Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:27:12

Невже Стрижню "гаплик"?

18.06.2015   09:38

Якщо відверто, з нинішньою міською владою Чернігова, коли ще не настав — настане!

Адже це саме нинішні чиновники й депутати дозволили будівництво практично на річці Стрижень. При цьому розповідаючи (а коли відверто – вішаючи локшину на вуха чернігівцям), як на Стрижні буде гарно після завершення будівництва житлового будинку та втілення проекту нової сучасної набережної й бетонних берегів. А як вони розхвалювали міську екологічну Програму з розчищення цієї річки, незважаючи на тоді ще окремі негативні статті журналістів, і роками «закопували» туди десятки мільйонів гривень. Правда, судячи з того, що могли на власні очі побачити всі бажаючі, коли «невідомі хулігани» перед приїздом міністра екології та природних ресурсів України спустили воду в Десну, — на річці взагалі нічого потрібного не робили. Тільки гроші розкрадали з куцого міського бюджету.

Поточного року (зрозуміло — восени вибори) багато депутатів і громадські активісти почали наполегливо вимагати від міського голови та представників його команди припинити «закопування» мільйонів гривень у Стрижень. Проте все одно доволі багато коштів на це було виділено під особистим тиском на депутатів міського голови, його заступників. І про те, що черговий скандал, пов’язаний із цією річкою, назріває, — ми попереджали! Так і сталося.

І де ж ті черепашки?

Власне кажучи, коли міські активісти незаплановано, але дуже наполегливо запросили міністра екології подивитися на будівництво житлових будинків біля Стрижня, він погодився. Швидше за все, потім дуже жалкував, що це зробив. Адже протигаза не дали, а картина виявилася настільки жахливою, що міністр був у шоці. І дуже промовисто глянув на одного з міських «поважних» чиновників, котрий намагався вмовити його виділити ще й кошти з Державного бюджету на очищення Стрижня.

Адже видовище було не для людей зі слабкими нервами — справжня екологічна катастрофа для нашого рідного Чернігова. Після такого потужного скиду води сумнівно, що там виживе хоча б якась жива істота. Не кажучи вже про черепашок, якими хвалився начальник міського управління ЖКГ, вмовляючи депутатів дати побільше мільйонів саме на розчищення цієї колись (до речі, не так уже й давно) гарної та красивої річки, яка протікає через усе місто.

Надвечір того ж дня міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко прокоментував на своїй сторінці в соціальній мережі наші фотографії забудови: «А ось так будують у Чернігові. Це абсолютне порушення природоохоронних норм. Річку Стрижень іще трохи — й засиплють узагалі. Якщо місцева прокуратура не зможе вирішити це питання, то буду звертатися до Генерального прокурора. Поставив собі цю проблему на особистий контроль». Зрозуміло, що не тільки міністра, а й будь-якого мешканця міста цікавить: а хто дав дозвіл на таке зниження рівня води в річці? Особливо в таку спеку. І чи громада Чернігова дозволяла це робити?

Виявляється, нас про такі дії інформували

Уявляєте, як гарно вміють викручуватися з подібних ситуацій наші чиновники? Наприклад, от так: «Вода була спущена спеціально для продовження розчищення. Звичайно, громадськість поінформована! Є порядок узгодження спуску води для проведення робіт. Вода стояла, коли була заборона на проведення робіт у нерестовий період. Нині цей період закінчився. Отримано всі узгодження на зниження рівня води й роботи з розчищення русла. Роботи проводяться за рахунок міського бюджету». Й таке розповідає співробітник відповідного (який має стосунок до екології) департаменту облдержадміністрації.

А от такий еколог, як Олександр Усов, не є чиновником. Певно, саме тому має абсолютно інший погляд на ці події. За його словами, протягом двох-трьох днів зі Стрижня було скинуто понад 2 метри води. Цього не можна було робити з багатьох причин. По-перше, в області до 9 червня зберігається заборона через нерест, тому жодних робіт проводити не можна. По-друге, дозвіл на спуск води дає не якась одна особа, а ціла комісія. При цьому дозволяється спускати не більше 20 см на добу — для того, аби екосистема адаптувалася. По-третє, поступовий спуск води проводиться для того, щоб не було зриву намулу (особливо забрудненої частини води), що міститься в нижніх шарах надмулових відкладень.

Коли робиться стрімке скидання, намул зривається (це було добре видно на Стрижні) і вода йде чорна. Ця забруднена вода з низьким вмістом кисню, накопичуючись у гирлі близько від дамби, згубно діє на все живе. Еколог вважає, що потрібно знайти винних і вони мусять відповісти за завданий екології збиток.

Хто знайде винних?

Власне кажучи, спочатку винних уперто шукали деякі міські журналісти — зрозуміло, що не знайшли! Хто ж їм правду скаже? Всі відповідальні міські чиновники щось говорили, виправдовуючи свою установу, та вперто переводили стрілки на якусь іншу інституцію. Державні екологи чітко сказали: дозволу на такі дії вони не давали. Все, що вони узгоджували, — це заяви про наміри щодо трьох об’єктів. Але на скидання води жодного документа не погоджували. І таке скидання не повинно було відбутися. Зниження рівня мало бути лише на півметра! Причому з обов’язковим проведенням моніторингу скидання.

Прокуратура ж повідомила: «За фактом несанкціонованого відкриття шахтного водоскиду р. Стрижень, унаслідок чого відбулося значне виснаження водного джерела, зареєстровано кримінальне провадження. Оглядом місця події встановлено проведення несанкціонованого відкриття шахтного водоскиду р. Стрижень на ділянці біля затону р. Десна невстановленими особами. В результаті більшість води р. Стрижень витекло в р. Десна.

Вказаними діями екологічному стану річки, зокрема флорі та фауні, мікроклімату водного об’єкта нанесено значну шкоду».

Нині триває досудове розслідування. Розмір збитків буде встановлено за результатами проведення експертизи. Зрозуміло, є великі сумніви в тому, що справжніх винуватців буде зна­йдено. А тим більше — покарано. Вміють у нас ховати кінці у воду.

А от мешканцям Чернігова давно вже пора прокидатися від сплячки — ще кілька років «царювання» такої міської влади, як нині — і ми не тільки Стрижень втратимо назавжди. А й Десну. Й озера. Й наявні зелені насадження. Й на що перетвориться колись найбільш комфортне для проживання місто України — важко уявити!

http://www.hvilya.com/news/nevzhe_strizhnju_gaplik/2015-06-18-7042

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини