Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:19:01

ОПОРА: На Чернігівщині п’ять виборчих округів були утворені з порушенням законодавства

15.11.2016   07:48Агенцiя

Чернігівський окружний адміністративний суд визнав протиправною та скасував постанову Носівської міської виборчої комісії Чернігівської області у частині утворення п’яти територіальних виборчих округів та зобов’язав ТВК сформувати ці округи відповідно до вимог чинного законодавства.

13 листопада в Чернігівському окружному адміністративному суді відбулося судове засідання за позовом п’яти суб’єктів виборчого процесу, представників  громади села Володькова Дівиця, до Носівської міської виборчої комісії Чернігівської області щодо розподілу виборчих округів.

Так, до складу Носівської міської ради Носівської об’єднаної територіальної громади Чернігівської області увійшли місцеві ради територіальних громад із загальною кількістю виборців 17668 чоловік. Постановою Центральної виборчої комісії від 20 жовтня 2016 року  за № 449 визначено 26 територіальних виборчих округів, що утворюються для організації виборів депутатів місцевих рад під час проведення перших виборів депутатів  Носівської міської ради Носівської об’єднаної територіальної громади Чернігівської області 18 грудня 2016 року. У ч. 5  ст. 17 Закону України «Про місцеві вибори» зазначається, що для проведення виборів депутатів міської (міста з районним поділом, міста, до складу якого входить інше місто, село, селище) ради відповідна міська територіальна виборча комісія не пізніш як за 37 днів до дня чергових або перших місцевих виборів утворює на території кожного району в місті, міста, села, селища, що входить до складу цього міста, територіальні виборчі округи. Кількість виборців у таких округах має бути за можливості максимально наближеною до середньої кількості виборців у територіальному виборчому окрузі відповідного багатомандатного округу, що обчислюється шляхом ділення кількості виборців, виборча адреса яких віднесена до відповідного багатомандатного виборчого округу, на загальний склад відповідної місцевої ради. Тож середня кількість виборців у територіальному виборчому окрузі багатомандатного виборчого округу з виборів депутатів  Носівської міської ради Носівської об’єднаної  територіальної  громади Чернігівської області 18 грудня 2016 становить 680 (17668:26=680). Орієнтуючись на це число, міська ТВК мала б утворити відповідні територіальні виборчі округи.

Однак, на думку позивачів, округи було створено з порушенням зазначеної вище норми законодавства, до того ж, йдеться у позові, частина громадян взагалі не зможе взяти участі у голосуванні, оскільки Носівська МВК своєю постановою від 9 листопада 2016 року № 5 «Про утворення територіальних виборчих округів для проведення  перших місцевих виборів депутатів  Носівської об’єднаної територіальної громади» не включила частину с. Володькова Дівиця до виборчих округів.

Суд, розглянувши позовну заяву, частково задовольнив вимоги позивачів, зокрема визнав протиправною та скасував постанову Носівської міської виборчої комісії Чернігівської області від 9 листопада 2016 № 5 «Про утворення територіальних виборчих округів для проведення перших місцевих виборів депутатів Носівської об’єднаної територіальної громади» у частині утворення територіальних виборчих округів №№ 19, 20, 22, 23, 24. А відтак зобов’язав Носівську міську виборчу комісію утворити територіальні округи №№ 19, 20, 22, 23, 24 з перших місцевих виборів депутатів Носівської міської ради відповідно до вимог чинного законодавства (ст. 17 Закону України «Про місцеві вибори»).

Окремою ухвалою суд зобов’язав Центральну виборчу комісію розглянути законність дій Носівської міської виборчої комісії.


https://www.oporaua.org/novyny/43466-na-chernihivshchyni-piat-vyborchykh-okruhiv-buly-utvoreni-z-porushenniam-zakonodavstva

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини