Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:15:12

Виконком Чернігівської міськради погодив проект Програми економічного та соціального розвитку м. Чернігова на 2015 рік

24.12.2014   08:17

Виконавчий комітет міської ради на своєму засіданні 22 грудня заслухав інформацію управління економіки міської ради щодо проекту Програми економічного і соціального розвитку міста Чернігова на 2015 рік.

За словами начальника управління економіки міської ради Людмили Максименко, у розробці Програми економічного і соціального  розвитку міста  традиційно  взяли участь підприємства, установи, організації та всі структурні підрозділи міської ради.

Економічний розвиток міста майже за всіма показниками втрачає позиції, яких поступово досягали протягом багатьох років незалежності держави. На стані економіки Чернігова, як зазначила доповідач, позначились конфлікт на сході та геополітична напруга у державі.

Економіка міста працює в умовах скорочення попиту на продукцію, нестачі обігових коштів, обмеженої можливості використання кредитних ресурсів, зростання цін на сировину та енергоресурси і, врешті-решт, втрати ринків збуту. Це Крим, Росія, Донецька та Луганська області.

Як наслідок очікується, що обсяги виробництва промислової продукції у порівняних цінах до попереднього року скоротяться майже на 8%, оборот роздрібної торгівлі на 7%. Скоротиться обсяг капітальних інвестицій на 27%, втрачаються і прямі іноземні інвестиції через зміни вартості акціонерного капіталу за рахунок курсової різниці, вилучення іноземних інвестицій та ліквідацію підприємств з іноземними інвестиціями. На 10% менше буде введено в експлуатацію житла.

Середньомісячна заробітна плата становитиме  2685 грн. - зростання 5,7% (на фоні 20% інфляції).

Складною залишається ситуація з виплатою заробітної плати. Сума боргу підприємств, установ та організацій перед найманими працівниками на початок 2015 року очікується у розмірі 11 млн. грн. Найбільшими боржниками є акціонерні товариства: Будівельна Компанія «Домобудівник», «Чернігівбуд», «Хімтекстильмаш», ЧеЗаРа, Чернігівський УТОС та науково-дослідний та проектний інститут землеустрою.

Нові робочі місця створюються в основному у сфері малого підприємництва і тільки частково компенсують скорочення на промислових підприємствах.

За основними показниками економічного і соціального розвитку міста на наступний рік прогнозується скорочення обсягів промислового виробництва (на 0,6 %). Обсяг реалізованої промислової продукції у відпускних цінах підприємств складе близько 6,3 млрд. грн. проти майже 6 млрд. грн. цього року. Прогнозується скорочення чисельності штатних працівників на 1200 осіб, а середня номінальна заробітна плата працівників становитиме 2785 грн., що на 3,7% більше, ніж у 2014. Зростання заробітної плати буде досягнуто лише за рахунок росту мінімальної заробітної плати (з 1 січня – 1257, з 1 грудня – 1284).

Обсяг капітальних інвестицій планується у сумі 690 млн. грн., що на 7,8 % менше, ніж у поточному році.

Сьогодні основні завдання економічної сфери міста – це сприяння адаптації промислових підприємств міста до ринкових змін, підтримка місцевого товаровиробника, сприяння розвитку ресурсозберігаючих, інноваційних та конкурентоздатних виробництв, залученню інвестицій в економіку міста.

У наступному році на оновлення та модернізацію основних засобів планують залучати кошти товариства «Новофіл», «Пласт-Бокс Україна», «Чернігівській ковальський завод», «Український кардан», «Чернігівський автозавод». взуттєва фабрика «Берегиня», «Наша булочка», комунальне підприємство «Чернігівводоканал» та інші. Чернігівобленерго планує залучити значні кошти у реконструкцію ліній електропередач та підстанцій.

У межах законодавчо визначених повноважень необхідно продовжувати створювати умови для розвитку малого та середнього підприємництва. До речі, Чернігівський Центр надання адміністративних послуг за результатами всеукраїнського моніторингу увійшов до числа кращих в Україні за створенням умов для відвідувачів.

Особлива увага приділятиметься задоволенню потреб населення в усіх видах житлово-комунальних послуг, стабілізації ситуації у енергетичному комплексі держави.

Будуть виконані капітальні ремонти та реконструкція об’єктів благоустрою, ліфтів, ремонтуватись покрівлі житлових будинків, водопровідно-каналізаційні мережі і системи централізованого теплопостачання. Забезпечуватиметься озеленення вулиць міста, його благоустрій, розвиток інфраструктури міста.

Зокрема, продовжуватиметься розбудова інфраструктури мікрорайону Масани. Пріоритетним для розвитку цього мікрорайону на наступний рік є будівництво дитячого садочку. Буде завершено роботи з будівництва позаплощадкових мереж ВЛ-10, у тому числі будівництво трансформаторної підстанції по вул. Красносільського.

У центральній частині міста планується виконати роботи з реконструкції будівлі по вул. Коцюбинського для влаштування дитячого дошкільного закладу.

Серед першочергових завдань розвитку міста начальник управління економіки назвала також будівництво тролейбусної контактної мережі по вул. 50 років ВЛКСМ,  оновлення тролейбусного парку. Наразі спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку йде робота над розробкою проекту "Підвищення ефективності громадського електротранспорту міста", що дасть можливість залучити фінансові ресурси для його реалізації.

Як і у минулі роки, буде реалізовуватись державна політика у сфері соціального страхування та пенсійного забезпечення, підтримки соціально-незахищених верств населення, вимушених переселенців зі сходу країни та Криму, учасників АТО та членів сімей загиблих учасників АТО.

До Програми включений весь перелік міських програм у сфері охорони здоров'я, освіти, молоді та спорту, культури, екології; низка цільових програм, напрацьована житлово-комунальною та транспортною службами міста. Мешканці міста будуть забезпечені відповідними послугами.

Загалом, Програма ставить за мету забезпечення стабільного функціонування комунальної інфраструктури, гуманітарної та соціальної сфери, розв’язання проблем і вирішення завдань, які будуть направлені на збереження добробуту городян.

Беручи до уваги інформацію Л. Максименко щодо окреслених перспектив розвитку економіки м. Чернігова, виконавчий комітет міської ради погодив проект Програми економічного та соціального розвитку м. Чернігова на 2015 рік та доручив управлінню економіки міської ради внести його на розгляд міської ради.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини