Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:43:26

Як контролювати роботу депутатів дізнавалися в Чернігові

06.10.2016   08:53Агенцiя

Хто із народних обранців прогулював засідання цього місяця, за які рішення вони голосують, які питання вирішують можна контролювати кожному громадянину.

Як саме, чернігівці дізнавалися 30 вересня під час семінару «Співпраця депутатів і громади», проведеного Громадянською мережею ОПОРА для відвідувачів Чернігівського міського Центру зайнятості.

Обрані в мажоритарних округах Чернігівщини народні депутати, відповідно до Закону «про статус народного депутата України» мають: ухвалювати закони, працювати в парламентських комітетах  та віту ват перед виборцями. Головним складовим є активність громадян та бажання впливати на дії своїх обранців, адже без відправлених звернень й вираження власних проблем та потреб, депутати не матимуть прямого діалогу з виборцями.

Підтримувати зв'язок з виборцями – обов’язок депутата в окрузі. Більше того, народний обранець має проводити особистий прийом, інформувати вас про власну діяльність через медіа та під час особистих зустрічей (не менше двох разів на рік). Звернення мають бути розглянуті протягом 30 днів, з моменту їх отримання, згідно яких вживаються необхідні заходи.

Розуміння свого впливу на роботу депутатів Верховної ради, та знання інструментів цього впливу відкриває можливості реальної співпраці між виборцями та депутатами. Адже саме депутат представляє інтереси громади яка його обирала, та зобов’язаний спостерігати та шукати можливості покращення життя цієї громади шляхом прийняття певних законів. Чим більше виборець буде знати про роботу свого обранця тим легше буде в подальшому приймати рішення обирати чи ні його на наступний термін.  Сьогодні ми розповіли де та як знайти приймальню свого парламентаря, та як правильно звернутись до нього з запитом. Поширювати таку практику плануємо і надалі - говорить громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА, Наталя Висіканець.

Відповідно до Закону України «Про звернення громадян», виділяють три види можливих звернень:

• Пропозиція (порада органам влади, щодо вирішення конкретної проблеми);
• Заява (прохання сприяти в реалізації прав або повідомлення про порушення законодавчої бази)
• Скарга (вимога поновити й захистити законні інтереси громадян).

Звернення може бути індивідуальне або колективне – надіслане від підприємств, установ чи організацій в письмовій або усній формі. Проте усне звернення має бути записане й зареєстроване помічником депутата в приймальні. А письмове може надсилатися поштою або передаватися до приймальні чи особисто до народного обранця.

Варто пам’ятати, що анонімні, звернення з образами чи наклепом, з повторних питань чи подане недієздатними особами – розглянуті не будуть. Що ж включати у ваше звернення аби воно було розглянуте:
• Прізвище, ім’я, по батькові депутата;
• Адресу, направлення звернення;
• Ваші прізвище, ім’я, по-батькові, адреса проживання та телефон;
• Суть справи або опис порушеного питання, з пропозиціями, щодо вирішення конкретної проблеми;
• Ваш підпис й дата;
• Перелік документів, якщо ви їх додаєте до листа.

Відтак, аби звернутися до депутата, контакти можна знайти на сайті Верховної Ради України та персональній сторінці депутата, на сайті «Рада» Громадянської Мережі ОПОРА, в приймальні депутата, на сайтах офіційних рад або особистих сайтах депутатів.

Марічка Свєтікова

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини