Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:34:13

"Чесний бізнес - чисте місто". ДОКУМЕНТ

20.04.2015   07:48

Під таким девізом зібрався у Ніжині другий міський бізнес- форум, скликаний Асоціацією «Об’єднання підприємств Ніжинщини».

Логіку девізу оцінив міський голова Анатолій Линник, який у вітанні підприємцям зауважив: «Ви успішні люди, маєте результат. Але маючи тільки добрий дохід і гарні статки, неможливо комфортно почуватися, коли погані дороги, злочинність, брудні вулиці…». Відтак влада готова працювати спільно з організованими підприємцями для наведення порядку у місті.

А порядок - це тільки і не стільки санітарний стан міста, але перш за все – порядок у економічному житті міста, бо саме економіка дає можливість налагодити і соціальну підтримку потребуючих, і той таки благоустрій. Проте сьогодні Ніжин – збитковий, як про це розповів на бізнес- форумі заступник міського голови Сергій Осадчий: «Тільки два підприємства – жиркомбінат і НВК «Прогрес» дали приріст у минулому році. Решта – або зниження, або на одному рівні. У місті не виробництво визначальне в плані податків, а доходи громадян – фізичні особи своїм податком з доходів є основними наповнювачами міського бюджету»

Дійсно, якщо управління освіти та університет імені М.Гоголя числяться в основних платниках податків, то щось недобре в богоспасенному Ніжині, де хитро ховає посмішку під довгим носом незрівнянний Микола Васильович…

Про структуру міського господарства, як систему платників податків, розповів перший заступник начальника Ніжинської податкової інспекції Сергій Шовкун. Він порадував, що цього року в міському бюджеті лишається акцизний збір, але натомість держава відбирає більшу частину податку з доходів громадян, ніж це було до голосних розмов про децентралізацію.

«Українці – великі індивідуалісти, але мусимо об‘єднуватись, щоб допомогти і собі, і державі» - наголосив президент Чернігівської регіональної торгово- промислової палати , радник голови ОДА Костянтин Іванов. Напередодні форуму досягнуто принципової домовленості про членство Асоціації в Чернігівській регіонально- торговій палаті, що виводить ніжинських підприємців на вищі обшири як економічної, так і суспільної діяльності. Адже наразі стоїть задача і про зміни в самій палаті – від забезпечення зовнішньоекономічної діяльності підприємців до їх участі у формуванні державної та місцевої економічної політики.

«Для чого об’єднуватись?» - риторично запитував голова Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини» Микола Шкурко. І продовжував, демонструючи на екрані схему: «Найголовніше в об’єднанні – самі учасники, адже не податкова наповнює бюджет, а ми з вами, підприємці. Далі ми маємо виробити принципи бізнес- етики, зайнятися кооперацією – адже в Асоціації ми можемо один одному швидше за банки і простіше дати позику. Співпраця із владою також ефективніша через об’єднання підприємців».

Це, власне, підтвердив і міський голова Анатолій Линник, побажавши на наступний форум зібрати набагато більше зацікавлених учасників.

Ніжинський бізнес- форум прийняв звернення, у якому підприємці акцентували на трьох проблемах, які має вирішити влада. Це – доступ до землі, фінансів і трудових ресурсів. Адже, скажімо, ніхто не знає у місті реєстру вільних земельних ділянок, хоча у Білорусі це можна побачити на сайті кожного міськвиконкому. А процедура оформлення землі – надзвичайно ускладнена. Також і доступ до фінансів утруднений, бо банки неохоче йдуть назустріч або ставлять такі умови, що позика втрачає сенс. Не можуть підприємці зрозуміти і новацію, коли податкова з якогось дива стала контролювати наявність трудового резерву.

Гуманітарною «родзинкою» бізнес- форуму стала презентація «Календаря знаменних і пам’ятних дат Ніжина на 2015 рік». З великою довідковою базою, гарно ілюстрований, випуск календаря був підтриманий Асоціацією «Об’єднання підприємств Ніжинщини» і став ще однією доброю справою для відродження слави міста.

… Маю зауважити, що в Чернігові, на жаль, немає аналогічного об’єднання підприємців – з таким стратегічним поглядом на розвиток міста і держави, з розумінням значення культури і честі доброго імені.

 


Відкрите звернення другого бізнес-форуму м. Ніжина


Ми, підприємці, що чесно платимо податки до бюджетів усіх рівнів, що створюємо робочі місця, що несемо соціальне навантаження, не тільки вправі, але й зобов’язані поставити громаді і владі проблеми, вирішення яких має очистити бізнес-середовище від зайвого тиску фіскальних та інших владних органів, нашарувань та всього, що заважає Україні рухатися вперед, до європейського суспільства.
Ми вимагаємо від влади вирішити наразі три надзвичайно важливі питання:
доступ до землі – існуюча система громіздка і неефективна,
доступ до фінансів - створення системи державної інвестиційної підтримки підприємництва, адже сьогодні банки не займаються такими інвестиціями,
доступ до трудових ресурсів – зараз центр зайнятості усунено від формування кадрового резерву, немає узгодженості з Міністерством освіти і науки України, тому навчальні заклади готують спеціалістів без врахування реальних потреб економіки. Немає комунікації й співпраці з іншими органами влади, зокрема з фіскальною службою.
Ми виступаємо за прозорість державної фіскальної політики, адже мова йде про податки, тобто кошти, зароблені нашими громадянами і підприємствами і за прозорі, гласні кадрові призначення на державні посади.
Ми, підприємці реального сектору, вважаємо необхідним створення системи прозорості у торгівлі, що без застосування касових апаратів неможливе. Здійснювати це треба виважено, як в інтересах покупців, так і продавців.
Вважаємо потрібним удосконалити спрощену систему оподаткування, щоб підприємцям було вигідно не дробити бізнес і, як у супермаркетах, імітувати масу дрібних підприємців. Європейський світ не випадково обмежує великі мережі, стимулюючи створення місцевих магазинів і виробництв.
Закликаємо до єднання підприємства Ніжинщини для відродження славних традицій ніжинських купецьких зібрань – як у відстоюванні спільних інтересів, так і формуванні чистого (в прямому і переносному значенні) міста. Єднанню нема альтернативи, якщо ми хочемо бути почутими і впливовими.
Тож чекаємо підприємців реального сектору в нашій Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини».
В єдності наша сила, запорука вирішення проблем!

Прийнято на бізнес- форумі у Ніжині 17 квітня 2015 року

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини