Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:15:43

На Чернігівщині буде сім госпітальних округів. ВІДЕО

29.12.2016   08:23Агенцiя

Чернігівську область буде поділено на сім госпітальних округів: Чернігівський, Корюківський, Менський, Бахмацький, Прилуцький, Ніжинський та Бобровицький.

Проект оптимізації системи стаціонарної медичної допомоги Чернігівщини презентував голова облдержадміністрації під час прес-конференції в обласній лікарні. Новий поділ на округи враховує специфіку Чернігівської області стосовно щільності населення і можливість доступу людей до медичного закладу.

На Чернігівщині буде сім госпітальних округів. Проект оптимізації системи стаціонарної медичної допомоги області, що розроблювали спільно з Інститутом стратегічних досліджень, презентував голова облдержадміністрації. Новий поділ враховує потоки пацієнтів у лікарнях, а також логістичну складову, тобто зручність для населення дістатися до медзакладу.

Серед семи округів найбільший – Чернігівський.

Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Він найбільший за рахунок міста Чернігова. Майже 413 тисяч мешканців. Який буде об’єднувати в собі мешканців Ріпкинського, Городнянського, Куликівського і Чернігівського районів».

Другий медичний округ об’єднає Сновський, Корюківський і Семенівський райони із центром у Корюківці. Третій — Менський округ, він охоплює райони Менський, Новгород-Сіверський, Сосницький та частину Коропського. У цьому і особливість поділу — різні частини районів можуть відноситись до різних округів, куди зручніше дістатися. Бахмацький округ об’єднує у собі другу частину Коропського, сам Бахмацький, Борзнянський та частину Талалаївського району. Прилуцький медичний округ буде включати частину Талалаївського району, Варвинський, Срібнянський та частину Ічнянського, яка має відповідне сполучення з Прилуками. Ніжинський округ відповідно охопить Ніжинський район і частини Ічнянського та Носівського районів. Останній округ – з центром у Бобровиці, об’єднає райони Бобровицький, Козелецький та другу частину Новіського.

У проекті оптимізації системи стаціонарної медичної допомоги області деякі госпітальні округи розраховані на меншу, ніж за вимогами мінохорони здоров’я, кількість населення. Причина тому – мала густота населення та велика площа області. До прикладу, у Корювському окрузі – майже 69 тисяч жителів, а міністерство вимагає не менше 120 тисяч населення.

Валерій Куліч, голова облдержадміністрації: «Така структура медичних округів враховує якраз логістичне переміщення пацієнтів. У нас була найбільша проблема, що Міністерство охорони здоров’я вимагає, що округ має бути не менше 120 тисяч населення. Але з урахуванням наших відстаней і щільності населення… Ми маємо 32 людини на квадратний кілометр. Це є найнижчий показник в Україні.  І з урахуванням цього,  що у нас (особливо північні райони) відстані дуже великі, населення невелике. Ми по-іншому просто не зможемо доступність медицини забезпечити. Головне питання – це показати пацієнту, за який термін часу і в яку лікарню він може потрапити і отримати медичну послугу».

Також проектом передбачається, що районні лікарні з потужними можливостями надання медичної допомоги, які до рівня центрів госпітальних округів не дотягнули, будуть збережені.



Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини