Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:40:13

Чи можна зберегти історичну назву села в однойменному Талалаївському районі?

06.01.2016   08:18

Історична назва села Сильченкове Талалаївського району Чернігівської області – Талалаївка.

Перша письмова згадка історичної назви відноситься до 1629 року, тобто ще за 19 років до початку славетної національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького.

У 1921 році с. Талалаївка Роменського повіту Полтавської губернії перейменовано комуністичним режимом на Сильченкове в пам’ять про уродженця цього села Сильченкова Севастяна Митрофановича – голови та комісару волревкому. Ця назва практично невідома сучасним українцям, вона означає офіційну жаргонну назву більшовицького органу влади: волосного революційного комітету – тодішньої найнижчої адміністративно-територіальної одиниці у радянській Росії до 1922 року.

У квітні 1921 року один із загонів Нестора Махна атакував місцеву владу у селі і вбив згаданого Сильченкова, кількох міліціонерів та інших представників комуністичного режиму. Нагадаємо, що саме в ті часи більшовицька влада проводила політику продрозкладки. Це означало вилучення всього зерна, крім того, що потрібний для посівної та харчування, а норми визначалися умовно, що позбавляло селян можливостей щось мати на обмін і навіть часто не вистачало для власного споживання. Додатково продовольство більшовики почали вилучати і для голодуючих із Поволжя Росії. Це створювало нестерпні умови життя селян і штовхало до збройного опору ненажерливій владі.

Безумовно назва села Сильченкове підлягає перейменуванню відповідно підпункту «є» пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 р. № 317-VIII.

Проте виникає питання: як можна повернути славетну історичну назву, коли існує райцентр – селище міського типу Талалаївка?

Цей населений пункт засновано у 1877 році як пристанційне селище біля залізниці, що була побудована у 1873 році. Назву нового поселення запозичено від села Талалаївки, що знаходиться всього за 7 км від нього. Отже, просте повернення назви неможливо, воно викличе плутанину.

Спробуємо знайти варіант вирішення проблеми з досвіду наших предків. Так, у Чернігівському районі Чернігівської області існують села: Новий Білоус і Старий Білоус. В Україні додавання до базової назви населеного пункту або об’єкту топоніміки у ньому прикметників «Новий» або «Старий», або щось інше, практикувалося здавна.

Таким чином, за такими прикладами село Сильченкове Талалаївського району Чернігівської області можна перейменувати на такі назви: «Стара Талалаївка» чи «Нова Талалаївка». За бажанням можна знайти й інший пристойний і благозвучний прикметник до історичної назви.

Проте, це проблема і вибір саме громади села та її сільської ради, а Верховна Рада України відповідно до Закону має до 21 лютого ц.р. вже проголосувати нову назву. ЯКУ?


Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.