Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:30:53

Голова ОДА Валерій Куліч: реформи в області невідворотні, не треба гратися у популізм

18.11.2016   07:48Агенцiя

На зустрічі з редакторами районних газет, що відбулася днями в облдержадміністрації, голова ОДА Валерій Куліч говорив переважно про три з впроваджуваних в області напрямків реформ: зміни в системі надання медичної допомоги населенню, реорганізацію мережі освітніх закладів та про створення об’єднаних територіальних громад на Чернігівщині.

Про медицину: у боротьбі за госпітальні центри переможе сильніший

Чи не кожен з присутніх на зустрічі журналістів переймався долею лікарні у своєму районі. Та Валерій Куліч запевнив, що найкраще, чого вдалося досягти в районних лікарнях, буде збережено, незалежно від рівня їх акредитації. Наприклад, ніхто не знищуватиме хірургічне відділення Коропської ЦРЛ, де висококваліфіковані хірурги успішно проводять складні операції, або родильне відділення у Бобровиці, куди приїжджають за допомогою породіллі навіть із Києва.

Проте таких позитивних прикладів на теренах області не так багато, як хотілося б. На заваді, перш за все, нестача кваліфікованих кадрів: посади лікарів в районах зайняті не більше, ніж на 62%. Відповідно й медичні послуги населення там недоотримує. Тому завдання влади, на думку голови ОДА, так реорганізувати мережу закладів охорони здоров’я, щоб будь-яка людина з будь-якого, навіть найвіддаленішого, населеного пункту області могла отримати своєчасну та кваліфіковану допомогу лікарів.

Для цього при Управлінні охорони здоров’я ОДА діє спеціальна комісія, яка вивчає можливості та перспективи медустанов, їх укомплектованість кадрами та необхідним обладнанням, територіальну доступність для населення. Саме ця комісія надасть остаточні пропозиції щодо створення медичних округів.

Реформування системи охорони здоров’я викликало навіть певну конкуренцію між лікарнями за право стати центром госпітального округу. На переконання голови ОДА, переможе у цій боротьбі та, що виявиться сильнішою, тобто матиме кращу базу, обладнання, більше фахівців тощо. Немаловажна роль при цьому належить і місцевій владі: наскільки повно фінансує вона потреби закладів медицини, чи сприяє поліпшенню її матеріально-технічного забезпечення, створює (чи не створює) умови, щоб лікарі залишались в районі, а не виїжджали звідти у пошуках кращого.

Ще одним важливим аспектом реформ є розділення соціальної і суто медичної функцій лікарень. Не секрет, що в осінньо-зимовий період чимало ліжок у них займають літні, здебільшого самотні люди, які потребують не стільки медичної, скільки соціальної допомоги.

Валерій Куліч переконаний, що розділивши ці функції, можна вирішити одразу кілька проблем. По-перше, упорядкувати систему соціальної підтримки і цілком легально та більш ефективно допомогти нужденним. По-друге, працевлаштувати вивільнених при реорганізації закладів медпрацівників середньої ланки. А по-третє, розвантажити медичну субвенцію, спрямувавши кошти безпосередньо на покращання медичних послуг, позаяк саме воно є наріжним каменем реформування.

Стосовно кількості госпітальних округів, що турбувала журналістів, голова ОДА пояснив: вона ще не конкретизована остаточно. Адже з одного боку, з цим досі не визначились у Міністерстві охорони здоров’я. Приміром, нещодавно там зменшили з двохсот до ста двадцяти тисяч чисельність населення для округу. А з другого — обласна фахова комісія продовжує аналізувати ситуацію, яка ускладняється територіально-демографічними особливостями Чернігівщини. Наприклад, територіально госпітальний округ має бути у Новгороді-Сіверському, проте поки там немає ані належної медичної бази, ані відповідної зацікавленості місцевої влади у її створенні. Тож питання залишається відкритим.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини