Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:57:56

Як обласна рада ледь не створила облвиконком

28.01.2015   11:29Агенцiя

Двадцять третя сесія Чернігівської облради мало не кинула виклик Києву та Конституції: у проект порядку денного депутатського зібрання було внесено інтригуюче питання: «Про утворення виконавчого комітету Чернігівської обласної ради». Його вніс заступник голови облради Валентин Мельничук.

— Перед нами стоїть вибір, — зазначив він у виступі з трибуни, — або ми беремо відповідальність за стан справ в області, або опускаємо руки і нехай усе йде самопливом.

Зазначимо, що більшістю голосів на сесії 18 вересня минулого року депутати звернулися до Президента та Прем’єр-міністра з пропозицією призначити головою облдержадміністрації В. Мельничука. Але оскільки цього не сталося, то протягом останніх місяців у стінах Чернігівської облради дедалі частіше йшлося про важливість утворення облвиконкому.

Згідно із запропонованим проектом В. Мельничука це мало б не допустити колапсу в життєзабезпеченні територіальних громад регіону і відповідати ідеї розвитку місцевого самоврядування та децентралізації влади. Сесія, за його задумом, мала відкликати всі повноваження Чернігівської обласної ради, делеговані облдержадміністрації згідно зі статтею 44 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», а обов’язки голови виконавчого комітету облради тимчасово покласти на голову обласної ради.

І хоча В. Мельничук зняв свій проект з порядку денного, все-таки на сесії відбулася гостра дискусія з цього приводу. Депутат Сергій Журман, який виконує обов’язки глави виконавчої влади області, звинуватив керівництво облради у провокативних діях, що сприяють розхитуванню критичної ситуації в країні та підготовці антиконституційних рішень.

— А хіба конституційно, що область тривалий час без керівника облдержадміністрації? — заявив депутат Михайло Півень. — Що, Київ не прислухається до наших пропозицій?

Свої міркування з приводу дещо кулуарної скороспішної процедури проходження цього питання в облраді висловив і народний депутат Олег Купрієнко. Водночас народний депутат Владислав Атрошенко (на знімку в центрі) подякував В. Мельничуку і за запропонований проект, який приверне увагу керівництва держави до розв’язання проблем області, і за його зняття з розгляду, оскільки він суперечить чинному напрацьованому законодавству.

Сесія промовисто засвідчила: оскільки Києву ніколи займатися розбудовою виконавчої влади на Чернігівщині (більшість посад голів райдержадміністрацій досі вакантні), місцеве самоврядування починає «бродити». Із незрозумілих причин депутатами не призначено директора Чернігівського геріатричного пансіонату, хоча кандидат на цю посаду В. Кулага пройшов усі узгодження і ніхто не заявив до нього жодних претензій. Водночас депутат В. Лазар та інші оприлюднили факти незадовільної роботи Чернігівського протитуберкульозного диспансеру, але голосів не вистачило навіть на притягнення керівника до дисциплінарної відповідальності. Не підтримали й ідею голови облради Миколи Звєрєва зменшити йому зарплату, скоротити посаду першого заступника.

Під час зібрання також затвердили обласний бюджет на 2015 рік. Водночас депутати звернулися до керівництва держави з питаннями, пов’язаними із дефіцитом коштів місцевих кошторисів і необхідністю вдосконалення бюджетного та податкового законодавства.

 

БУКВА ЗАКОНУ

Із Конституції України

Стаття 118. Виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Особливості здійснення виконавчої влади у містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами України.

Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України.

Місцеві державні адміністрації підзвітні і підконтрольні радам у частині повноважень, делегованих їм відповідними районними чи обласними радами.

Місцеві державні адміністрації підзвітні і підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня.

Із Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

Стаття 26. Виключна компетенція сільських, селищних, міських рад

1. Виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання:

...3) утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск.

 


http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=373418

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини