Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 11:35:27

Впровадження Угоди про асоціацію та зони вільної торгівлі з ЄС обговорено в Чернігові

03.04.2015   07:29Агенцiя

2 квітня в обласній раді відбувся круглий стіл на тему: «Асоціація на старті: як підготуватися до нових взаємин з ЄС?», організований Представництвом Фонда Конрада Аденауера в Україні та Інститутом Євро-Атлантичного співробітництва.

У заході взяли участь голова обласної ради Микола Звєрєв, екс-міністр закордонних справ України, народний депутат України, директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Борис Тарасюк, експерти з міжнародних відносин, права та економіки, підприємці, представники громадськості та ЗМІ.

У своєму вступному слові голова обласної розповів присутнім як Чернігівщині адаптувалася до впливу зовнішніх викликів. За його словами, незважаючи на те, що Російська Федерація слідом за військовою агресією закрила ринки для збуту української сільськогосподарської продукції, області вдалося зберегти як політичну, так і економічну стабільність. Відбулася часткова переорієнтація аграрної Чернігівщини на європейський ринок. І хоча початок повномасштабної дії Угоди про асоціацію України з ЄС був відтермінований, проте для підприємств і товаровиробників області європейськими партнерами були створені певні преференції. У зв'язку з цим керівник вказав на важливість сертифікації агропродукції, зокрема, зернової та молочної, при отриманні квот на експорт.

В свою чергу Борис Тарасюк наголосив, що потрібно чимало часу та зусиль, аби відчути перші результати впровадження Угоди про асоціацію України з ЄС, яку торік ратифікували Європарламент та Верховна Рада України. Бо реалізація Угоди передбачає проведення реформ різних сферах, щоб привести їх у відповідність до вимог ЄС.

Разом з тим, Борис Тарасюк сказав, що зараз Україна знаходиться на порозі прийняття важливих рішень. Найближчим часом відбудеться низка значущих та очікуваних заходів. Зокрема, політик висловив припущення, що в рамках Угоди про асоціацію Україна зможе отримати безвізовий режим з країнами Євросоюзу вже на саміті «Східного партнерства», який пройде в Ризі у травні цього року.

Під час круглого столу науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко, політичний експерт цього інституту Володимир Горбач та експерт з європейської інтеграції Денис Черніков окреслили виклики Угоди про асоціацію для України. У своїх виступах науковці зазначали, що рівень загроз збільшився, бо умови Угоди були підготовлені для мирного часу. Тому зараз окрім приведення законодавства у відповідність до європейських стандартів, необхідні більш глобальні перетворення в державі та суспільстві.

Разом з тим експерти відзначили, що ключову роль в процесі імплементації Угоди про асоціацію відведено саме громадянському суспільству. Оскільки саме громадськість відстояла Угоду за драматичних обставин, то Україна проходить нетиповий шлях приєднання до європейської спільноти.

Під час круглого столу також мова йшла про підготовку до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС: економічний та інституційний виміри. Столичні гості розповіли про конкретні кроки, які потрібно зробити місцевим підприємствам для ефективної вступу до зони вільної торгівлі та пошуку шляхів оптимізації процесу євроінтеграції.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини