Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:24:59

На вибори доведеться брати лупу – презентували бюлетень для голосування 26 липня

16.07.2015   23:41Агенцiя

16 липня в дискусійному клубі «Експертна думка» відбувся круглий стіл на тему «Вибори, як інструмент демократії».

Представники Комітету виборців України Олексій Кошель та Наталія Линник розказали чого чекати через 10 днів в день виборів, презентували макет бюлетеня в 1 метр довжиною та закликали громадян йти на вибори з окулярами та збільшувальним склом.

На виборах у Чернігові уже побито 2 антирекорди України: зареєстровано 127 претендентів на пост народного депутата, з котрих наразі лишився 91, нагадав очільник КВУ Олексій Кошель.

Така кількість кандидатів є результатом роботи політичних технологій, метою котрих є утруднення процесу волевиявлення виборців та затягування процесу підрахунку голосів уже після закінчення голосування громадян. «Досвід роботи на виборах попередніх років показує, що 26 липня ми побачимо надзвичайно низьку явку виборців», - поділився Олексій Кошель та додав, що заниження явки – це теж виборчі технології, мета котрих відбити у більшості населення бажання йти на дільниці, а привести туди тільки своїх прихильників. «Не допустіть, щоб меншість вирішувала долю всіх!» - звернувся він до виборців з закликом прийти на дільниці.

Олексій Кошель відмітив появу технологій силового характеру – в окрузі почалися пікети, псевдозамінування, погрози агітаторам, загострилося протистояння між лідерами виборчих перегонів. Саме тому він звернувся до очільників УМВС з проханням в день виборів посилити охорону ДВК та патрулювання вулиць. «Досвід показує, що проблеми виникають при перевезенні документації щодо результатів голосування», підкреслив Кошель. Також гендиректор КВУ звернувся і до кандидатів в депутати, підкресливши важливість того, щоб на дільницях не було їх представників у формі чи з характерним виглядом, а також псевдожурналістів.

Наталія Линник, заступник Генерального Директора КВУ, показала посібник, розроблений спеціально для працівників міліції ще на минулих парламентських виборах. У ньому вказані типові ситуації порушення порядку в день тиші та в день виборів, зокрема, що роботи при пошкодженні бюлетеня чи скриньки, при виявленні випадків агітації, видачі бюлетеня без паспорту, нападі на дільницю, псевдозамінуваннях тощо. «Тоді відповідні навчання  пройшли 20 тисяч правоохоронців», - повідомила Наталія Линник.

Також представниця КВУ презентувала макет бюлетеня для голосування, розробленого Центральною виборчою комісією. Він має 1 метр в довжину, а інформація про кандидатів надрукована дуже дрібним шрифтом, таким, що навіть людям з хорошим зором важко зорієнтуватися. «Виборцям з проблемами зору варто взяти з собою окуляри чи лупу, а членам дільничних виборчих подбати про наявність відповідних засобів на дільницях», - наголосила пані Наталія.

Представники КВУ зробили акцент на випадках прямого та непрямого підкупу виборців, а також наголосили, що окрім морально-етичного обов’язку є ще й кримінальна відповідальність для обох сторін. Так, виборці, що хочуть продати свій голос, ризикують отримати штраф розміром 3-5 тисяч грн., або 2 роки позбавлення волі. Спікери закликають всіх учасників виборчого процесу свідомо підходити до вибору депутата Верховної ради та дотримуватись законів України.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини