Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:58:50

Ніжинський виконком: Харчування в школах, утримання будинків і... маленький скандал

16.01.2016   09:00

14 січня, у великому залі міськвиконкому відбулось чергове засідання виконавчого комітету ніжинської міської ради.

Першим і одним з найважливіших питань було затвердження "Порядку організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, підпорядкованих Управлінню освіти Ніжинської міської ради". Проект готувався ще до прийняття змін у законодавстві і тому не зовсім відповідає нинішній ситуації, що і вплинуло на його розгляд. Хоча Положення мало лише регламентувати порядок надання послуг з харчування дітей, але суттєві зміни до розміру його фінансування істотно впливають на його суть.
 
Як роз'яснив керівник управління Станіслав Миколайович Кропивянський, на сьогоднішній день за кошти державного бюджету харчується 3010 дітей, в основному це учні 1-4 класів (2854), діти позбавлені батьківського піклування та діти-сироти (70), діти з малозабезпечених сімей (310), 32 дитини з сімей переселенців зі Сходу і ще 148 дітей учасників АТО. За новими законодавчими вимогами харчування за рахунок державної субвенції зможуть отримати лише 189 дітей. Для решти ж харчування має оплачувати або місцевий бюджет (якщо будуть на це кошти), або ж батьки. Відповідні і цифри: для 148 дітей на рік потрібно 650-700 тисяч гривень і вони є, а для 3010 дітей потрібно 5,2 мільйони гривень і їх потрібно шукати. Зважаючи на це, члени виконкому вирішили відкласти розгляд цього питання до прийняття місцевого бюджету, коли буде зрозуміло, на які кошти можна розраховувати.
 
В той же час до проекту рішення були зауваження у керівника комунального підприємства «Школярик» Лариси Леонідівни Чернишової. За її словами, у проекті Порядку немає розмежування між харчуванням дітей за бюджетні кошти і наданням платних послуг з харчування дітей. Крім того, не прописана процедура того, як бути, коли тендер не проведено у визначений законом термін і хто буде займатися харчуванням дітей у такому випадку. Така ситуація склалася минулого 2015 року. Лариса Леонідівна також зазначила, що комунальне підприємство створювалося саме для надання послуг з харчування дітей у школах і якщо не матиме можливості їх надавати постане питання про його існування взагалі як підприємства.
 
Як би там не було, а прийняття Положення поки що відкладено до прийняття бюджету. Адже якщо у місцевому бюджеті не виявиться коштів на харчування дітей, то і потреба проведення тендеру може відпасти як така. Хоча тендер вже проведено і переможцем став саме «Школярик».
 
Варто також зазначити, що з 11 лютого змінюється вартість харчування дітей у школах. Якщо до цього часу вона складала 6 гривень, то тепер буде 10.

Рішенням виконкому також внесено зміни у мінімальний перелік переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються житлово-експлуатаційними підприємствами м. Ніжина. Так вилучено пункт про проведення дератизації – її просто нікому проводити. Крім того 4-й пункт доповнено наступним текстом:
«Конкретний перелік робіт з поточного ремонту та об'єми його виконання для  кожного будинку визначаються виконавцем послуги згідно технічної характеристики будинку та даних дефектних актів під час розрахунку тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням кошторисної вартості кожного виду робіт за попереднім погодженням з власниками квартир в по кожному будинку.».

Тобто тепер мешканці будинку зможуть самостійно визначити, що їм включити в тарифи, а які послуги вони замовляти за необхідності.
На папері виглядає начебто непогано, а як буде в реальності – побачимо вже найближчим часом. Особливо, якщо зважити на те, що з 1 липня ЖЕКи формально припиняють своє існування, а швидше за все будуть просто реформовані в обслуговуючі компанії.
 
Рішенням виконкому також затверджено Положення про адміністративну комісії при виконавчому комітеті та Ніжинської міської ради та затверджено склад адміністративної комісії при виконкомі. До її складу увійшли Осадчий Сергій Олександрович (голова комісії), Чернишов Геннадій Георгійович, Куранда Юрій Іванович, Бойко Наталія Григорівна, Доля Оксана Володимирівна, Лега В’ячеслав Олександрович, Овчарук Наталія Анатоліївна, Прудніков Віктор Дмитрович, Сокол Наталія Віталіївна, Фурса Маргарита Борисівна, Ярмолюк Валерій Володимирович та Насібов Рустам Юсифович.
 
Нагадаємо, адміністративна комісія розглядає справи про адміністративні правопорушення на території міста: у галузі охорони праці і здоров'я населення; охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам'яток історії та культури; у промисловості, будівництві та в галузі використання електричної і теплової енергії; на транспорті, у галузі шляхового господарства і зв'язку; у галузі житлових прав громадян, житлово-комунального господарства та благоустрою; торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, фінансів і підприємницької діяльності; що посягають на громадський порядок і громадську безпеку; що посягають на встановлений порядок управління і інші.
 
Виконавчий комітет, посилаючись на рішення відповідної комісії, затвердив також режим роботи магазину «Олімп», що у тертьому мікрорайоні. Хоча його власники просили дати дозвіл на цілодобову торгівлю, але отримали відмову: дозвіл дали на торгівлю з 6-ї години ранку до 23-ї години вечора.
 
Завершилося засідання виконкому невеликим скандалом. Кілька засідань тому виконком дав дозвіл на прибудову балкону у будинку по вулиці Подвойського, 4 з подальшою можливістю переобладнати квартиру під комерційну нерухомість. На засіданні власниця говорила про кав'ярню. Але коли про це почули місцеві жителі – виступили проти цього: за їхніми словами з ними вона говорила про аптеку!

Через громадських активістів вони звернулися до виконкому з листом, у якому висловили свою позицію: введення жильців будинку в оману і змову між власником квартири і працівниками відділу архітектури. До листа вони зібрали 19 підписів, тобто майже всіх жителів будинку.
Власниця квартири, Юлія Канюка, зі свого боку пояснила, що вона не бажає конфлікту і планувала кав'ярню на зразок колишнього «Світу чаю» чи чогось для дітей. Але якщо жителі будинку не хочуть такого закладу, вона згодна поступитися і відкрити просто магазин.  А на звинувачення відповіла: «Я намагалася законно це зробити, але ніхто не може мені пояснити, як це зробити».

Нагадаємо, що цей дозвіл вона намагалася отримати майже рік, постійно виникали якісь зауваження і недоречності. В законодавчій базі щодо переведення житлової нерухомості в нежитлову – розібратися до цього часу ніхто не може – кожен наступний документ суперечить попередньому. А в цей же час у тому ж будинку вже діє два магазини!
 
В результаті вдалося домовитися про зустріч між власницею квартири і мешканцями будинку, на якій вони мають погодити що ж буде у приміщенні.

http://www.mynizhyn.com/news/misto-i-region/3537-vikonkom-harchuvannja-v-shkolah-tarifi-i-malenkii-skandal.html

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини