Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:54:49

До проекту Регламенту Чернігівської міської ради включили більшість пропозицій громадських експертів

28.12.2015   08:44

Першим питанням порядку денного другої сесії Чернігівської міської ради сього скликання, що має розпочатися 28 грудня, є питання затвердження Регламенту.

Без затвердження Регламенту ради фактично не можливо далі рухати роботу органу місцевого самоврядування. Адже саме цей документ визначає структуру та повноваження окремих гілок влади нового складу ради.

Тож останні й перед сесією тиждень робоча група в міській раді щодня  проводила спільні засідання, розроблюючи проект Регламенту. До складу робочої групи, яка напрацьовувала проект Регламенту офіційно  були включені представники не лише фракцій міської ради, а й  громадськість, зокрема, член громадської коаліції «Прозорі ради» Павло Пущенко.

Також треба відзначити, що за основу проекту Регламенту Чернігівської міської ради були взяті напрацювання громадських експертів ,  а саме проект типового Регламенту розроблений  громадською організацією «Інститут політичної освіти». В проект нового Регламенту увійшли більшість пропозицій щодо виконання антикорупційного законодавства на яких наполягали громадські експерти.

Так публічність роботи всіх органів чернігівської ради, наприклад, гарантується ось таким пунктом : Пленарні засідання Ради, засідання постійних комісій, а також тимчасових контрольних, інших комісій та виконавчого органу Ради є відкритими, гласними і публічними, крім випадків, передбачених законами України… Гласність і публічність роботи Ради реалізується шляхом забезпечення вільного доступу до засідань Ради»

Також після ухвалення цього Регламену на сайті ради влада має розміщувати   всі проекти  рішень та ухваленні рішення, а також розміщення результатів голосувань засідань Ради, стенограми та протоколів засідань Ради та іншу інформацію. Також буде докладна інформація про діяльність кожного депутата, яка включатиме автобіографії, декларації про доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру, дні і місце прийому, контакти для листування звичайною, електронною поштою та телефонного зв’язку, а також інформацію про помічників-консультантів депутатів (прізвище, ім'я, по-батькові), розміщення інформації про особисте відвідування пленарних засідань та засідань постійних депутатських комісій депутатами Ради.

Головним суттєвим пунктом, що несе загрозу громадські експерти вважають норму, яка дає право депутатам вносити проекти рішення на розгляд в день проведення пленарного засідання, без попереднього оприлюднення.

Це частина 4 статті 24, що звучить так: «Невідкладні питання у виняткових випадках можуть бути внесені в день пленарного засідання Ради виключно за рішенням Ради». Тобто будь яке питання, може бути внесене на розгляд без попереднього обговорення, якщо його «невідкладним» порахує більшість депутатів. Таким чином це дає поле для можливих зловживань. Громадські експерти з коаліції «Прозорі ради», наприклад, пропонували чітко обмежити перелік питань, які слід вважати «невідкладними», наприклад техногенні катастрофи, надзвичайні ситуації які виникають в місті та подібні.


З повним текстом проекту можна ознайомитися за посиланням http://www.chernigiv-rada.gov.ua/project/rada/7523 

Наразі головне, щоб депутати під час розгляду на пленарному засіданні 28 грудня не почали вилучати демократичні та прогресивні норми нового проекту Регламенту Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини