Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:46:58

Представлено новий проект Конституції громадянського суспільства

27.06.2014   09:19

26 червня у літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського вперше на Чернігівщині було презентовано проект за громадською ініціативою «Європейське життя в умовах солідарності. Конституція громадянського суспільства».

В його обговоренні взяли участь голова обласної ради Микола Звєрєв разом із своїм першим заступником Олександром Кодолою та представники громадськості.

Представили проект члени авторського колективу «Конституції» з Києва – журналіст Євген Ґолибард та народний депутат України трьох попередніх скликань Віталій Корж.
За словами Євгенія Ґолибарда, нова Конституція – функціонально-обумовлена, вона вказує на функції, які мають виконувати всі без винятку установи. Структура Основного Закону складаться з трьох частин: Конституційної норми, інституції або посадової особи, що контролюватиме виконання або ж відповідатиме за дотримання вказаної норми та міри відповідальності конкретної особи (інституції) за порушення статті.

В зазначеній Конституції чітко сформульовані моральний, виховний і політичний ідеал. Вона несе в собі суспільний прогрес, взаємну відповідальність влади, громадян і держави.

Не оминув поза увагою Євген Ґолибард і питання місцевого самоврядування. Найвищим дорадчим органом громади на рівні міста районного підпорядкування, селища, села має бути Народне віче (Майдан), на яке в необхідних випадках, авторитетні громадські організації можуть скликати всіх бажаючих. Місцева ж управа повинна брати участь у Народному віче, приймати його пропозиції і вимоги для врахування у поточній і перспективній діяльності.

Держава повинна допомагати у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування та фінансово його підтримувати і, зокрема, компенсувати витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, а передусім стимулювати розвиток підприємництва та інших позитивних ініціатив на місцевому рівні.

Микола Звєрєв, звертаючись до присутніх зазначив, що коли не буде прийнято змін до Конституції України, не буде і смислу рухатися далі. Він подякував організаторам проекту за ініціативу його створення, а також підкреслив, що країні потрібна нова Конституція.

- Ми боремося за реформування місцевого самоврядування і тільки «знизу», ініціюючи такі зміни, зможемо домогтися бажаного результату, - наголосив Микола Звєрєв.
Олександр Кодола також подякував гостям за ініціативу, яку вони проявили при створенні нового проекту Конституції. За його словами, зміни до Основного Закону повинні іти від громади. Адже Конституція – це Основний Закон громадянського суспільства і нашої держави.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини