Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:16:15

Відбулося виїзне засідання робочої групи з вивчення стану водних об'єктів Чернігівської області

05.08.2016   08:47Агенцiя

4 серпня заступник голови обласної ради Арсен Дідур провів на базі Козелецького району виїзне засідання робочої групи з вивчення стану водних об'єктів Чернігівської області та вжиття заходів щодо уникнення повторення надзвичайної екологічної ситуації через забруднення річки Остер.

У засіданні, яке відбулося в приміщенні Козелецької районної ради, взяли участь члени робочої групи - депутати обласної ради Ігор Базалінський, Андрій Віротченко, Микола Мисник, Андрій Прокопенко. Також на нараді були присутні голова Козелецької районної ради Олена Дмитренко, керівники органів місцевої влади, територіальних громад та представники екологічних, правоохоронних органів.

Робоча група створена розпорядженням голови обласної ради на виконання рішення п'ятої сесії обласного представницького органу стосовно екологічної ситуації в річці Остер, яка викликала соціальну напругу серед жителів Козелецького району, коли наприкінці червня - початку липня нинішнього року у водоймі відбулася зміна кольору води та спостерігалася масова загибель риби.

Ця проблема була у центрі увага не лише Козелеччини. Питання розглядалося облдержадміністраціє, на місці працювала комісія Міністерства екології та природних ресурсів України. Прокуратурою відкрито кримінальне провадження, тривають слідчі дії.

Збігом цілого комплексу обставин назвали лихо на річці Остер представники екологічних служб. За словами заступника начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Вадима Потапенка, начальника відділу екологічного контролю водних ресурсів та атмосферного повітря Державної екологічної інспекції в області Володимира Шульги, заступника директора Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації – начальника управління екологічної безпеки та дозвільної системи Тетяни Небрат, несанкціонованих скидів забруднюючих речовин до водного об'єкту було не виявлено. Це загальна проблема малих річок з повільною швидкістю течії.

Встановлено, що органічне забруднення зумовлене природними процесами. Воно виникло внаслідок того, що через тривалі дощі відбулося підвищення рівня ґрунтових та поверхневих вод і разом з атмосферними опадами до річки Остер потрапили болотна вода та дощові змиви з сільськогосподарських угідь, які характеризуються низьким вмістом розчиненого кисню та підвищеною концентрацією фосфару та азоту. Ситуація ускладнюється процесами «цвітіння» та розвитком синьо-зелених водоростей, які викликають кисневий дефіцит та виділяють токсини.

Висока температура навколишнього середовища, яка спостерігалася в той період, спричинила підвищення температури води у водоймах. В окремих місцях вона піднімалася вище 30°С, що на фоні низького вмісту кисню викликало інтенсивні процеси гниття. Вони призвели до виникнення зморних явищ з подальшою загибеллю деяких видів водних організмів, зокрема риби.

Під час засідання робочої групи депутати цікавилися періодичністю перевірки шлюзів, хімічними показниками на інших ділянках водного об'єкту, а представники громадськості піддали сумніву офіційні версії причин забруднення. Тож після обговорення проблемних питань учасники наради вирішили дочекатися результатів незалежних аналізів по 43-х показниках, які проводяться за сприяння народного депутата України Олега Дмитренка, щоб потім визначити напрямки подальших кроків. Разом з тим зазначалося, що якою б не була причина екологічного лиха, необхідно здійснити розчистку русла річки. Для цього треба залучити кошти державної програми оздоровлення малих річок, обласного та місцевих бюджетів, а також програми ПРООН.

Серед іншого визначено необхідність моніторингу екологічної ситуації, координації місцевих органів влади у сфері регулювання водних відносин та сприяння проведення робіт з очистки річки Остер у критично важливих місцях, зокрема перед гідроспорудами тощо.

Підбиваючи підсумки виїзного засідання заступник голови обласної ради Арсен Дідур наголосив, що завдання робочої групи обласної ради з'ясувати реальну картину із забрудненням річки Остер та запропонувати заходи для зниження ризику повторення подібних ситуацій в майбутньому.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини