Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:50:05

Районні у місті ради: бути чи не бути?

04.02.2015   15:31Агенцiя

Ідея не нова

Наприкінці січня Інтернет-ресурси опублікували матеріал під заголовком «Куліч хоче ефективно управляти Черніговом, але йому заважають райради».

Справді, народний депутат Валерій Куліч звернувся до міського голови Олександра Соколова з пропозицією ліквідувати Деснянську і Новозаводську районні у місті ради. Цю ідею не вперше доводиться чути від політиків різного ґатунку. Проте, конкретного алгоритму з організації відповідної роботи на місцях та підтвердження можливої ефективності у разі ліквідації райрад пан Куліч не надав.

Поділ Чернігова на Деснянський та Новозаводський райони офіційно було закріплено в 1973 році Указом Президії Верховної Ради Української РСР. Саме тоді основні соціально-важливі напрями роботи органів місцевого самоврядування було передано ближче до людей.

Економія – сумнівна!

Твердження прихильників ліквідації районних у місті рад, що це сприятиме утворенню єдиної системи управління міським господарством і скороченню адміністративно-управлінського персоналу, насправді не витримує жодної критики. Практика свідчить про зворотне. Скорочується лише районна рада як представницький орган, тобто ліквідується депутатський корпус. Варто нагадати, що депутати районних рад, як і депутати міської ради, працюють виключно на громадських засадах, без зарплат із міського бюджету.

На базі ж ліквідованих виконавчих органів районних у місті рад мають бути створені районні адміністрації, майже з тими ж функціями, але безпосередньо підпорядковані міському голові та підзвітні міській раді. Тут теж не зекономиш: зарплати працівників апарату райради сьогодні нижчі, ніж будуть встановлені для службовців апарату адміністрації. Про це красномовно свідчить досвід Вінниці, де райради вже ліквідовані. Сьогодні працівники Вінницьких районних адміністрацій отримують значно більші зарплати, ніж коли вони були в структурі райрад. Адже адміністрація є структурним підрозділом міськради, який вищий за статусом, а отже і за розміром посадового окладу працівників. Отож, заявлена економія – безпідставна і сумнівна.

Рішення – за громадою

Наскільки будуть враховані інтереси громади у разі ліквідації депутатського корпусу райрад? Складно зробити однозначний висновок, однак підписана Україною Європейська Хартія про місцеве самоврядування передбачає здійснення лише тих кроків, які сприяють наближенню влади до людей.

Чи відповідає це загальнодержавному курсу розвитку місцевого самоврядування? Ліквідація районних у місті рад є, по суті, централізацією влади.

Зрештою, оскільки мова йде про обмеження права виборців на місцеве самоврядування, перш ніж приймати таке категоричне рішення, треба провести публічне обговорення цієї ініціативи. Наприклад, громадські слухання, як це передбачено Статутом територіальної громади.

Як депутат районної в місті ради, я хочу підкреслити, що на даний час райради не дублюють функції міської. Тож їх ліквідація може призвести до втрати контрольованості ситуації на місцях, погіршить організацію робіт з благоустрою територій, дотримання належного санітарного стану та екологічного благополуччя, знизить оперативність соціальної роботи.

На перспективу, але не на часі

Ніхто не заперечує, що потрібно розвиватися, реорганізовувати застарілі системи. Але для цього треба мати чітку концепцію, бачення та правдиву інформацію.

Отже, особливості здійснення місцевого самоврядування у містах з районним поділом ще потребують більш чіткого та несуперечливого конституційного і законодавчого врегулювання.

І ось тут «добрі наміри» народного депутата варто підкріпити відповідними законодавчими ініціативами саме там, куди його обрали – у парламенті. До речі, принагідно хочу запросити пана Куліча особисто взяти участь у сесії нашої районної ради та ознайомитися з її роботою.

Я переконаний, що районні у містах ради як конституційний інститут та дієва ланка у системі місцевого самоврядування міст із районним поділом мають бути збережені й у процесі задекларованої майбутньої конституційної та муніципальної реформи.

 

За інформацією депутата Деснянської районної у місті Чернігові ради Руслана Волощука, газета «Чернігівські відомості» від 5 лютого 2015 року

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини