Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:30:57

В області, так і в країні в цілому, відбувається зростання боргів із заробітної плати

22.05.2015   07:26Агенцiя

Непроста політична і економічна ситуація в країні негативно впливає на виплату заробітної плати працівникам. Однак, це не може слугувати виправданням для роботодавців, які дозволяють порушувати закон, несвоєчасно виплачуючи заробітну плату своїм працівникам. На цьому наголосив перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич під час чергового засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, що відбулось 21 травня.

Як в області, так і в країні в цілому, за його словами, відбувається зростання боргів із заробітної плати. Так, заборгованість в цілому в державі з початку року зросла на 19%, в області ¬– на 14,6 %.

Характеризуючи ситуацію з погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, організаціях та установах області, заступник директора Департаменту соціального захисту населення Катерина Тимошенко зазначила, що загальна сума заборгованості на початок травня склала 20,8 мільйонів гривень. В області налічується 51 підприємство, що не виплачує заробітну плату. При цьому переважна їх більшість є економічно активними, тобто працюючими. Сума їх боргу працівникам складає 11,5 мільйонів гривень. Найбільшими боржниками серед працюючих підприємств-боржників є ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів «ЧеЗаРа», ДП «Чернігівнафтогеологія», ПрАТ «Завод «Ніжинсільмаш», ПАТ «Хімтекстильмаш».

Значні борги акумулюють 17 економічно неактивних підприємств області. Три з них вже призупинили свою діяльність, до решти здійснюються процедури відновлення платоспроможності або визнання банкрутом. Серед найбільших боржників тут «Будівельна компанія «Домобудівник», ПАТ «Чернігівбуд», «Ніжинський механічний завод», «Ніжинські лабораторії скануючих пристроїв» тощо.

Основними причинами існування боргів, за словами Катерини Тимошенко, продовжують залишатися низька платоспроможність та високий рівень збитковості підприємств, неналежна реалізація виробленої продукції, тимчасове призупинення виробничої діяльності, несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи.

Позитивним моментом залишається відсутність заборгованості із заробітної плати серед сільськогосподарських підприємств області. У територіальному розрізі — не мають боргів підприємства 14 районів Чернігівщини.

У ході засідання було заслухано інформацію про ситуацію, проблемні питання та шляхи ліквідації заборгованості працівникам підприємств міст Чернігова та Ніжина, адже саме в цих містах на сьогодні сконцентрована значна сума боргу.

— Питання своєчасної виплати заробітної плати найманим працівникам та погашення заборгованості є одним з першочергових напрямків роботи в діяльності органів влади всіх ланок. До цього має бути докладено максимум зусиль кожним на своїй ділянці роботи, — підкреслив Леонід Сахневич, підсумовуючи результати засідання. Він акцентував увагу на необхідності проведення всебічного аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств-боржників, вжитті заходів щодо підвищення ефективності їх діяльності та внесенні пропозицій щодо змін керівників державних підприємств-боржників і притягнення винних посадових осіб до відповідальності за невиконання зобов’язань із забезпечення своєчасної виплати заробітної плати.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини