Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 00:39:53

"Медвежа послуга" для учасників АТО

17.11.2014   16:04Агенцiя

Програму підтримки учасників антитерористичної операції та їх сімей – мешканців м. Чернігова розробили та подають на затвердження вельмишановного депутатського корпусу на найближчій сесії, що відбудеться 28 листопада, Чернігівська міська рада та виконавчий комітет.

У рамках Програми передбачається надання допомоги особам, які брали участь в АТО та членам їх сімей, а також передбачений комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні з метою фінансової, соціальної, юридичної та психологічної підтримки таким особам.

З самого початку до розробки вказаної Програми не було залучено жодного представника від громадських або волонтерських організацій, які вже давно опікуються допомогою учасникам АТО без будь-якої підтримки місцевої влади. Постає питання: чому це було зроблено?

Із аналізу основних положень сьогоднішнього змісту Програми можемо зрозуміти з якою метою вона ініційована.

Так, з двадцяти семи видів заходів, передбачених в рамках даної Програми, знаковими  і конкретними для учасників АТО та їх сімей можуть бути лише три, а саме:
пункт 7 - надання одноразової матеріальної допомоги;
пункт 8 - надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг;
пункт 9 - надання членам сімей загиблих учасників АТО земельних ділянок із запасу державної (комунальної) власності для будівництва та обслуговування житлових будинків.

Все інше з самого початку забезпечується за рахунок волонтерів.

Що ж не так з цими трьома  пунктами?

Пункт 7:
Згідно з рішенням Чернігівської міської ради від 26 вересня 2014 р. надання одноразової матеріальної допомоги для учасників АТО та членів їх сімей буде відбуватись відповідно до вже раніше затвердженого механізму, передбаченого Положенням про надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям Чернігова, затвердженого рішенням 30-тої сесії шостого скликання Чернігівської міськради від 5 березня 2013 року.
Якщо відтворити «дорожню карту» для отримання такої допомоги, то вона має такий вигляд:



Питання – скільки потрібно людині часу і витрат для того щоб оформити відповідні документи та отримати 50 грн. (мінімальний розмір допомоги)?

Пункт 8
В даному випадку надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг може стосуватись виключно тих послуг, що перебувають у віданні міської ради, а саме послуг з обслуговування будинків та при будинкової території, що надаються ЖЕКами в разі наявності відповідних коштів в міському бюджеті.

Все інше (тепло -, газо - та електропостачання) – поза увагою.

Пункт 9:
Про «епопею» із наданням земельних ділянок для учасників АТО можна говорити багато і довго. Вже більше місяця тривають різні суперечки навколо виділення учасникам АТО земельних ділянок в районі с. Новоселівка на Бобровиці. Дружини і матері учасників АТО щодня вимушені звертатись в управління земельних ресурсів, до архітектора району, та до інших відомств. Що ж стосується міста Чернігова, то отримати землю під забудову – це лише «мрія». «Якщо знайдете якусь ділянку, то приходьте», - такі відповіді чують ті, хто дійсно достойний отримати землю. А як її можна знайти? Чи є у простої людини доступ до земельного кадастру та переліку вільних земель? Їх просто-на просто не показують, бо є багато «достойніших» людей. Але цинізм полягає в тому, що в Програмі передбачена можливість отримати землю членам сімей ЗАГИБЛИХ учасників АТО. На думку розробників Програми – земля в м. Чернігові повинна даватись кров’ю.

Чи варто дякувати за «медвежу послугу»?!

Роман Семешко,
Громадське об’єднання «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ПАТРУЛЬ»

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.