Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:32:07

Заява-звернення фахівців-екологів до Соколова, щодо Кордівки. ДОКУМЕНТ

26.08.2015   07:38Агенцiя

Чернігівському міському голові Соколову О.В. Депутатам Чернігівської міської ради шостого скликання

Шановний Олександре Володимировичу!
Шановні депутати!

У зв’язку із знищенням дерев та початком будівельних робіт на території Кордівки Громадська організація «Об’єднання фахівців-екологів ′МАРЕ ЛІБЕРУМ′» звертається до Вас із проханням врахувати нашу думку.

Ми виступаємо проти знищення зелених насаджень і забудови території Кордівки, тому що:

1. Річка Десна – остання велика рівнинна річка України, яка є слабкозарегульованою і зберегла у природному стані заплаву. Завдяки природному гідрологічному режиму, на значній частині протяжності Десни, заплава утворює потужний водно-болотний комплекс зі значним біологічним різноманіттям. Її заплавні лісові фітоценози відрізняються своєрідністю і унікальністю. Ці ліси хоча і займають відносно невелику площу проте виконують надзвичайно важливі багатогранні еколого-захисні (руслостабілізуючі, кольматуючі, грунтозахисні, водоохоронні, рекреаційні та інші) функції. За висновками науковців господарську діяльність у заплавах необхідно спрямовувати на максимальне залісення смуги меандрування, а порушення заплавних територій негативно відбивається на екологічному стані річки.

2. Науковцями-ботаніками було вивчено стан фіторізноманіття урочища Кордівка та зроблено висновок про важливість цієї території в розробленій схемі регіональної екомережі Чернігівської області, і необхідності надати статус ботанічного заказника загальнодержавного статусу для збереження від антропогенного тиску міста Чернігова, в тому числі несанкціонованої та злочинної забудови і вирубування окремих ділянок. Наукове обґрунтування щодо створення об’єкта природно-заповідного фонду на даній території урочища Кордівка було передано авторами до Держуправління охорони навколишнього середовища в Чернігівській області.

3. Територія де планується знищення лісу та зведення будівель входить до Деснянського екологічного коридору та має увійти до Національного природного парку «Подесіння», ініціативу створення якого підтримано Указом Президента України № 1129/2008 від 1 грудня 2008 р. "Про розширення мережі та територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів".

Слід пам’ятати, що життєвому циклу річкових екосистем притаманні періодичність маловодних та багатоводних періодів. В багатоводний період територія Кордівки навесні повністю затоплюється водою. І будівництво на цій території змінить умови природного пропуску води паводків.

Тому на виконання наведених актів, враховуючи обґрунтування науковців, погляд екологів та з думкою про майбутнє, просимо зберегти заплавне урочище Кордівка.

 


 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини