Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:07:19

Володимир Івашко: Не треба відволікати аграріїв від збирання врожаю

31.07.2014   15:31

Пора жнив для хліборобів Чернігівщини є своєрідним випробуванням злагодженості дій як господарського комплексу, так і органів влади.

Завдання, поставлене в цьому році в цій складній для держави ситуації – стабілізувати обсяги виробництва зерна на одержаних в попередні роки показниках – а це 3 млн тонн.

Про хід жнив та підготовку до посіву озимих йшлося на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Савченка, у цьому році холодний червень поряд з двохдекадними дощами липня відтермінували початок збирання на тиждень. А разом із збиральними роботами майже на 21 день.

Сьогодні область має намолоченими понад 500 тис. тонн зерна. Залишилося ще 40% незібраних площ.

70% з 1211-ти наявних зернозбиральних комбайнів працюють більше 10-ти років. З метою поліпшення ситуації та зменшення строків збирання, запобігаючи втратам зерна, передбачається додатково залучити близько 260 зернокомбайнів.

Попереду не менш важлива робота – збирання кукурудзи на зерно.

Відповідно до обласної Програми формування регіональних ресурсів продовольчого зерна, потреба області в продовольчому зерні для виробництва хліба та хлібобулочних виробів на 2014-2015 маркетинговий рік складає 53,7 тис тонн, в тому числі: пшениці – 41,3 тис тонн, жита – 12,4 тис тонн. На сьогодні Програму виконано на 22%.

Але в цю гарячу пору є для аграріїв певні стримуючі фактори, про які говорив голова Чернігівського обласного союзу сільськогосподарських підприємств, директор ТОВ «Козацьке» Бобровицького району Сергій Чубовський.

За його словами, в період жнив значно активізувалася діяльність контролюючих та перевіряючих органів, які заважають роботі сільгосппідприємств та ставлять збиральну кампанію під загрозу зриву. До того ж багатьох працівників, задіяних на збиранні урожаю, було мобілізовано.

На це голова облдержадміністрації відповів, що зараз головне завдання – зібрати врожай вчасно і з мінімальними втратами, тому влада зробить все можливе для нормальної роботи сільгосппідприємств.

– Не треба відволікати аграріїв від збирання врожаю, контролюючі органи та наглядові структури почекають, - підкреслив Володимир Івашко.

Він зауважив: необхідно вжити необхідних заходів, щоб допомогти аграріям довести до кондицій зерно у частині сушіння. Основна маса сушарок в районах на газу і перевести їх на альтернативне паливо швидко не вдасться. А сушити зерно потрібно, особливо зерно кукурудзи.

До того ж зараз треба закласти якісне підґрунтя для майбутнього врожаю озимих культур. І зробити це у відповідності до науково обґрунтованих вимог та згідно з планами нарощування обсягів виробництва.

– Аграрний потенціал області має значні резерви, тому наше завдання – розвивати галузь, використовуючи їх у повному обсязі, - наголосив очільник області.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини