Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:06:59

Микола Звєрєв уже почав формувати виконком ради. Замість адміністрації!

29.12.2014   09:13Агенцiя

В інтерв'ю парламентській газеті "Голос України" голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв повідомив, що він уже почав формувати виконком ради замість ОДА, яку має бути ліквідовано.

Микола Звєрєв: "Що стосується реформ, то чітко знаю: альтернативи децентралізації тій вертикалі влади, яку ми зламали, нема. І треба робити чіткий та зрозумілий людям курс на реформи. Зрозуміло, що треба ліквідовувати цю виконавчу вертикаль у такій формі, як є, обласні державні адміністрації, треба делегувати повноваження радам, формувати виконавчі органи і в публічний спосіб здійснювати владу на місцях.

У березні на сесії обласної ради ми заявили про реформу самоврядування і стали пілотною областю в цьому починанні. Депутатський корпус зробив таку заявку, звернувся до парламенту, до виконувача тоді обов'язків Президента і Прем'єр-міністра. Весь цей місяць ми подавали сигнали центру, наголошували, що то є вимога часу і Майдану. І першого квітня уряд ухвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Але розуміння й підтримка уряду — то одне, проте має бути підтримка реформ на рівні сіл та селищ. І ми розгорнули в цьому плані велику роботу. Бо реформи не можна робити тільки згори. Будь-яка реформа буде успішною, якщо вона підтримана людьми, якщо вони повірять, що уряд, органи місцевого самоврядування діють у їхніх інтересах. Буде важко, як і під час проведення реформ у Польщі чи в Грузії, але люди мають знати, для чого вони затягують паски, що має бути на виході, за рік, два чи п'ять.

І ми, розуміючи це, почали готувати Чернігівщину до змін. Саме тому була створена консультативно-дорадча група при голові обласної ради з цих реформ. Вона діє. Нас першими підтримали міські та селищні голови, відбувся такий широкий публічний форум на Чернігівщині, і зі спільною заявою ми публічно в ефірі телебачення і в пресі оголосили, що готові проводити такі реформи.

Ми вже внесли цілий пакет пропозицій до урядової концепції реформ самоврядування, до законів і змін Конституції. До речі, це було результатом того, що я — єдиний із голів обласних рад в Україні, окрім хіба що пана Чернова, який очолює Українську асоціацію рад, брав участь у Національному круглому столі з децентралізації і реформи місцевого самоврядування, де були і перший Президент України, і другий — наш земляк, і очільник уряду. Тобто це свідчить про те, що Чернігівщина серйозно налаштована на глибокі місцеві реформи і перша з-поміж тих, де це має бути апробовано".

"І якщо Київ запитує, чи готові ми взяти відповідальність, кажу: готові, але в рамках своєї компетенції. Але дайте нам ці повноваження. Якщо ми у Варвинському районі видобуваємо нафту, а жодної копійки з «чорного золота» до місцевого бюджету не потрапляє, то чи правильно це і чи так має бути?! Як за таких умов виживати цій території, людям? Те саме — із земельними латифундистами. Це смертельні кровопивці українського села.

Нещодавно ми провели засідання Асоціації місцевих рад Чернігівщини в Корюківці. І я був вражений тим розумінням і підтримкою необхідності зазначених реформ простими людьми. Якщо раніше дехто з них ставився до того з недовірою і трохи скептично, то тепер люди налаштовані рішуче. Ми тримаємо мир і спокій. Але я нещодавно і в Києві, у присутності пана Гройсмана, сказав: не доводьте людей до відчаю, щоб вони не зорганізувалися у третю революцію. Бо як вийдуть знову на Майдан, то я особисто буду з народом, адже бачу, на чиєму боці правда..."

І про виконком: "Скажу більше: відчуваючи подих реформи самоврядування, ми вже працюємо над структурою виконкому, тією оптимальною самоврядною моделлю самоврядного краю та управління територією, яка балансувала б із виконавчою гілкою влади. А це мають бути або префекти, або представники Президента. Але виконкоми перебирають на себе повноваження.

Ми вже маємо можливість сформувати команду фахівців. Це фінансово-економічний блок у першу чергу. Це — блок реформ і місцевого самоврядування. Потім — енергетика, транспорт, житлово-комунальне господарство. Департамент зовнішніх зв'язків та інвестицій, а далі — освіта, медицина, культура і решта. Тобто йде робота щодо виконавчої моделі обласної ради. Єдине, що нам треба, — законодавче поле".

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.