Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:33:47

Чи склала "Батьківщина" іспит владою на Чернігівщині?

16.09.2014   21:02Агенцiя

Редакція нашого видання отримала заяву народного депутата Владислава Атрошенко з приводу ситуації в Чернігівській області. Публікуємо без правок та скорочень.

Атрошенко Владислав

Атрошенко Владислав

Надзвичайно складна ситуація з бюджетом уже сьогодні є причиною зростання соціальної напруги в області. Зокрема, під стінами Кабінету міністрів працівники бюджетної сфери з Прилук вимагають виплатити заборгованість із заробітної плати. Подібна ситуація спостерігається по всій області.

Заборгованість по зарплаті в області - одна з найвищих в Україні

Більше того, не розв’язавши вчасно цих питань, обласна адміністрація (всупереч законодавству) розпочала скорочення працівників освіти та (що на мій погляд є аморальним), з використанням адмінресурсу примусили «добровільно» піти у відпустку за власний рахунок тисячі бюджетників.

Звичайно, є розуміння складної ситуації з бюджетом в усій країні, але як пояснити відсутність навіть спроб голови обласної державної адміністрації не те щоб розв’язувати, а взагалі порушувати ці питання перед урядом та Верховною Радою. Це говорить про саботаж виконавчою владою області питання бюджету, адже багато голів ОДА по Україні змогли отримати дотацію вирівнювання з Державного бюджету чи взяли короткотермінові позички для того, щоб забезпечити виплату заробітних плат. На жаль, на Чернігівщині ситуація одна з найгірших.

Iвашко через кричущий непрофесіоналізм самоусунувся від найважливіших для області питань – погашення заборгованості із заробітної плати, а спілкування з органами державної влади замінив наданням беззмістовних доручень, які призведуть лише до посилення соціальної напруги в області.

Можливо, Iвашко свідомо занижує цифри заборгованості в області, щоб таким чином покращити показники своєї ефективності в очах уряду і таким чином зберегти посади?


Питання кадрової політики – провалено

Через халатність керівника ОДА не виконується екологічна програма обласної ради, гроші на яку вже виділені, але використані лише частково через не підписані вчасно розпорядження пана Iвашка. А це і питання облаштування полігонів, придбання баків для сміття і багато іншого. Хіба це не саботаж важливих для області питань?

Об’єкти соціальної інфраструктури, які збудовані вже на 95%, через відсутність фінансування не вводяться в експлуатацію. А це і поліклініка в Бахмачі, і корпус лікарні в Талалаївці, і гімназія в Городні. Питання про фінансування закінчення будівництва цих об’єктів соціального значення навіть не порушуються керівництвом області.

Як оцінити той факт, що в багатьох районах області фактично провалена підготовка до зими та опалювального періоду?

Фактично за 7 місяців, які пан Iвашко керує областю, він провалив питання кадрової політики на рівні апарату ОДА, ключових департаментів, підпорядкованих ОДА комунальних закладів та на районних рівнях. У той же час, ми бачимо переслідування окремих керівників та декілька незаконних звільнень. Багато кадрових призначень відбулося на рівні виконуючих обов’язків, що не забезпечує стабільної роботи важливих департаментів (наприклад, фінансового).

Можна стверджувати, що пан Iвашко виявився неспроможним на фахові призначення, а професіоналізм для нього не був вирішальним фактором, на відміну від особистої відданості та політичної доцільності.


Обласна влада самооусунулася від проблем учасників АТО

За посадою – голова обласної адміністрації очолює штаб територіальної оборони. В умовах фактичної війни провал питань, пов’язаних із АТО є не просто кричущою недбалістю, а злочином. Як по-іншому назвати свідоме ігнорування питань матеріально-технічного забезпечення батальйонів територіальної оборони? Якщо голова ОДА не проконтролював забезпечення їх технікою та одягом – то він повинен нести за це відповідальність!

Сьогодні ми спостерігаємо повний безлад у питаннях, пов’язаних із переселенцями. Це – пряма відповідальність голови облдержадміністрації! До мене неодноразово зверталися люди, які вимушено покинули свої домівки на Донбасі. Найчастіше вони скаржилися на нелюдське ставлення до них у коридорах чернігівської влади, коли один чиновник відправляє до іншого, а питання не вирішуються.

I такі кричущі недопрацювання, які частіше схожі на саботаж, спостерігаються практично в кожній сфері, яка хоч якось підпорядкована ОДА. Головна причина – повна безвідповідальність і фахова неспроможність Володимира Iвашка на посаді голови Чернігівської обласної державної адміністрації.
Питання його звільнення я вважаю вже вирішеним, а його роботу на чолі області – прикрою несподіванкою.

 

Кадрова політика - відповідальність Дубіля і «Батьківщини»

Але я би поставив питання політичної відповідальності партії «Батьківщина» та особисто Валерія Дубіля, які делегували пана Iвашка на найвищу посаду в області.

Якщо таких відверто слабких і бездіяльних керівників ви делегуєте на такі відповідальні посади, то чи не є це свідченням того, що у вашій партії немає спроможності змінювати країну, про що ви говорите в своїх передвиборних обіцянках? Чи не є це дискредитацією Майдану, який вимагав зміни влади, але ж не на таких керівників?

I мова йде не лише про Iвашка, якого звільнять не сьогодні так завтра. У керівництво виконкому Чернігівської міської ради ви делегували Миколу Миргородського та Владислава Кухаря, які нічого не зробили для міста, але по них уже «плачуть» кримінальні справи. Те ж саме можна сказати про керівників райдержадміністрацій, управлінь, комунальних підприємств. За 6 місяців партія «Батьківщина» та люди Валерія Дубіля у владі дискредитували саму управлінську функцію виконавчої влади на Чернігівщині.


Куди дивляться правоохоронні органи?

Діяльність усіх цих горе-керівників мала б стати об’єктом детального аналізу правоохоронних органів і прокуратури. Але, на жаль, силовий блок на Чернігівщині також був сформований паном Дубілем і заплющує очі на більшість зловживань та порушень чиновників. I не лише на ці питання. Бездіяльність у нашій області характерна не лише виконавчим органам влади, а й прокуратурі, міліції тощо.

Як можна по-іншому пояснити відсутність кримінального провадження стосовно подій, які мали місце під час Майдану? Чи прізвища політиків, які сидять у Чернігівській міській раді і особисто керували діяльністю «тітушок», відомі лише громадськості, але не правоохоронцям? Чи той факт, що до голів РДА особисто доводилася кількість людей, яку вони мали привезти на антимайдан, не являється свідомим провокуванням громадянського протистояння? Чи розгін міською владою та міліцією чернігівського Майдану не потребує розслідування? Чи має за це хтось нести відповідальність? На думку обласної прокуратури – ні.

Кілька тижнів тому підприємці з усієї області в присутності голови ОДА на камеру протягом 2 годин називали конкретні цифри хабарів, які від них вимагають, називали прізвища чиновників, які перешкоджають їхній роботі. Досі жодної уваги від прокуратури, жодної порушеної справи. Повна тиша.

Чотири місяці минуло, коли секретар міської ради Владислав Кухар з порушенням усіх можливих норм регламенту протягнув питання дерибану землі в Ялівщині. Прокуратура встановила факт підробки протоколу земельної комісії, але досі ніхто не поніс відповідальності. Чи не тому, що лідер партії, яка призначила обласного прокурора, проти того, щоб був покараний член «Батьківщини» пан Кухар?

Чому прокуратура блокує порушення кримінальної справи проти мера Чернігова Соколова, постійно призначаючи якісь додаткові експертизи? Чому при достатній кількості підстав для перевірки діяльності комунального підприємства «Чернігівводоканал» і порушення кримінальної справи проти його керівництва прокуратура робить вигляд, що не бачить очевидних порушень? Чому досі на своїй посаді працює пан Філашкін, коли достатньо підстав для його звільнення через постійний тиск та вимагання хабарів із підприємців, який здійснюють працівники УБОЗ?

I ці питання також входять до відповідальності керівника ОДА та свідчать про його повну бездіяльність.

Така людина у вертикалі виконавчої влади нової України - це поний нонсенс. Звичайно, такий політичний опонент, як представник «Батьківщини» Володимир Iвашко - це подарунок під час виборчої кампанії. Але дуже шкода рідної Чернігівщини, яка стала заручником його очевидної невідповідності займаній посаді.

Однак головне запитання хочеться адресувати не пану Iвашку, а партії «Батьківщина»: навіщо вам іти на вибори з метою сформувати владу, працювати в якій ви просто неспроможні?

 

Народний депутат України Владислав Атрошенко

ТОЧКА ЗОРУ

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини