Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:59:57

Тринадцять районок невдовзі стануть вільними

01.09.2016   14:12Агенцiя

Про підсумки проекту «Медіа-менеджмент: від комунальної газети до успішного медіа» говорили на фінальному заході проекту, що відбувся у Чернігові 31 серпня.

За словами керівника проекту Олександра Назаренка, проект тривав 6 місяців, з березня по серпень 2016 року. І передбачав цілу низку інформаційних, організаційних та тренінгових етапів, які мали на меті підтримати редакції газет на етапі роздержавлення і підготувати до функціонування в умовах конкуренції як приватне і не залежне від держави ЗМІ.

- Проект відповідав одній з цілей програми «У-Медіа», а саме: «Збільшення різноманітності джерел новин та покращення якості новин». Відтак, фінальним результатом всієї нашої роботи саме якісний показник інформаційного наповнення районних газет, - каже Олександр Назаренко.

У рамках проекту було проведено дослідження та аналіз медіаринку Чернігівської області. Дані дослідження було презентовано редакторам на семінарах у квітні-травні 2016 року. Окремий блок стосувався аналітики щодо фінансової спроможності районних ЗМІ.

- На семінарах у квітні-травні 2016 року було проведено фокус групи з окремими редакторами районних комунальних ЗМІ. Як і очікувалось, переважали позитивні очікування колективів від реформування. А головне, що керівники редакцій розуміють, що роздержавлення — не самоціль, а лише перехідний етап для подальшого розвитку газети. І яким він буде — залежить від багатьох чинників, починаючи від поточного фінансового стану видання, бази передплатників і закінчуючи особливостями процесу децентралізація для кожного окремо взятого району, - упевнений Олександр Назаренко.

У рамках проекту проведено серію семінарів та тренінги з представниками колективів комунальних друкованих ЗМІ. Тематика – від юридичних питань і упорядкування статутної діяльності до роботи з новими медіа. А на тренінгах з контенту медійникам додалось знань щодо різних форм роботи з контентом, експериментування з новими рубриками та налагодження комунікацій з читачами. Представникам редакцій представили і сучасні онлайн-ресурси для роботи з відео- та фотоматеріалами, створення інфографіки та інтерактивних текстів.

Також у рамках проекту на постійній основі надавалась практична допомога редакціям комунальних друкованих ЗМІ, що реформуються.

Ще один результат проекту – на Чернігівщині у І етапі реформуються 13 районок. Коли ще у січні 2016-го, на самому початку реалізації реформи, бажаючих реформуватись було лише 5.

Як підсумок – проект вплинув на економічну, інституційну та інформаційну спроможність комунальних друкованих ЗМІ, які реформуються. А отже, частково нівелювались загрози закриття реформованих комунальних ЗМІ через низьку інституційну спроможність.

Ключовий момент – презентація напрацьованих під час проекту стратегічних кейсів з розвитку комунальних друкованих ЗМІ, а також обговорення цікавих ідей, які редактори вже почали впроваджувати у життя.

У продовження проекту передбачається і надалі надавати юридичну підтримку колективам газет щодо роздержавлення. А ще продовжити практику залучення фахівців для підвищення професійних компетенцій журналістів районок.

— Ми всі дуже чекали закону про роздержавлення, тож спочатку була ейфорія, але потім ми розгубилися. І саме цей проект допоміг розставити все на свої місця і визначити пріоритети. Зараз я, як реактор, розумію, що варто застосовувати комерційний підхід. Газета — це продукт, а наше завдання робити його якісним. На проведених семінарах, я зрозуміла, як його таким зробити. За правильної підказки тренерів, ми вже маємо напрацювання щодо спільного проекту. Після навчання я більше уваги приділила структуризації газети, і це вже дає свої плоди. Звернули увагу і на інтеграцію нашого медіа у соц.мережі, — зазначає редактор корюківської районоїгазети «Маяк» Ірина Гайова.

— На пораду тренерів ми відокремили менеджера з реклами. Реклама у нас займає майже 25% газетної площі. Результат — цьогоріч ми майже відмовилися від дотації, а тираж зріс на 500 екземплярів. За порадою тренерів ми запровадили обмін рекламою і цікавими матеріалами з іншими районами, провели два конкурси, випустили свій календар, який отримав шалену популярність. Також ми змінили верстку. Під час проекту ми змогли не лише отримати поради від маститих тренерів, а й обмінюватися досвідом безпосередньо з колегами з області, — каже редактор городянської районної газети «Новини Городнянщини» Світлана Томаш.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини