Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:54:33

Обговорені попередні підсумки ІІІ фази проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду"

15.03.2016   17:07Агенцiя

15 березня відбулася робоча нарада з питань впровадження спеціального пілотування по співробітництву територіальних громад Чернігівської області в рамках участі у ІІІ фазі проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду".

Провів засідання перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич. У заході також взяли участь керівники Борзнянської, Варвинської, Прилуцької, Семенівської райдержадміністрацій та районних рад, Семенівський міський голова Олександр Бичков, Міжнародний менеджер проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Хендрік ван Зіл, Старший програмний менеджер проекту ЄС/ПРООН.

В ході наради було підведено попередні підсумки роботи по впровадженню спеціального пілотування у сфері співробітництва територіальних громад Чернігівської області в рамках участі у ІІІ фазі проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду".

Леонід Сахневич зазначив, що за підтримки обласної державної адміністрації та обласної ради на Чернігівщині впроваджується Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Він дає поштовх до самоорганізації громад та залучення інвестицій, на вирішення місцевих проблем.

Реалізація цього проекту передбачає фінансову підтримку громад в реалізації мікропроектів, спрямованих на підвищення якості надання послуг населенню і включає два компоненти – сільський та муніципальний.

У реалізації ІІІ фази Проекту беруть участь 8 районів та 2 міста, якими впроваджується 33 мікропроекти.

Зокрема, з реалізації сільського компоненту - 16 мікропроектів

впроваджуються у Бахмацькому, Бобровицькому, Городнянському та Срібнянському районах.

Загальна вартість мікропроектів складає близько 4,6 млн. грн (місцеві бюджети – 1 млн. грн, кошти ЄС/ПРООН – 3,3 млн. грн, та кошти громадських організацій – 250 тис. грн).

Повністю завершені 4 мікропроекти, решта 12 проектів будуть завершені протягом першого півріччя поточного року.

По муніципальному компоненту - реалізовується 9 мікропроетів в рамках яких підтримано 5 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у м. Ніжин та 4 ОСББ у м. Прилуки. Додатково Проектом була запропонована співпраця із залученням шкіл та дитячих садків до участі в ньому.

Загальна вартість мікропроектів по муніципальному компоненту складає близько 3 млн. грн. З них 1,2 млн. грн з місцевих бюджетів, кошти ЄС/ПРООН – 1,5 млн. грн, 350 тис. грн – кошти ОСББ та громадських організацій.

За словами заступника директора Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Сергія Ситника, окремим напрямком реалізації сільського компоненту є спеціальне пілотування на умовах співробітництва територіальних громад. Завдяки конкурсному відбору в області було визначено чотири райони та територіальні громади для участі в спеціальному пілотуванні. А саме: Борзнянський район - с. Комарівка (проведення енергозберігаючих заходів в амбулаторії); Варвинський район – с. Озеряни (енергозбереження в школі); Прилуцький район – селище Мала Дівиця (енергозбереження в школі); Семенівський район – м. Семенівка (енергозбереження в дитячому садочку «Сонечко»).

Старший програмний менеджер проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-3» Оксана Ремига зазначила, що починаючи з 2007 року Проект надає підтримку громадам у вирішенні їх нагальних проблем. За її словами Чернігівській області надається підтримка в пілотному режимі для того, щоб показати, як в нових умовах об'єднуються громади, надаються послуги населенню. Тому цей захід має допомогти адаптувати умови участі в Проекті відповідно до вимог часу.

Керівники Борзнянського, Варвинського, Прилуцького, Семенівського районів та міста Семенівка розповіли про позитивний досвід впровадження відповідних проектів у територіальних громадах.

Підсумовуючи роботу наради Леонід Сахневич наголосив, що проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» це шлях до підвищення рівня життя в сільській місцевості та об'єднання громад за для вирішення актуальних проблем сьогодення.

Довідково. Реалізація Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в області була розпочата у 2008 році.

В реалізації І та ІІ фази Проекту згідно з рейтингом приймали участь 8 «пілотних» районів. У І-й фазі - Коропський, Щорський, Срібнянський, Ріпкинський, Менський, Борзнянський, Корюківський, Куликівський райони. А у ІІ-й фазі - Бахмацький, Городянський, Корюківський, Куликівський, Чернігівський та Щорський райони.

В кожному з районів були відібрані сільські ради для участі в мікропроектах, створено та юридично зареєстровано – 69 громадських організацій, якими реалізовано 76 мікропроектів на загальну вартість близько 12 млн. грн.

2 жовтня 2014 р. підписано Угоду про подальше партнерство між Чернігівською обласною державною адміністрацією, Чернігівською обласною радою та Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй, яка є дійсною до 31 березня 2018 р.

Термін реалізації третьої фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» 2014-2018 рр. із загальною сумою бюджету по Україні 23,8 млн. євро, наданих Європейським Союзом (23 млн. євро) і ПРООН (800 000 євро).

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини