Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 00:08:20

Порушення виборчого законодавства у 206 окрузі станом на 16:00

17.07.2016   17:25Агенцiя

На Чернігівщині відсутність члена комісії на робочому місці призвела до фальшування виборчих документів, на іншій ДВК кабінки для голосування перебувають не в полі зору членів виборчої комісії, а на іншій дільниці спостерігачі зафіксували спробу проголосувати за пенсійним посвідченням.

На виборчій дільниці № 740882, яка знаходиться в с. Хмільниця Чернігівського району, спостерігачі ОПОРИ зафіксували невідповідність прізвища члена комісії, вказаного на контрольних талонах, та фактичного підпису.

Виявилося, що за одним зі столів на контрольних талонах було завчасно вписане прізвище члена ДВК Прохорової. Але вона пішла доїти корову і за її відсутності за столом працювала одна член комісії – Вікторія Петькун, яка і шукала виборців у списках, і видавала бюлетені.

Після того, як спостерігач ОПОРИ зробила зауваження, на черговому контрольному талоні розписався інший член комісії, який сидів за сусіднім столом. Тобто фактично на контрольному талоні зазначене прізвище Петькун, а стоїть підпис Миколи Кобця. Спостерігач ОПОРИ знову зробила зауваження і члени комісії відмовилися обслуговувати тих виборців, які стали до цього столу.

Зрештою член комісії Прохорова прийшла і знову приступила до роботи. Видача бюлетенів відновилася.

Процедура видачі бюлетенів прописана у частині 3 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України», де зазначено:  «При проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертій, п'ятій чи шостій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці».

На виборчій дільниці № 740826, яка знаходиться в с. Табаївка Чернігівського району, зафіксовано два порушення.

Кабіни для голосування розташовані в окремій кімнаті і знаходяться поза межами поля зору комісії. Члени комісії говорять, що “у нас завжди так було” і стверджують, що площа фойє сільського клубу, де працює дільнична виборча комісія, не дозволяє розмістити кабіни іншим чином.

Також спостерігач ОПОРИ зафіксувала спробу проголосувати за пенсійним посвідченням. Спочатку члени виборчої комісії намагалися довести, що пенсійне посвідчення також засвідчує особу, але зрештою голова комісії заборонила видавати бюлетень і попросила виборця прийти голосувати з паспортом.

Частина 3 статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України» містить вичерпний перелік документів, які підтверджують особу та громадянство України виборця на виборах депутатів. Серед цих документів немає пенсійного посвідчення.

Святослав Бабіля,
координатор громадського спостереження у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини