Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 23:51:21

Реформа з об’єднання громад на Чернігівщині: перші кроки

28.07.2015   08:20Агенцiя

Перші успіхи і проблемні питання впровадження реформи місцевого самоврядування обговорювались в облдержадміністрації 27 липня під час брифінгу «Як триває процес об’єднання територіальних громад Чернігівщини».

За словами директора Офісу реформ у Чернігівській області Ярослава Жиденка, на сьогодні до облдержадміністрації на перевірку подано шість рішень про об’єднання. Найбільш активними громадами області виявилися Кіптівська та Деснянська (Козелецький район), Вертіївська та Григоро-Іванівська (Ніжинський район), Парафіївська (Ічнянський район) та Макіївська (Носівський район). У разі отримання позитивного висновку, вони матимуть можливість перейти до наступного етапу об’єднання — передачі цих рішень до обласної ради.

Процедуру об’єднання ініціювали ще 12 громад області. А свої пропозиції про співпрацю вони надали суміжним населеним пунктам.

— Чернігівщина після ухвалення обласною радою проекту Перспективного плану формування територій громад має можливість отримати 101 мільйон гривень з Державного фонду регіонального розвитку, — зазначив Ярослав Жиденко.

Він також зауважив, що після затвердження в обласній раді проект Плану об’єднання 81 громади було подано на розгляд Кабміну. Урядовими експертами попередньо погоджено утворення лише 43 спроможних територіальних об’єднання. Такий показник, на думку директора Офісу реформ, не повинен нікого лякати. Адже територіальна реформа — процес поступовий.

У свою чергу, експерт Офісу реформ Микола Силенко повідомив, що на початку їхньої роботи спілкування відбувалося переважно з керівництвом районів та населених пунктів. У міру поширення інформації про реформу до цього процесу почали долучатися безпосередньо жителі громад. Люди розуміють, що адміністративний устрій має змінитися. І тому зараз ініціативу з об’єднання нерідко проявляють самі громадяни.

— Приклад та досвід функціонування перших громад має стати позитивним сигналом для тих, хто досі хоче жити за старими правилами, — підкреслив Микола Силенко. На його думку, найбільший опір об’єднанню чинять структури, які будуть ліквідовуватись або реформуватись. У людей виникають певні побоювання, зокрема пересторога щодо можливого закриття шкіл та ФАПів, необхідності далеко їхати за довідками тощо.

Експерти Офісу реформ пояснили, що замість сільського голови, люди обиратимуть старосту, який видаватиме всі необхідні довідки. А вирішувати долю шкіл, лікарень та адміністративних будинків будуть обрані самими жителями депутати ради громад.

Роботу Офіс реформ має закінчити 5 вересня. Проте, скоріше за все, він ще на деякий час продовжить інформаційно-роз’яснювальну кампанію.

Ярослав Жиденко повідомив, що незабаром має запрацювати Інтернет-ресурс «Reformy.cn.ua». На ньому буде розміщено інтерактивну карту об’єднаних громад області, інформацію щодо роботи експертів Офісу. Також громадяни зможуть обмінятися своїми напрацюваннями та думками.

А поки що, у разі необхідності, всі зацікавлені можуть звернутися до представництва Офісу реформ у Чернігівській області за телефоном: (0462) 67-50-85.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.