Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 03:57:29

Чернігівці вшанували жертв голодоморів

22.11.2014   21:29

22 листопада голова обласної ради Микола Звєрєв, в.о. обов'язки голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, народний депутат України Олександр Кодола, громадськість міста взяли участь мітингу-реквіємі, що відбувся в місті на Десні біля П'ятницької церкви.

Заупокійну літію відправив керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Учасники заходу запалили свічки у пам'ять про жертви геноциду та вшанували їх у загальнонаціональній хвилині мовчання.

Микола Звєрєв у своєму виступі зазначив, що кожної четвертої суботи листопада, в День жертв голодоморів, люди приходять до пам'ятних знаків і місць поховань замучених жорстоким комуністичним режимом українців аби низько схилити голови перед їх світлою пам'яттю.
- Ми низько схиляємося перед усіма, хто був закатований страшним голодом. Не має жодного українського села, міста де б не пройшов тоталітарний геноцид. На жаль, і зараз український народ бореться за свою незалежність. Україна – Божа земля і Господь завжди буде з правдою, збереже українську націю і буде на нашій землі мир, - підкреслив голова обласної ради.

Як відзначив у своєму виступі Сергій Журман, голодні роки, якими отруювали українську націю у 20-му столітті, навіки залишаться у її пам’яті та історії.
– Високоосвічена, велелюбива, але водночас багатостраждальна Українська нація. Людина може простити образу, зневагу, біль, але найважче здолати голод. На нашій щедрій, врожайній українській землі люди вмирали голодною смертю. Сьогодні Голодомор 1932-1933 років, внаслідок якого загинуло майже 4 мільйона осіб, увесь світ визнає геноцидом українського народу, - наголосив в.о. голови облдержадміністрації.
Але і тоді, як і сьогодні, народ України чинив ярий спротив терору.

Перед присутніми також виступили голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Василь Чепурний, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко та офіцер 13-го батальйону територіальної оборони Ігор Андрійченко.

Після мітингу-реквієму відбулася хода до пам'ятного знака Борцям за волю і незалежність України, що біля Катерининської церкви, де учасники заходу розставили лампадки у вигляді хреста.

Наприкінці дня в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся вечір-реквієм академічного камерного хору імені Д. Бортнянського.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.