Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:39:49

Роботодавці, робітники та місцева влада вперше узаконили спільну мету та визначили шляхи її реалізації

04.02.2016   15:35Агенцiя

Створення належних умов роботи — це вже половина успіху підприємства чи будь-якої іншої структури. Адже людина, що приходить працювати у ту чи іншу сферу, повинна не лише заробляти, а й розвиватися та відчувати свою значимість для суспільства.

Українське законодавство визначає ряд умов, за якими мають формуватися трудові відносини між роботодавцем та колективом. Здавалося б нема нічого простішого: необхідно чітко дотримуватися визначених правил і система працюватиме безперебійно.

Втім можливість дотримання визначених догматів залежить від суспільно-політичної ситуації в країні та «сприятливого клімату» на місцях.

Мабуть, чи не єдиний вихід з цього замкнутого кола — налагодження співпраці між його сегментами. Тобто роботодавці, працівники та місцева влада мають визначити спільні пріоритети діяльності і працювати на їх реалізацію.

Такий шлях нещодавно розпочали на Чернігівщині.

26 січня вперше укладено Угоду між виконавчим комітетом Чернігівської міської ради, Федерацією профспілкових організацій Чернігівщини та обласним об'єднанням організацій роботодавців.

Що дасть цей документ простим чернігівцям? Та чому його досі не підписували розповів голова обласної Федерації профспілкових організацій Ігор Москаленко.

«У Федерації ідея створення такої Угоди була давно. Однак, вона не знаходила відгуку у керівників місцевого самоврядування. А без третьої сторони документ втрачає сенс», — зазначає керівник обласних профспілок.

— Які зобов’язання мають сторони згідно Угоди?

Загалом угода має чітко визначені пункти, у яких виписана роль кожної зі сторін та спільні зобов’язання. Увага зосереджена на таких питаннях:

— соціально-економічні і виробничі відносини;

— підвищення ефективності виробництва. Підтримка вітчизняного товаровиробника;

— захист прав працівників у процесі реструктуризації, змін в управлінні та форм власності;

— сфера соціально-трудових відносин;

— оплата праці;

— охорона праці та навколишнє середовище;

— забезпечення соціальних гарантій і соціального захисту;

— задоволення соціально-культурних та духовних потреб населення;

— розвиток соціального діалогу.

До прикладу:

Міськвиконком — головним завданням має, звичайно ж, всебічну підтримку підприємств. Тобто створення належних умов для їх розвитку. Для цього необхідно розробити систему заходів, спрямовану на вихід підприємств із кризових ситуацій та попередження банкрутства.

Роботодавці у свою чергу при приватизації чи перепрофілюванні підприємств гарантують, що соціальний пакет не погіршиться. Також вони мають долучатися до розгляду плану санацій збиткових підприємств у частині соціально-трудових відносин і працювати над забезпеченням продуктивної зайнятості та якістю робочої сили.

Профспілки мають контролювати виконання зобов’язань. Зокрема згідно чинного законодавства недопускати значних скорочень чи порушення умов праці і прав людини загалом.

— Яким чином Угода вплине на оплату праці?

Цим документом затверджено, що міськвиконком зобов’язується передбачати щорічно в міському бюджеті кошти на виплату працівникам закладів бюджетної сфери матеріальної допомоги, в тому числі на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

Роботодавці мають забезпечувати своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах усіх форм власності. Оплата праці не може бути нижче встановленої на державному рівні мінімальної зарплатні.

Також має бути створено перелік і розміри доплат та надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників, підприємств, установ і організацій, не нижче Генеральної угоди.

— Чи є якийсь план-максимум?

Плану-максимуму нема. А от мінімальні результати, які маємо отримати за час дії Угоди, а це до 2020 року, визначено.

Зокрема: не допускати реструктуризації базових галузей економіки та ліквідації підприємств без узгодження з профспілками всіх питань пов’язаних з соціальним захистом працівників підприємств.

Ми маємо забезпечити продуктивну зайнятість шляхом створення нових робочих місць. У 2016 році плюс 8 тисяч, а у 2017році – 10 тисяч. Починаючи з 2018 року і далі створення нових робочих місць не нижче до попереднього року.

Працюватимемо, аби забезпечити зростання середньої заробітної плати в 2016 році – не нижче ніж на 15% порівняно з попереднім роком, в 2017 році – не нижче ніж на 16% порівняно з 2016 роком. Починаючи з 2018 року і далі підвищення заробітної плати не нижче до попереднього року.

— Чи може Угода корегуватися?

Звичайно. Підписанти можуть вносити зміни, але лише за згоди усіх сторін.

Загалом, як зазначив Ігор Москаленко, працювати є над чим. І шлях до нової системи соціально-трудових відносин в області обіцяє бути тернистим. Для цього є чимало об’єктивних чинників. Однак найперший та найголовніший крок уже зроблено: налагоджено діалог між головними ланками — роботодавці, робітники та місцева влада мають спільну мету.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини