Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:24:56

Чернігівська облрада: понад 40 % депутатів - кандидати на відкликання. ВІДЕО

09.09.2015   18:22Агенцiя

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад. За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або невиковання обов`язків можуть безпосередньо вплинути на дальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Ось ті місцеві урядники, що пропустили понад 50% засідань Чернігівської обласної ради.

 

Пояснити свою бездіяльність погоджуються далеко не всі депутати. Більшість просто ігнорують дзвінки журналістів.

Екс-голова Чернігівської ОДА Володимир Хоменко, обраний за партійним списком“Партії регіонів”, спершу послався на зайнятість, а потім вже не відповідав на дзвінки. До слова, він очолював раду впродовж 7 років.

Його наступник на посаді керівника облдержадміністрації Володимир Івашко, який до обласної ради був обраний за списками партії “Батьківщина”, відповів, що спілкується лише з тими журналістами, з ким особисто знайомий, і на питання журналіста Громадського руху ЧЕСНО так і не відповів.

Списочник “Партії регіонів” Юрій Євдокімов свою відсутність на засіданнях сесії у 2012 році пояснив хворобою:

“У 2012 році я переніс 4 важкі операції. Я знаходився в Харкові довгий час у лікарні, з них 27 днів у реанімації, а потім у Києві. Мені повторно робили операції”.

Варто зазначити, що Євдокімов потрапив до кандидатів на відкликання в тому числі і за 100 % прогули засідань постійної комісії у 2011 році, до того, як відбулася згадана депутатом операція.

Депутат-мажоритарник від Щорського округу Геннадій Божок, висуванець “Партії регіонів” відповісти за свої прогули у чинній раді ані виборцям, ані журналістам не бажає. 100 % прогульник готується вже до наступних виборів:

“Я не можу відповісти, я сиджу в адміністрації сьогодні цілий день. Ми готуємося до виборів, розписуємо повністю, хто куди йде. Так що мені ніколи зараз займатися цими вашими громадськими організаціями”, - заявив Геннадій Божок і поклав слухавку.

У Чернігівській облраді рекордна кількість депутатів, що пропустили у якийсь із років своєї каденції всі засідання комісій.

 

Депутат Василь Марченко, обраний у Талалаївському районі від Партії регіонівпереконаний, що дані, які отримав Громадський рух ЧЕСНО від Чернігівської облради, не відповідають дійсності. Втім, згодом депутат причини відсутності пояснює так:

“Я не ходжу, тому що дуже далеко їздити, а їздити немає на чому. Бензин знаєте який, це було. Але я бував на комісіях. Не на всіх, але бував. Ви пишіть, те що вважаєте за потрібне. Нам з Талалаївки їздити далеко на комісії. Коли комісія проводиться одночасно з сесією – я буваю. А коли сьогодні комісія. А завтра сесія, то я приїхати не можу”, - розповідає Василь Марченко.

Депутат-списочник від Партії регіонів Михайло Мальований свої прогули комісій пояснює так:

“З 27.11.2012 до 27.12.2013 я був призначений на Бурштинську ТЕС, яка розташована в Івано-Франківській області. Напружена робота та відстань обмежили мої можливості бути присутнім на всіх засіданнях”.

Варто зазначити, що депутат пропустив понад 50 % сесій у 2012 році - до свого призначення. Більше того, робота - не є поважною причиною для відсутності на засіданнях Ради чи комісії.

Хоча за свою роботу у місцевому самоврядуванні депутати дійсно не отримують платні від держави, згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 - Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Депутат, який не зміг за 2013 рік відвідати засідання комісії жодного разу так і не склав мандат.

На думку вже екс-депутата Чернігівської обласної ради Ярослава Демченкова, що був обраний за списками партії “Фронт змін”, є ймовірність, що протоколи засідань велися не завжди ретельно й точно.

“На ті комісії, що мене запрошували, я приїжджав”, - зазначає Демченков. За словами екс-депутата, рішення комісій ніколи ніким не враховувалися: “Це був формальний, радянський підхід до роботи: засідання заради засідання”.

“Я хотів би підкреслити руху Чесно, що в той час коли ми працювали в обласній раді, це була рада повністю окупована соціалістичною партією Рудьковського, Хоменком(відповідно екс-депутата ради, який виграв вибори до парламенту 2012 року та голови Чернігівської ОДА 2007-2014 рр. - прим. авт.), та його поплічниками з “Партії регіонів”. І в жодному випадку ми, депутати, що тоді були в опозиції, ходити статистами і виконувати волю їх не хотіли. Інколи навпаки я не з’являвся на засідання комісії, щоб не створювати можливість легалізувати ті чи інші рішення, що вони хотіли прийняти. В ті часи працювати в раді було неможливо. Коли після Революції Гідності в обласній раді сформувалась нормальна більшість і ми могли приймати нормальні рішення, я зрозумів, що більше немає необхідності продовжувати свою опозиційну діяльність і я склав мандат”, - зазначає Ярослав Демченков.

Варто додати, що Микола Рудьковський, на якого нарікає Демченков і який став народним депутатом, у 2012 році взагалі не відвідував засідання комісії. А у 2011 році Рудьковський пропустив 4 з 5 засідань комісії. До екс-нардепа дотелефонуватися не вдалося.

Майже в кожній міськраді чи облраді Громадський рух ЧЕСНО виявляє політиків, що не відвідували належним чином сесії або комісії ради і стали народними депутатами.

Нинішній нардеп Олександр Кодола, що був обраний до обласної ради за списками “Батьківщини”, зазначив, що сумнівається в офіційних даних і збирається їх перевірити:

“Я буду звертатися до обласної ради, аби з’ясувати достовірність наданої вам інформації. Наскільки я пам’ятаю, то був присутній на всіх сесіях і майже на всіх комісіях”.

Колишній голова Новгород-Сіверської райдержадміністрації В’ячеслав Кауфман, обраний від того ж таки Новгород-Сіверська, теж запевняє, що в обласній раді щось наплутали.

“Я максимум був відсутній на двох-трьох комісіях, коли був у відпустці, або в нас на той час припадала сесія, або колегія – те, що я не зміг. Такого бути не може” - говорить Кауфман.

Громадський рух ЧЕСНО перевірив повторно офіційні дані й Кауфман таки є кандидатом на відкликання.

Є депутати, які свої прогули пояснюють тим, що зайняті на основному місці роботи.

“Я тренер збірної команди України з вільної боротьби, і дуже часто виїжджаю у відрядження, наприклад, другого числа лечу на відбірковий турнір до Олімпіади, тому в мене часу практично дуже мало. Коли я в Києві, я стараюсь не пропускати”, - пояснює свої прогули сесій і засідань комісії депутат Григорій Данько, обраний від Партії регіонів у Бахмацькому районі.

 

 


http://pik.cn.ua

 

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини