Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:07:35

З-під Болдиних гір прибрали більшовицькі барельєфи

18.07.2016   18:03

Доки втомлені виборчими перегонами політики відпочивали, представники комунальних служб Чернігова, залучившись силовою підтримкою місцевих самооборонівців та націоналістів, демонтували з підніжжя Болдиних гір два комуністичні барельєфи з зображеннями більшовицького перевороту та так званої громадянської війни.

Стели, які прославляли історичні періоди Жовтневого перевороту та наступної за цим окупації України радянським режимом, мають невдовзі замінити на барельєфи українського змісту.

Без зайвого галасу, спокійно, під пильною охороною громадських активістів та правоохоронців, чернігівські комунальники демонтували скандальні бронзові барельєфи, розташовані в підніжжі Болдиних гір. Це вже друга спроба демонтувати барельєфи із зображенням історичного періоду Жовтневого перевороту та подій так званої громадянської війни. Попередня, яка відбулася 24 червня, була невдалою. Група людей, попередньо зібрана кимось із прихильників комуністичної ідеології, завадила комунальникам провести демонтаж. Зі слів робітників, ті в істериці хапали їх за руки та кидалися на техніку. А вже завантажений барельєф змусили спустити на землю та стерегти від ймовірної крадіжки, адже барельєф виготовлений із бронзи і важить більше трьох тонн.

Під тиском протилежного табору міський голова Чернігова Владислав Атрошенко сказав, що питання про подальшу долю комуністичних барельєфів на Болдиній горі мають вирішувати громадські слухання. Це обурило патріотичну громадськість та волонтерів. Представники кількох десятків громадських організацій публічно звернулися до керівництва міста із закликами демонтувати стели у відповідності до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Представники патріотичної громадськості висунули вимоги якнайшвидше виконати Закон та передати ці барельєфи до історичного музею.

На засіданні комісії Чернігівської міськради з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища всі члени комісії були єдині в думці, що стели, які прославляють історичні періоди Жовтневого перевороту та наступної за цим окупації України радянським режимом, мають бути замінені на барельєфи українського змісту.

Відтак, демонтовані 18-го липня барельєфи відвезли на збереження в один із комунальних закладів Чернігова. За деякий час на їх місці мають з’явитися  композиції періодів української історії доби козаччини та національно-визвольних змагань за незалежність України.


http://day.kyiv.ua/uk/news/180716-u-chernigovi-z-pid-boldynyh-gir-prybraly-bilshovycki-barelyefy

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини