Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:25:51

Втримати позитивну динаміку на ринку праці можна лише об'єднавши зусилля

02.05.2014   14:48Агенцiя

Про підсумки діяльності обласної служби зайнятості за І квартал 2014 року та основні пріоритети на сучасному етапі йшлося на нараді з директорами базових центрів зайнятості, що відбулася 30 квітня в приміщенні ОЦЗ.

- Сьогодні економіка країни переживає непрості часи і тому, на жаль, нам слід очікувати негативних тенденцій на ринку праці, - таким невтішним прогнозом розпочався виступ директора ОЦЗ Лідії Падалки.

Підприємства, організації та установи Чернігівщини скорочують штат. Звільняють найманих працівників і фізичні особи-підприємці. Отже, напруга на ринку праці області зростає.
У таких непростих умовах пріоритетним завданням служби зайнятості є забезпечення високої результативності заходів, спрямованих на соціальний захист населення від безробіття та мотивації працездатних громадян до легальних трудових відносин.
Підсумки діяльності служби зайнятості за І квартал поточного року доволі оптимістичні. Незважаючи на складну економічну та політичну ситуацію в країні, стан ринку праці Чернігівщини демонструє певні позитивні тенденції.

Оновлення змісту послуг, що надаються роботодавцям відповідно до нового законодавства, зумовило підвищення ефективності їх співпраці зі службою зайнятості в напрямі укомплектування кадрів. З початку року на 7,8% збільшилась кількість суб’єктів господарювання, які поінформували центри зайнятості про наявність вільних робочих місць. Так, за І квартал 2014 року до центрів зайнятості області від 2,4 тис. роботодавців надійшло майже 7 тис. вакансій – на рівні минулорічного показника, проте їхня якість значно підвищилась. Зокрема, на 40% зросла кількість вакансій із заробітною платою, вище мінімальної, їх частка досягла 93% (проти 66% торік).

- Застосування фінансових стимулів з метою укомплектування нових робочих місць передбачено Законом України «Про зайнятість населення». За результатами І кварталу цього року службою зайнятості в такий спосіб працевлаштовано 120 безробітних. Серед них 58 - мали додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню, 62 громадяни взяті на роботу до суб’єктів підприємництва в пріоритетних видах економіки. Цією послугою вже скористалися 74 роботодавці області, - зазначила Лідія Падалка.
Звертаючись до колег, директор ОЦЗ наголосила на тісній взаємодії з роботодавцями та органами влади задля досягнення спільної мети – підвищення рівня зайнятості населення.

Протягом січня-березня 2014 року в центрах зайнятості області взято на облік 7,3 тис. безробітних громадян – на 14% менше показника 2013 року.

Проблемною в регіоні залишається якість наявної робочої сили. Серед зареєстрованих у службі зайнятості безробітних 31% (2,3 тис. осіб) потребували додаткових соціальних гарантій зайнятості, 15% (1,1 тис. осіб) не мали професії (спеціальності), 20% були передпенсійного віку, 3% мали інвалідність. Кожен третій (2,4 тис. осіб) у загальній реєстрації – сільський мешканець, здебільшого менш освічений та мобільний, ніж городянин.

Усього в області перебувало на обліку та отримувало комплекс соціальних послуг 21,6 тис. безробітних – на 8% менше минулорічного показника.
За сприяння служби зайнятості в I кварталі поточного року працевлаштовано 4,6 тис. громадян - на 14% більше, ніж за відповідний період минулого року. Зокрема, 184 мешканці області (на 8% більше, ніж торік) скористались виплатою допомоги по безробіттю одноразово для започаткування власної справи.

Під постійним контролем служби зайнятості є робота з громадянами, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Упродовж кварталу на обліку перебувало 7,3 тис. осіб квотної категорії (на 9% менше показника 2013 року), чверть з них залучено до активних програм зайнятості. Зокрема, 804 особи (на 29% більше минулорічного показника) повернуто до трудової діяльності.

Особливої уваги потребує й питання забезпечення продуктивної зайнятості людей з інвалідністю. Рівень працевлаштування цієї категорії громадян у порівнянні з минулим роком зріс на 5% і складає 14,7%.

Утричі більше, ніж торік, а саме: 1300 безробітних протягом січня-березня працювали на громадських та інших роботах тимчасового характеру. «На горіхи» за незадовільну роботу в цьому напрямі дісталося Бахмацькому, Коропському, Менському, Новгород-Сіверському та Сосницькому РЦЗ.

Професійне навчання безробітних продовжує залишатися пріоритетним напрямом діяльності служби зайнятості, оскільки є суттєвим важелем у підвищенні якості робочої сили та задоволенні потреб роботодавців у кадрах. Протягом січня-березня поточного року набувало нових професій та підвищувало кваліфікацію 1,7 тис. безробітних, 87% з яких навчалося за замовленням роботодавців, решта – для організації підприємницької діяльності.

Протягом січня-березня поточного року профорієнтаційними послугами державної служби зайнятості скористались 29,5 тис. громадян.

Станом на 1 квітня 2014 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало 14,8 тис. безробітних – на 16,4% менше, ніж на цю дату рік тому.

Свій виступ директор ОЦЗ закінчила на мажорній ноті, але водночас порадила своїм колегам не розслаблятися.

- Підсумовуючи сказане, хочу підкреслити, що обласна служба занятості виконала і навіть перевиконала всі поставлені цільові орієнтири, - зазначила Лідія Падалка, - Проте досягнення позитивних результатів не дає нам жодних приводів для заспокоєння. Втримати позитивну динаміку та виконати взяті на себе зобов’язання ми зможемо лише завдяки щоденній копіткій роботі, активній взаємодії з органами влади та соціальними партнерами.


Відділ організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини