Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:46:51

Микола Звєрєв відвідав з робочим візитом Коропський та Сосницький райони

12.02.2015   17:04Агенцiя

12 лютого голова обласної ради Микола Звєрєв перебував у Коропському та Сосницькому районах. На запрошення керівника, у цьому робочому візиті його супроводжував директор інституту трансформації суспільства, професор Національної академії управління Олег Соскін.

У заходах також взяли участь голови Коропської та Сосницької районних рад Михайло Мазуренко та Геннадій Смаглюк, в.о. очільників Коропської та Сосницької райдержадміністрацій Геннадій Дроздов та Федір Давиденко. На зустрічі з активом районів також перебували депутати обласної ради Олександр Нерета, Михайло Півень, Олександр Карета та Петро Кулініч.

Микола Звєрєв поспілкувався з керівниками територіальних громад. Говорили про різне: і про війну на Донбасі, і обороноздатність країни, і про економічний стан, корупцію і монополізм олігархів, про багатих і бідних. Словом, про те, що усіх сьогодні найбільше турбує. Не випадково, що більшість тем дискусії у підсумку звелася до необхідності проведення в державі низки реформ, в числі найголовніших серед яких названо реформу державного управління з посиленням ролі місцевого самоврядування.

Чернігівська обласна рада однією з перших в Україні оголосила про готовність регіону стати пілотним для проведення адміністративно-територіальної реформи. З прийняттям же Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", який дозволяє сформувати самодостатні територіальні громади, що володіли б відповідними матеріальними та фінансовими ресурсами, необхідними для ефективного виконання покладених на їх завдань та функцій, наміри Чернігівщини реформувати власні владні взаємовідносини почали переходити в практичну площину.

- Сьогодні на рівні області ми напрацьовуємо єдину стратегію розвитку краю. Вона покликана змінити економічні параметри, - звертаючись до активу районів зазначив Микола Звєрєв. Керівник переконаний: Чернігівщина апріорі не є і не може бути дотаційною і вимираючою областю. Її такою зробили. 20 відсотків нафти нині видобувається на Чернігвщині. Надприбутки йдуть у кишеню олігархату. А село, де видобувають нафту, не має грошей навіть на елементарні речі.

- Всі великі платники податків віддають їх у Київ. Ренту за нафту забрали, право розпоряджатися землею забрали, акциз з тютюнової фабрики забрали... У нас забрали все, а потім ще й дорікають: ви дотаційні... Саме тому депутати обласної ради виступають за децентралізацію влади. Саме тому ми і вимагаємо сьогодні від центру: передайте владу громадам на місця, передайте ресурси і право розпоряджатися власними коштами. І ми зможемо розвиватися і перестанемо бути дотаційними, - заявив Микола Звєрєв.

З лекцією «Адміністративно-територіальна реформа і реформа місцевого самоврядування в Україні: використання європейського досвіду. (Сіверщина-Чернігівщина)» перед активом районів виступив директор інституту трансформації суспільства Олег Соскін. Він, зокрема, докладно зупинився на змінах, які мають відбутися в процесі реформування адміністративно-територіального устрою області, наголосивши при цьому, що, впроваджуючи реформи, влада повинна, насамперед, керуватися інтересами громад і їхньою доброю волею. Лише за таких умов реформи матимуть успіх.

- Так було і в усіх східноєвропейських державах колишнього соцтабору, які ще на початку 90-х років минулого століття стали на шлях децентралізації, так, врешті, має бути і в нашій державі, - переконаний Олег Соскін.

В дискусії з приводу реформи місцевого самоврядування також взяли участь депутати обласної ради Михайло Півень та Олександр Нерета. Обидва народні обранці не заперечували нагальності змін. Михайло Півень, зокрема, акцентував увагу присутніх на тому, що для досягнення позитивних результатів в ході реформ, всім, насамперед, треба змінити свою свідомість. А Олександр Нерета у свою чергу наголосив на необхідності наведення в країні правопорядку. Без цього, на його переконання, реформи не матимуть успіху і не зміцниться економіка.

В обговоренні також взяли участь керманичі територіальних громад М.Белан, П.Василець, А.Гейко, В.Осовик та А.Адаменко.

Підбиваючи підсумки спілкування з активом Коропського і Сосницького районів, голова обласної ради Микола Звєрєв попросив у нього підтримки у процесі реформ. Він розповів, що на рівні області діє Консультативно-дорадча рада з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, такі ж ради повинні бути створені і в районах.

– Я переконаний, спільно ми напрацюємо дорожню карту нашого майбутнього, - наголосив керівник.

Перебуваючи в Коропі, голова обласної ради відвідав центральну районну лікарню де ознайомився з умовами лікування хворих та поспілкувався з медичним персоналом. Серед іншого, керівнику показали недоремонтованне приміщення поліклінічного відділення, яке вже два роки чекає на державне фінансування. Побував Микола Звєрєв і в центральному корпусі лікарні, зокрема, у дитячому і хірургічному відділеннях. Спілкуючись з медиками, голова обласної ради зазначив, що вирішення багатьох проблем галузі охорони здоров'я не можливе без реформування системи влади. Не Київ, а місцева громада повинна вирішувати: бути лікарні, чи ні.

У Сосниці голова обласної ради відвідав публічне акціонерне товариство «Еліта», яке відоме далеко за межами Чернігівщини своїми виробами жіночої білизни. Нині підприємство, яке ще до недавна вважалося бюджетоутворюючим у районі, переживає не найкращі часи. Адже через нестабільність гривні виникли проблеми зі збутом вже готової продукції та закупівлею сировини. Відтак, виробничі потужності «Еліти» завантажені не більш, як на 20%. Ситуація складна, адже на підприємстві працюють понад триста працівників, яким потрібно вчасно платити гідну зарплату. Зупинка ж конвеєру може призвести до безробіття і виникнення соціальної напруги в регіоні.

Микола Звєрєв з розумінням поставився до озвучених керівництвом фабрики проблем та пообіцяв в межах своїх повноважень допомогти з їх вирішенням.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини