Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:08:55

Міністерство інфраструктури закликає міську раду Чернігова забезпечити гарантоване право медиків на заробітну плату, а громадян - на медичну допомогу

08.04.2015   08:43

Місцеві органи влади Чернігова та Житомира саботують процес передачі залізничних лікарень з балансу залізниць місцевим громадам. Це призводить до виникнення у медичних закладів заборгованості по зарплаті, комунальним та іншим платежам. А також ставить під загрозу процес надання медичних послуг жителям міст і, зокрема, залізничникам, від своєчасного обслуговування яких досить часто залежить безпека залізничних пасажирських і вантажних перевезень. Міністерство інфраструктури закликає місцеву владу забезпечити гарантоване право медиків на заробітну плату, а громадян – на медичну допомогу.

01.01.2015 набрав чинність Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин», який вимагає у місячний строк забезпечити передачу з державної власності у комунальну 79 медзакладів Укрзалізниці. Проте, органи місцевого самоврядування Чернігова в особі міського голови Соколова О.В відмовили вузловій лікарні станції «Чернігів» у відкритті рахунку в Казначействі та виділенні будь-якого фінансування закладу. Через це 77 співробітників лікарні з січня 2015 року не отримують заробітну плату. 13 березня 2015 прокуратурою Чернігівської області заявлено позов до суду з вимогою зобов'язати міську владу прийняти в комунальну власність чернігівської громади вузлову лікарню станції Чернігів Південно-Західної залізниці.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради вузлова поліклініка станції Житомир Південно-Західної залізниці була передана до комунальної установи «Центральна міська лікарня №1» як окремий структурний підрозділ. 37 працівникам поліклініки надали можливість працевлаштування, але заробітну плату за січень-лютий 2015 року міська влада платити відмовилась, незважаючи на те, що кошти від держави, необхідні на забезпечення нормальної роботи медзакладу, до місцевого бюджету надійшли.

Міністерство інфраструктури заявляє, що відмова у фінансуванні закладів є грубим порушенням вимог законодавства, а саме статті 49 Конституції України, статті 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та інших нормативно-правових актів. Такі неправомірні дії міських органів влади Чернігова та Житомира призводять до заборгованості по заробітній платі перед працівниками медичних закладів, утворення та зростання заборгованості з виплати загальнообов'язкових внесків, комунальних платежів, чим ставлять під загрозу роботу медзакладів, і як наслідок – безпеку руху поїздів.


Довідкова інформація.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» визначено перелік усіх залізничних медичних закладів, які передаються на баланс місцевих органів самоврядування. З дня набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» у місячний строк необхідно забезпечити передачу з державної власності у комунальну власність 79 медзакладів Укрзалізниці.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.01.2015 № 11 затверджено Порядок та умови надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, відповідно до якого обласні та районні державні адміністрації зобов’язані забезпечити проведення своєчасної та у повному обсязі оплати праці працівників бюджетних установ і розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами сфери охорони здоров’я, не допускаючи жодного прострочення заборгованості.

Станом на 02.04.2015 відкрито рахунки для 90% лікарень, отримано медичні субвенції на суму 111,6 млн. грн. Частина відомчих медичних закладів залізничного транспорту знаходиться в зоні активних бойових дій Луганської та Донецької областей і тому зі зрозумілих причин порядок фінансування та перепідпорядкування до місцевих органів влади не може бути забезпечений повністю. Винятком є вузлові лікарні станцій Чернігів та Житомир, де процес включення цих медзакладів до мережі управління МОЗ на місцевому рівні блокується місцевими та обласними радами.


http://www.mtu.gov.ua/uk/news/49985.html

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини