільйона гривень (14,6%).

– При плануванні видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища ми, звичайно, намагалися охопити, як найбільше районів області для здійснення природоохоронних заходів, – зауважила Катерина Тканко.

Так, Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації, як розпорядником коштів обласного фонду ОНПС, у рамках Програми освоєно майже 7,7 мільйонів гривень або 94,7 % від запланованих.

Серед реалізованих заходів – тампонаж 66 недіючих артезіанських свердловин в Ічнянському, Бобровицькому та Носівському районах, облаштування трьох сміттєзвалищ у Коропському районі, будівництво та реконструкція систем водовідведення у Ріпках.

Крім того, збудовані протиерозійні споруди в місті Новгород-Сіверському. Також Департаментом фінансувались заходи екологічного моніторингу довкілля області, серед яких – визначення токсичності поверхневих вод та вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.

Для покращання екологічної обізнаності громадян надруковано ряд інформаційно-довідкової літератури та наочної продукції.

Серед заходів благоустрою – облаштування природних джерел в Н-Сіверському та Коропському районах, криниць – в Сосницькому районі та місті Мена.

Окрім цього, для запобігання знищення та пошкодження природних комплексів територій та об’єктів природно-заповідного фонду розроблені регіональна схема екомережі та 8 проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду, виготовлені та встановлені інформаційно-охоронні знаки.

Вперше на території регіональних ландшафтних парків «Ялівщина», «Міжрічинський» та «Ніжинський» облаштовано екологічні стежки. Їх мета – інформування про цінність цих територій та популяризація зеленого туризму.

У сфері водоохоронної діяльності розроблено екологічне обґрунтування виконання оздоровчих заходів річки Стрижень за межами Чернігова, а також робоча документація очистки стічних вод у смт Замглай Ріпкинського району.

Як повідомив Андрій Шуман, Управлінням капітального будівництва ОДА на природоохоронні заходи освоєно понад 9,1 мільйона гривень або 78,8% з передбачених майже 11,6 мільйона гривень.

Зокрема, проведені роботи з реконструкції каналізаційних очисних споруд, систем каналізації, каналізаційних насосних станцій (КНС) у містах Ічня, Бахмач, Варва, та Семенівка, смт Куликівка, Короп, селах Григоро-Іванівка Ніжинського району та Часнівці Козелецького району.

Придбані каналізаційні насоси для заміни зношених на очисних спорудах та КНС в містах Варва та Прилуки.

Реконструйовано мережі водовідведення та побудовано систему водовідводу поверхневих вод в смт Ріпки, Н-Сіверському, Коропському, Сосницькому районах.

Зазначені заходи спрямовані на забезпечення якісної очистки стічних вод та запобігання аварійному забрудненню довкілля.

Реалізація Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки подовжується. Планові надходження до спеціального фонду ОНПС на 2017 рік становлять біля 22 мільйонів гривень.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини