Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:15:37

Вулицям Чернігова повернуть історичні назви?

13.06.2015   13:32

12 червня, відбулося засідання комісії з упорядкування найменувань вулиць Чернігова під керівництвом секретаря міської ради Владислава Кухаря.

Обговорювалося питання перейменування вулиць, провулків та площ міста Чернігова у зв’язку із набуттям чинності Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» (від 09.04.2015 р. № 317) .
 
Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», повідомив про видання збірника «Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам’ять та справедливість», який є своєрідним методичним посібником із декомунізації для влади і громадськості. Він також запропонував на першому етапі повернути історичні назви вулицям, у назвах яких використовується символіка комуністичного тоталітарного режиму. Важливим також є і залучення до цього питання громадськості міста.
 
Дискусії були бурхливі. Адже близько 100 вулиць, провулків і площ старовинного міста ще мають комуністичні тоталітарні назви. Серед них: Ворошилова, Войкова, 50 років ВЛКСМ, Дзержинського, Калініна, Комінтерна, Павлика Морозова, Муринсона, Орджонікідзе, 50 років СРСР, Таращанська, Щорса.
 
У результаті обговорення вулиці були поділені на три групи: повернення історичних назв, перейменування, приведення у відповідність до українського правопису.
Тож є сподівання, що вулиця Василькова згодом матиме українську назву – Волошкова, Кузнечна – Ковальська, Овражна – Ярова, Річна – Річкова, Розсвітна – Світанкова, Сиренєва – Бузкова. Вулиці Муринсона повернуть історичну назву – Воскресенська (така назву вулиця мала до 1922 року, бо поряд розташована Воскресенська церква), Анонова-Овсієнка – Успенська (до 1927, розташована у напрямку до Єлецького Свято-Успенського монастиря), Комсомольська – Реміснича (до 1922, на вулиці були ремісничі майстерні).
Доволі складним буде питання перейменування вулиць, які у радянський період отримали комуністичні назви. Тож і комісії й депутатам міськради, а також громадськості доведеться ще попрацювати, щоб у вулицях старовинного міста були вшановані видатні діячі, які внесли вагомий вклад у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, зробили значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя Чернігівщини і України. Щоб вулиці обласного центру відображали і топоніміку Чернігова.
 
Члени комісії міськради з упорядкування найменувань вулиць Чернігова мають до 30 червня 2015 року подати пропозиції щодо повернення історичних назв вулицям міста та їх перейменування.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.