Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:06:58

Не треба заговорювати реформи – слід рішуче діяти

23.05.2014   08:05

Такий основний меседж сьогоднішнього розширеного засідання обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини» та Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.

Головним у порядку денному заходу, який провів голова обласної ради Микола Звєрєв разом із своїм першим заступником Олександром Кодолою та заступником Валентином Мельничуком, стало обговорення необхідних змін до Конституції України стосовно місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні.

До участі в діловій дискусії були запрошені очільники районних рад, міські, селищні та сільські голови, відповідальні працівники виконавчого апарату обласної ради, представники засобів масової інформації. В роботі засідання також взяв участь заступник голови Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад, керівник її виконавчої дирекції Вадим Івченко, який не лише окреслив перспективи впровадження довгоочікуваних реформ, але й озвучив низку проблем, що стоять на шляху їх втілення.

Відкриваючи зібрання, Микола Звєрєв, зокрема наголосив, що сьогодення ставить перед суспільством багато питань, без розв’язання яких неможливо говорити про сталий соціально-економічний розвиток регіону.

Такі зустрічі, як нинішня, дають можливість звірити свої дії, чітко окреслити бачення того, як найповніше використати потужний потенціал місцевого самоврядування, а через нього – і потенціал населення відповідних територій для вирішення економічних і соціальних питань життєдіяльності усіх без виключення громад.

В реалізації завдань, пов’язаних з виконанням програм соціально-економічного розвитку територій і відповідних бюджетів, вирішальна роль має бути відведена радам та їх виконавчим органам, зауважив голова обласної ради.

- Разом з тим, всі ми розуміємо і знаємо, що нині діюча система місцевого самоврядування є неефективною, - зазначив далі керівник. – Адже для виконання власних і делегованих повноважень, вирішення багатьох проблем територіальних громад органи місцевого самоврядування не мають належних фінансових та організаційних можливостей. Саме тому пріоритетними напрямками в здійсненні реформ місцевого самоврядування, про які іде мова на державному рівні, мають стати:

– розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності і наділення саме громад максимально широким колом повноважень;

- чітке забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування необхідними фінансовими ресурсами, в тому числі через їх участь в загальнодержавних податках;

- передача функцій виконавчої влади від місцевих адміністрацій виконавчим органам рад відповідного рівня.

Це ті три основоположні моменти, які треба вже сьогодні виріщувати, - наголосив доповідач.

За його словами, повинен відбутися перерозподіл повноважень між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, як того і вимагає Європейська хартія, ратифікована Україною ще в 1997 році. І якби ці реформи були проведені раніше, то, можливо б, Україна не зазнала тих потужних відцентрових ударів, які спричинилися цьогоріч сепаратистськими проявами та посилилися російською агресією на півдні та сході країни. Отож сьогодні на місцях уже чекають не на балачки навколо проголошеної Концепції децентралізації влади, а конкретних дій з боку вищих органів державної влади.

Окреслюючи питання запровадження реформування і децентралізації влади, Микола Звєрєв зазначив, що на сьогодні Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України підготовлено пропозиції щодо змін до Основного Закону України. Їх необхідність обумовлена тим, що саме Конституція визначає основи системи влади і без відповідних змін провести реформу неможливо. Він також додав, що обласна рада займає активну позицію стосовно підтримки заходів Уряду, спрямованих на децентралізацію державної влади в Україні.

Зокрема, депутатським корпусом облради прийнято Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо запровадження в Чернігівській області пілотного проекту по реформуванню місцевого самоврядування та впровадженню європейських стандартів. В цьому напрямку активно працює Консультативно-дорадча рада з питань розвитку місцевого самоврядування при голові обласної ради. Окрім того, за ініціативи обласного органу представницької влади проведено загальнообласний форум громадськості «Чернігівщина - за єдність України!», в ході якого за участі представників Мінрегіонбуду обговорено питання щодо необхідності децентралізації влади та надання фінансової самостійності регіонам. У своєму виступі керівник заодно озвучив і цілий ряд інших заходів та напрацювань, які були проведені за участі депутатського корпусу та виконавчого апарату обласної ради.

У цій роботі обласна рада відкрита для співпраці з усіма, хто вважає реформування місцевого самоврядування одним із основних завдань, виконання якого виведе Україну з економічної та політичної кризи. Саме такий підхід, помножений на політичну волю та наукові розробки, дасть нам змогу успішно вирішити усі порушенні питання, - наголосив у своєму виступі Микола Звєрєв та закликав учасників засідання до ефективної роботи та внесення конкретних пропозицій.

Свої думки щодо проблем і перспектив запровадження реформ висловили Парафіївський селищний голова (Прилуцький район), очільник обласного відділення Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад Валентина Карпенко, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, Городнянський міський голова Андрій Богдан та Варвинський селищний голова Валентина Саверська-Лихошва.

Своє бачення з цього приводу висловив і заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. Зокрема, він зазначив, що з кожною зміною на владному олімпі проголошуються реформи системи влади і місцевого самоврядування, але далі слів справа не просувається. Цього ж разу можна, навіть не очікуючи змін до Конституції, а розпочати реформування відповідними постановами Кабміну. Головне ж - почати роботу і вже не просити, а прямо вимагати від вищої державної влади втілювати ці реформи в життя.

На завершення розширеного засідання Микола Звєрєв щиро подякував всім присутнім за участь в його роботі, а також оголосив результати обласного конкурсу на кращу територіальну громаду (раду) Чернігівщини (див. інформацію на офіційному сайті обласної ради від 20.05.2014 під назвою «Визначено переможців щорічного обласного конкурсу «Краща сільська, селищна, міська рада»).

- Хочу ще раз підкреслити, що органи місцевого самоврядування області представляють великий кадровий та багатий творчий потенціал, який працює в ім’я інтересів держави, на благо всіх жителів нашої області, - зазначив керівник.

Керівник наголосив, що всі висловлені на засіданні пропозиції щодо реформування влади будуть систематизовані і направлені в Мінрегіонбуд та до Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад і, звичайно ж, послужать прискоренню очікуваних реформ.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини