Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:57:45

Про субсидії, освіту, дороги, адмінпослуги – на першій селекторній нараді нового очільника уряду

13.05.2016   08:49Агенцiя

На селекторній нараді, що пройшла вчора, 11 травня, під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, обговорили низку актуальних питань. На порядку денному: оформлення субсидій населенню, завершення нинішнього навчального року та підготовка до нового, проведення ремонту доріг, а також передача на місця відповідних адмінпослуг Мін’юсту.

Звертаючись до керівників областей, Володимир Гройсман наголосив на необхідності тісної співпраці облдержадміністрацій та обласних рад із Кабінетом міністрів.

– Необхідно працювати не на процес, а на результат, – зауважив він. – Наше спільне завдання – змінити депресивні умови життя людей. А для цього необхідно розуміти їхні проблеми і якісно виконувати свої функції.

Очільник уряду зазначив, що прийняття нещодавнього рішення про встановлення єдиної ринкової ціни на газ є публічним, відкритим і вкрай необхідним. На його переконання, такі заходи дадуть змогу уникнути корупційних схем у газовій сфері та збільшать газовидобування в Україні. При цьому громадяни, які потребують підтримки, гарантовано отримають прозору адресну державну компенсацію за комунальні послуги. Минулого року субсидії нараховано 5,5 мільйона людей, цьогоріч очікують на збільшення до 7 мільйонів. Тож Володимир Гройсман, а також Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко поставили завдання перед органами соціального захисту населення на місцях – чітко, якісно і вчасно провести роботу з оформлення субсидій. Також вони зауважили керівникам областей на необхідності проведення роз’яснень для громадян стосовно обґрунтованих причин підвищення ціни на газ.

У галузі освіти основні акценти були сконцентровані на якісній підготовці до 2016-2017 навчального року. Було наголошено на вчасному придбанні шкільних автобусів та консолідованій закупівлі підручників. Також озвучили питання розвитку опорних шкіл для підвищення якості освіти на селі.

Окремо зупинилися на питанні ремонту доріг. Володимир Гройсман озвучив наміри Кабміну поступово досить швидкими темпами ремонтувати автошляхи країни. Він запевнив, що цьогоріч кошти державного бюджету, заплановані на ремонт, будуть наближені в часі. Це дасть можливість провести роботи вчасно, в період сприятливих погодних умов. До речі, цього року з Державного бюджету виділено на ремонт автодоріг 6,5 мільярда гривень. У той же час прем’єр закликав керівників областей винайти можливості співфінансування цих робіт із місцевих бюджетів.

Говорили також про важливість якнайшвидшого впровадження децентралізаційних процесів у частині забезпечення на місцях реєстру нерухомості та бізнесу. Володимир Гройсман наголосив на підвищенні якості надання населенню адміністративних послуг.

Не оминули увагою і проблеми фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Зауважили на необхідності знаходити фінансові можливості на їх утримання винятково з місцевих бюджетів.

Під час селекторної наради Прем’єр-міністр дав можливість керівникам усіх областей окреслити ситуацію на місцях, а також озвучити існуючі проблеми.

Серед найактуальніших питань очільники облдержадміністрацій назвали заборгованість за субсидії перед підприємствами-постачальниками послуг. Просили, по можливості, для депресивних районів переглянути відсотки співфінансування на придбання шкільних автобусів. Пропонували 70% оплати з державного бюджету, а 30% – із місцевих (наразі застосовується паритетне співфінансування 50% на 50%). Також переконували представників уряду розглянути питання про використання коштів, отриманих в областях від перевиконання митних зборів, на проведення ремонту доріг.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч підтримав колег щодо важливості розв’язання питання митних зборів. Також він озвучив найболючіші проблеми Чернігівщини. Серед них – недостатній обсяг субвенції з державного бюджету на освітню галузь, що спричиняє заборгованість із заробітної плати. Це, в першу чергу, пов’язано з існуючою розвиненою мережею шкіл, серед яких майже 55% – малокомплектні (через складну демографічну ситуацію та практично найбільшу територію області на рівні України). Тож Валерій Куліч звернувся до Володимира Гройсмана за підтримкою у розв’язанні цієї системної проблеми, яка існує в області протягом останніх років. Зі свого боку очільник уряду погодився допомогти у вирішенні цього питання у разі чіткого плану дій від Чернігівської ОДА на найближчі кілька років у реформуванні освітньої галузі.

Озвучив Валерій Куліч і проблему, яка склалася в області через конфлікт інтересів у ПАТ «Чернігівобленерго», у зв’язку з чим уже три місяці підприємство не виставляє населенню рахунки за спожиту електроенергію.

Прем’єр-міністр запевнив, що уряд готовий бути надійним партнером у подоланні всіх нагальних проблем на місцях. Проте і вимагатиме від областей конструктивної, якісної, відповідальної роботи.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини