Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:56:22

Не за горами вибори до місцевих рад, та ще досі не відомо, за яким законодавством ми голосуватимемо

16.06.2015   09:12Агенцiя

У Верховній Раді зареєстровано цілих чотири законопроекти про місцеві вибори, тобто щодо єдиного варіанту домовитися не змогли, хоча Коаліційна угода передбачає, що новий закон має бути прийнятий до 30 червня. Експерти Реанімаційного Пакету Реформ закликають підтримувати їх проект закону. Він передбачає відкриті списки та голосування за мерів великих міст у два тури.

Найактуальніші зараз для українців реформи – добровільне об’єднання громад та прийняття нового закону про місцеві вибори. Саме це виносять на обговорення в регіонах експерти Реанімаційного Пакету Реформ. Чернігів – вже двадцять перше місто, до якого вони приїхали, щоб детальніше розповісти про майбутні зміни в законодавстві та почути думки, пропозиції та критику з боку місцевих експертів. Кажуть, у більшості областей люди не дуже оптимістично ставляться до реформи місцевого самоврядування. Наталія Ватаманюк, координатор регіональних ініціатив Реанімаційного Пакету Реформ: «Пояснюємо суть, переваги, що громади зможуть самі себе забезпечувати, і люди починають розуміти, що є багато перспектив, які переважають початкові ризики, які вона несе в собі».
 
Новий закон про місцеві вибори, який передбачає відкриті списки, має бути прийнятий до 30 червня. Проте у Верховній Раді зареєстровано аж чотири його законопроекти. Експерти Реанімаційного Пакету Реформ протягом трьох місяців працювали над проектом закону, який, за їх словами, повністю відповідає Коаліційній угоді. Він передбачає вибори за відкритими списками, коли громадянин голосує не просто за партійний бренд, не знаючи, хто в результаті пройде до місцевої ради, а сам обирає, кого з кандидатів від партії хоче там бачити. Наталія Ватаманюк: «Зрозуміти, хто в цьому списку, і для громадян брати на себе відповідальність за того, за кого голосує. Якщо обирає когось, має ознайомитися хоча б з біографією кандидата, чи буде він відстоювати інтереси громадян того чи іншого міста».
 
Пропонується також обирати в два тури мерів міст, населення яких більше за 90 тисяч. Адже коли міський голова обирається за результатами одного туру, в якому за нього проголосувало менше третини виборців, то виходить, що він отримав посаду завдяки меншій, а не більшій частині учасників голосування. Проте, аби не витрачати зайві кошти, другий тур експерти пропонують не проводити, якщо розрив голосів між фаворитом виборів та іншими кандидатами складає більше 15%.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини