Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:23:04

Лідія Падалка: "Ситуація на ринку праці під постійним контролем"

02.08.2014   08:19Агенцiя

У сучасних умовах розвитку економіки особливої актуальності набувають проблеми ефективної зайнятості населення країни, створення ринку робочої сили і запобігання масового безробіття. На актуальні питання щодо ситуації на ринку праці Чернігівської області відповідає директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка.

- Чи зменшується у літній період кількість громадян, які звертаються до центрів зайнятості?

- Так, потягом літніх місяців традиційно кількість звернень до служби зайнятості зменшується. Наприклад, у червні поточного року до нас звернулося 1762, тоді як у квітні - 3100 осіб. Це пов’язано, в першу чергу, зі зростанням обсягів робіт у сільськогосподарських і особистих господарствах та участю у них селян. Загалом протягом І півріччя в центрах зайнятості області перебувало на обліку та отримувало комплекс соціальних послуг 28,8 тис. безробітних громадян, менше на 6,1% аналогічного показника минулого року.


- Яка ситуація сьогодні з вакансіями, що пропонують безробітним громадянам у центрах зайнятості області? Чи є можливість знайти, так би мовити, сезонну роботу на літній період?

- З початку року у базі даних центрів зайнятості налічувалося 13,5 тис. вакансій від 3,6 тис. роботодавців. У порівнянні з аналогічним періодом 2013 року їх загальна кількість не збільшилась, однак покращилася їх якість - питома вага вакансій із заробітною платою вище мінімальної зросла з 72,3% до 93%, рівень укомплектування досяг 76,3% проти 72,3% торік. На кінець червня навантаження на одне вільне робоче місце - 9 облікованих осіб (як і рік тому). Сьогодні на ринку праці області є нагальна потреба у водіях, продавцях продовольчих та непродовольчих товарів, трактористах, кухарях, електрогазозварниках, швачках, слюсарях з механоскладальних робіт та з ремонту автомобілів, токарях, бухгалтерах тощо.
Є у базі даних і вакансії, що характеризуються як сезонні. Працівники на такі роботи потребуються в основному у літні оздоровчі дитячі заклади та сільськогосподарські підприємства. З початку року до центрів зайнятості області надійшла інформація про 389 таких вільних робочих місць. З них вже 364 укомплектовано. Безробітних громадян було працевлаштовано вихователями, водіями, кухонними робітниками, медичними сестрами, кухарями, трактористами, тваринниками, підсобними робітниками.


- Чи звертаються до центрів зайнятості жителі східних областей України, які вимушені тимчасово змінити місце свого перебування?

- Так, до центрів зайнятості області станом на 29 липня звернулися за допомогою 137 осіб, з них 23 вже працевлаштовано. При цьому виникають складнощі у зв’язку з відсутністю у людей необхідних документів. Однак, служба зайнятості прикладає максимум зусиль, аби допомогти громадянам, які переміщуються з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО. Зокрема проводиться широкомасштабна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо послуг, які можна отримати, звернувшись до центрів зайнятості, організовуються виїзні заходи для громадян з числа переселенців. Так, Чернігівській міський, Ніжинський та Прилуцький міськрайонні, Бахмацький та Щорський районні центри зайнятості провели виїзди мобільних центрів інформування до місць прибуття та поселення таких людей. З метою працевлаштування їх активно залучають до участі у ярмарках вакансій та інших заходах, на стендах у центрах зайнятості постійно оновлюється перелік актуальних вакансій. Для громадян з числа вимушених переселенців підготовлені листівки з актуальною інформацією - телефонами загальнодержавних та обласних «гарячих ліній», адресами та контактами організацій, які опікуються питаннями надання соціальних послуг населенню тощо. Для оперативного реагування Чернігівський обласний центр зайнятості підтримує постійний зв’язок з Регіональним штабом з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням таких громадян.


- Чи звертаються за допомогою у працевлаштуванні до центрів зайнятості області випускники вишів?

- Відповідно до законодавства звернутися до державної служби зайнятості та отримати безкоштовно консультацію, інформацію та сприяння у пошуку роботи має право кожен громадянин, в тому числі і випускники вишів. Зокрема, для цієї категорії громадян у центрах зайнятості пропонуються, насамперед, послуги з техніки пошуку роботи. Це семінари з питань опрацювання джерел пошуку вакансій, опанування навичок складання резюме та ведення співбесіди з роботодавцями. Адже вдала самопрезентація – це одна із складових успішного працевлаштування.
Так, у І півріччі 2014 року до центрів зайнятості області звернулося 75 випускників вищих навчальних закладів не лише Чернігівської, а й інших областей. Всього перебувало на обліку і отримувало комплекс соціальних послуг 356 осіб цієї категорії. З них 58 знайшли роботу за сприяння служби зайнятості.


- Як часто безробітні користуються можливістю започаткувати власну справу за сприяння служби зайнятості?

- Однією з активних форм реалізації державної політики зайнятості є залучення безробітних до підприємницької діяльності. Ця послуга з кожним роком набуває все більшої популярності серед громадян. У І півріччі 2014 року за сприяння служби зайнятості лави підприємців поповнили 367 осіб, за цей період у 2013 році – 343 особи.
Службою зайнятості реалізується комплекс цілеспрямованих дієвих заходів щодо стимулювання самозайнятості населення. Перш за все, це організація різнопланових інформаційних та тематичних семінарів, де безробітним, які бажають започаткувати власну справу, допомагають у виборі діяльності, придатної для ведення бізнесу; їх інформують про ситуацію на ринку праці, норми чинного законодавства тощо. Громадяни, які планують стати підприємцями, мають можливість пройти психологічне тестування щодо схильності до підприємницької діяльності. Теоретичних знань та практичних вмінь щодо бізнес-планування та ведення бізнесу безробітні набувають на курсах цільового призначення «Підприємець – початківець» та «Основи малого підприємництва».
Протягом останніх років основними напрямками економічної діяльності при започаткуванні власної справи є надання різноманітних послуг, в тому числі побутових, торгівля, вирощування та продаж сільськогосподарської продукції. Останнім часом розвиваються й нові напрямки підприємницької діяльності: надання Інтернет-послуг, провадження діяльності в ІТ-секторі, ремонт побутової техніки тощо.


- Чи актуальна на сьогодні така послуга служби зайнятості як навчання та перенавчання безробітних громадян?

- Професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації громадян є одним із видів соціальних послуг, орієнтованих на забезпечення ефективної політики зайнятості населення, підвищення конкурентоспроможності особистості на ринку праці, тому цей напрямок – серед пріоритетів діяльності служби зайнятості. При організації професійного навчання безробітних обов’язково враховуються вимоги ринку праці, перспективи розвитку регіону.
Професійне навчання проводиться, в першу чергу, за робітничими професіями та під замовлення роботодавців. У І півріччі під конкретне робоче місце проходили навчання майже 3 тисячі безробітних, на 12,7% більше минулорічного показника. Після навчання отримали роботу 2,5 тис. безробітних, що становить понад 96% з числа тих, хто закінчив навчання у 2014 році.
Для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці осіб віком старше 45 років, страховий стаж яких становив не менше 15 років, державна служба зайнятості пропонує отримати ваучер для підтримання їх конкурентоздатності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. За 6 місяців 2014 року цією можливістю скористалися 17 осіб.


- Які профорієнтаційні послуги можна отримати у центрах зайнятості?

- Останні події показали, що інформація має велике значення для формування думок та дій людей. Так і профорієнтація, інформуючи громадян про стан ринку праці, його потреби та перспективи розвитку, має на меті допомагати у їх професійному самовизначенні, що дозволить у подальшому реалізувати свій трудовий потенціал.
Сьогодні кожен наш клієнт абсолютно безкоштовно може отримати комплекс різноманітних профорієнтаційних послуг як інформаційного, так і консультаційного характеру. Зокрема, на семінарах безробітних інформують стосовно ситуації на ринку праці, можливостей служби зайнятості, допомагають опанувати техніку пошуку роботи, шляхи самопрезентації, навчитися складати резюме.
Проводяться також семінари і для окремих категорій громадян: молодих жінок, осіб передпенсійного віку, інвалідів, тощо. Безробітні можуть відвідати тренінги, метою яких, насамперед, є підвищення мотивації до праці та активного пошуку роботи, розвиток комунікативних навичок, підтримка впевненості у власних можливостях, визначення власних професійних цілей. Крім того, у центрах зайнятості створені умови для самостійної роботи з пошуку вакансій чи розміщення резюме в мережі Інтернет. До уваги наших клієнтів - різноманітні інформаційні матеріали профорієнтаційного характеру.
Системна профорієнтаційна робота проводиться з молоддю. Дізнатись більше про світ професій, зорієнтуватися в їх розмаїтті, обрати фах до душі, визначити шляхи його отримання, оцінити перспективи майбутнього працевлаштування – ось неповний перелік питань, які допоможуть вирішити фахівці центрів зайнятості області. Велика увага приділяється роботі зі школярами. Для них проводяться профорієнтаційні уроки, семінари, акції «Випускник», професіографічні екскурсії на підприємства.
Надійними помічниками у цьому є розміщені в навчальних закладах профорієнтаційні термінали, які містять дуже багато цікавої та корисної інформації, і не лише для учнів, а й для їхніх батьків та вчителів. Крім того, старшокласники, звернувшись безпосередньо до центрів зайнятості, мають змогу пройти ґрунтовне профдіагностичне обстеження.
Для випускників проводяться ярмарки професій, дні відкритих дверей навчальних закладів, які допомагають дітям визначитися з навчальним закладом відповідно до обраної професії, детально ознайомитись з умовами вступу та навчання тощо. Не припиняється профорієнтаційна робота зі школярами і під час літніх канікул, зокрема в дитячих оздоровчих таборах
Служба зайнятості тримає під постійним контролем ситуацію на ринку праці області. Небайдужість наших працівників до долі громадян, їх згуртована робота є вагомим фактор у вирішенні питань, пов’язаних із безробіттям.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини