Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 15:07:30

Жителі міста Мена дізнавалися якою може бути "прозора рада"

28.09.2015   10:31

25 вересня до міста Мена Чернігівської області завітали члени коаліції «Прозорі ради» з інформаційно-просвітницьким візитом.

Під час зустрічей з містянами громадські активісти роз’яснювали права  громадян на отримання інформації про роботу міської ради та про обов’язки  органу місцевого самоврядування забезпечити реалізацію права членів громади  на отримання інформації про діяльність влади.

Відзначимо, що згідно дослідження громадських  експертів всеукраїнської коаліції «Прозорі ради»,  Менська міська рада займає п’яте місце з восьми в рейтингу основних міст Чернігівщини у питані відповідності нормативних актів, які забезпечують прозорість та відкритість діяльності ради. 

Під час дискусій з жителями Мени   з’ясувалося, що  більшість звичайних мешканців, навіть політичних агітаторів,  мають  досить  примарне уявлення про те, які механізми дозволяють громадянам   дізнаватися про роботу ради, мера міста та депутатів.

Якраз напередодні місцевих виборів є важливим донести як до виборців так і до місцевих політиків думку про необхідність максимально прозорою зробити діяльність чернігівської ради, іі нових майбутніх депутатів та мера. Саме тому члени коаліції «Прозорі  ради» проводять роз’яснювальну  роботу в цьому напрямі серед керівників політичних партій, активістів та звичайних громадян в найбільших містах Чернігівської області.

Як повідомлялося раніше, вісім органів місцевого самоврядування Чернігівської області отримали рекомендації від експертів всеукраїнської коаліції «Прозорі ради» щодо  приведення у відповідність нормативно-правових актів (зокрема, регламентів місцевих рад, виконавчих комітетів, статутів територіальних громад тощо). Рекомендації стосувалися таких аспектів діяльності міських рад як оприлюднення нормативних документів, порядок звітування чиновників про свою роботу, відображення в документах принципів державних політик, зокрема, гендерної.

Довідково: у квітні 2015 року стартував проект «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування», який охопив Вінницьку, Запорізьку, Одеську, Чернігівську та Івано-Франківську області.
Мета проекту полягає у підвищенні прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування у 5 регіонах України, що призведе до зменшення корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади. Для досягнення мети проекту було створено коаліцію «Прозорі ради», до якої увійшли представники регіональних громадських організацій. Коаліція є відкритою для вступу не лише для громадських активістів, але й усіх зацікавлених сторін.
Дослідження охопило 40 органів місцевої влади, серед яких 8 в Чернігівській   області. (Чернігівська обласна рада, Чернігівська міська рада, Ніжинська міська рада, Прилуцька міська рада, Новгород-Сіверська міська рада, Носовська міська рада, Менська міська рада, Городнянська міська рада) . В Чернігівській області представниками  коаліції є Сергій Старченко та Павло Пущенко.

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.