Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:28:56

"Ніяких проблем району ми не створили. Ми лише стали господарями своєї громади", - голова Парафіївської об’єднаної громади

25.08.2016   16:02Агенцiя

"Про те, що ми начебто створили району проблеми, говорять скрізь. Де б голова райдержадміністрації не побував, говорить, що Парафіївська об’єднана громада створила району проблеми".

Так Валентина Карпенко, селищна голова Парафіївської об’єднаної територіальної громади відповідає на нещодавнє інтерв’ю голови Ічнянської райдержадміністрації Олександра Бондаря, опублікованого в районні газеті «Трудова слава».

За її словами, в Чернігівській області, і Ічнянському районі зокрема, місцева виконавча влада агітує громади за формат об’єднання «один район – одна громада». А Парафіївська громада, скориставшись своїм законним правом, об’єднала 5 місцевих рад – це 18 населених пунктів, тим самим «не вписалася» у плани місцевої виконавчої влади.

«Я думаю, що ніякої проблеми в районі ми не створили. Навпаки, на нашому прикладі можна показувати, що громадам необхідно об’єднуватися. Хіба що ми створили проблему самому керівництву, яке сподівається, що коли буде «один район - одна громада», пересісти у крісла ради такої громади і керувати всім районом - всіма коштами, ресурсами, землями, лісами, ставками. Питається: а яка це тоді децентралізація? Це навпаки централізація. Я так розумію», - говорить Валентина Карпенко. -  Ічнянський район – це 76 населених пунктів, 27 сільських рад і по одній селищній і міській. Уявляєте, що це за громада може бути? Вона буде некерованою. Більше 50 км до райцентру віддаленим селам. Сільські голови, ті, які не хочуть об’єднуватися, скаржаться, що начебто їм ніхто не пояснює суть реформи. Та вони просто бояться втратити свої місця. Бо насправді потрібної інформації, щоб зрозуміти, варто чи не варто об’єднуватися, більш ніж достатньо. А скільки разів Офіс реформ приїжджав і роз’яснював переваги реформи! Ось поруч ми - Парафіївська громада, яка пройшла всі процедури об’єднання. Здавалось би, приїжджайте до нас, якщо вас справді цікавить реформа і майбутнє ваших сіл, людей. Ми розкажемо, пояснимо і допоможемо. Але з Ічнянського району до нас ніхто не приїздить переймати досвід. З інших районів області приїжджають, і навіть з інших областей – Полтавщини, Сумщини. І люди розуміють, що таке децентралізація, а в нашому районі не розуміють».

«Ну як навіщо об’єднуватися? – питанням на питання відповідає Валентина Карпенко. - Ну ви скажіть, чи мала та сама Петрушівка, чи Іванівці, чи Южне, чи Мартиновка (ред: села, що ввійшли до складу Парафіївської об’єднаної громади) якісь фінанси? Чи вони самостійно що-небудь вирішували? Вони нічого не вирішували. Фінансів у них не було. Ми як об’єдналися, то, наприклад, додаткові фінанси отримали - 60% ПДФО. До об’єднання сумарний бюджет цих 5-ти сільрад складав 5,5 млн грн. Сьогодні власних доходів в громади більше 10 млн грн. Ми за півроку бюджет перевиконали десь на 4 млн. А плюс освітня і медична субвенція – то бюджет громади складає більше 20 млн грн. То вже по фінансах ми більш спроможні, ніж коли-небудь. Це по-перше. А по-друге, раніше кожна громада самотужки не могла нічого вирішити у районі. Сьогодні зовсім інша ситуація. В нас селищна рада складається з 22 депутатів – 9 депутатів з Парафіївки, 7 - з Іваниці, 3 - з Южного, 2 - з Мартиновки, 1 - з Петрушівки і ми дружно вирішуємо, що нам зробить у першу чергу, що потім і так далі».

«Колись ми телефонували в район і питали «ну скажіть, скільки податків нам надійшло?» Сьогодні в нас створені необхідні відділи, в тому числі фінансово-економічний, є необхідне програмне забезпечення, ми кожного дня бачимо, скільки, хто податків сплатив, кожну копійку бачимо і бережемо. Відчувається, що ми господарі у своїй громаді», - констатувала селищна голова.

Сьогодні на території населених пунктів Парафіївської ОТГ кипить робота – капітально ремонтують будівлі шкіл, дитячих садків, створено свій центр первинної медико-санітарної допомоги.

«Думаю, це дуже добре, що створили центр первинної медикосанітарії, що ми взяли під контроль свої медичні заклади. На минулій сесії виділили кошти. Раніше жодного літру бензину не виділялося на амбулаторії і ФАПи. А ми виділили і на заробітну плату, і на медикаменти, і на бензин, і на кардіограф виділили 40 тис. грн».

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини