Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:51:12

Про роботу відділу у справах сім'ї та молоді міської ради щодо реалізації в м. Чернігові державної політики з питань сім’ї

24.04.2014   08:17

Про роботу відділу у справах сім'ї та молоді міської ради щодо реалізації в м. Чернігові державної політики з питань сім’ї доповідав сьогодні на розширеній міській нараді начальник відділу Валерій Семенець.

Концепція державної сімейної політики, яка була прийнята Верховної Радою України 17 вересня 1999 року, є основним документом, що регламентує стратегію і пріоритетні напрями державної політики щодо сім’ї та передбачає здійснення системи заходів. Концепцією визначено основні принципи державної сімейної політики, а саме:
- cім’я є пріоритетом у житті демократичного суспільства;
- сім’я є суверенною та автономною в питаннях прийняття рішень щодо свого розвитку;
- сім’я має прерогативну роль у гуманістичному вихованні підростаючого покоління.

Від ефективності функціонування сім’ї залежить стабільність суспільства в цілому. Тому, міцна сім’я - це основа морально здорової, економічно стабільної та процвітаючої України.

В Україні майже 400 тисяч сімей, що мають трьох і більше дітей, 298 тис. сімей мають по троє дітей, 64 тисячі - по четверо, 34 тисячі - по п’ятеро. Близько 1700 родин виховують по десятеро і більше дітей. Найбільше багатодітних родин налічується у Рівненській, Львівській, Закарпатській та Івано-Франківських областях. Велика шана тим батькам, що наважилися ступити на такий складний, але водночас безмірно щасливий шлях - виховання багатьох дітей та створення великої родини.

 У багатодітних сім'ях виховується близько 20 % всіх дітей в країні.Багатодітні сім'ї становлять близько 4 % від загальної кількості українських сімей. Підтримка таких сімей є пріоритетом не тільки України, але й усього світу, саме тому Організація Об’єднаних Націй проголосила 2014 рік Міжнародним роком сім’ї.

З метою створення правових, соціальних і економічних умов для належного функціонування та розвитку сім’ї, утвердження духовно і фізично здорової, матеріально та соціально благополучної сім’ї, забезпечення виконання сім’єю основних її функцій, на виконання постанови Кабінету Міністрів України та Комплексної обласної програми підтримки сім’ї, забезпечення тендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2016 року відділ у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради проводить відповідну роботу.

Сьогодні в нашому місті проживають понад 924 багатодітні сім’ї, у яких загалом виховуються 3018 дітей. Від­повідно до Закону України "Про охорону дитинства" багатодітна сім'я - сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім'ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років". Серед них: троє дітей виховують 765 сімей, четверо – 116, п'ятеро – 26, шестеро – 7, семеро – 4, восьмеро – 2, дев'ятеро – 1, десять і більше – 3 сім’ї.

Одним з головних пріоритетів Чернігівської міської влади залишається захист та допомога сім’ї як основному інституту суспільства та осередку виховання майбутнього покоління. Адже важливо, особливо в нинішніх складних умовах, щоб кожна дитина виросла здоровою та щасливою, мала можливість розвивати свої інтереси та здібності, отримала належну освіту та виховання.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 р. N 209 " Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї" на відділ покладено адміністративну послугу - видачу посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї. 3 2010 року відділ займається цим питанням.

Саме посвідчення по формі та змісту є документом паспортного типу, зовнішньо дуже схоже на Паспорт громадянина України. Посвідчення видається одне на батьків та по одному окремому посвідченню на дитину, саме цей документ є підставою для безкоштовного проїзду дитини у міському комунальному транспорті. Проте, відсутня загальноукраїнська система обліку документації з видачі посвідчень, відсутня автоматична база реєстрації, тому збереження інформації відбувається у паперовому вигляді із невизначеним терміном зберігання. Отже, часто виникають питання та проблеми правового характеру, пов’язані з видачею посвідчень, тож відділ звертається  до обласного департаменту із проханням надати роз’яснення. У І кв. 2014 року видано: посвідчень батьків - 49, посвідчень дітей – 121, подовжено: посвідчень батьків - 23, дітей – 74.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19 травня 2009 року Верховна Рада передбачила низку пільг для таких категорій сімей, а саме:

1)  50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм (501 багатодітна сім'я користується цією пільгою);

2)  50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. (705 багатодітних сімей нашого міста користуються цією пільгою);

3)  50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі: рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення; (4 багатодітні сім’ї користуються цією пільгою);

4)  позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів (311 багатодітних сімей користуються цією пільгою).

Дітям з багатодітних сімей надаються наступні пільги:

1)  безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів (у 1 кварталі 2014 року 10 дітей з багатодітних сімей отримали ліки за рецептами лікарів);

2)  щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров'я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування (Під наглядом лікарів дитячих поліклінік знаходяться 629 багатодітних сімей, в них виховуються 2099 дітей, з них 515 (24, 5%) дітей пройшли медичні огляди);

3)  першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, незалежно від відстані та місця проживання;

5)  безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

Протягом останніх десяти років, питання оздоровлення та відпочинку дітей набуло особливого значення. Дітям з багатодітних сімей приділяється особлива увага. У минулому році урядом ставилася задача оздоровити 70 % ді­тей з багатодітних сімей від загальної кількості. У 2013 році таких дітей було оздоровлено 675, послуги оздоровлення отримали 464 дитини, відпочинку - 211. Діти направлялися на оздоровлення та відпочинок до Міжнародного дитячого центру «Артек», Українського дитячого центру «Молода гвардія», дитячого санаторію «Сперанца» (смт. Сергіївка Одеської області), дитячого санаторію «Космос» (м. Миколаїв) та санаторію „Дивосвіт” (смт. Седнів).

Завдання, що ставляться урядом у 2014 році - це охоплення оздоровчими та відпочинковими послугами не менше 75% дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей. Однак, на даний момент оздоровчі табори лише проходять стадію ліцензування. Втім, відділом вже розпочата робота з прийому заяв та документів на оздоровлення дітей пільгових категорій та на сьогодні вже оздоровлено в Українському дитячому Центрі «Молода Гвардія» (м. Одеса) 10 чоловік.

При відділі у справах сім'ї та молоді міської ради створена та працює міська координаційна рада з питань соціального супроводу сімей у кризових ситуаціях, яка є дорадчим органом, що забезпечує координацію роботи щодо соціального супроводу сімей у кризовій ситуації у відповідності до наказу Державного комітету України у справах сім'ї та молоді від 05.02.04 №33, а також сприяє постійному вдосконаленню та розвитку цієї діяльності в місті.

Основними завданнями координаційної ради є:

- вивчення та аналіз ефективності системи заходів щодо виявлення, обліку та соціального супроводу сімей, члени яких перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги,

- визначення та обґрунтування пріоритетних напрямків діяльності щодо забезпечення реалізації основних засад соціального супроводу сімей у кризових ситуаціях.

З моменту її існування відбулося 139 засідань, розглянуто справи понад 800 сімей, стосовно яких вирішено питання встановлення соціального супроводу чи надання соціальних послуг. У 1 кварталі поточного року фахівцями з соціальної роботи та спеціалістами міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді виявлено 117 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, в яких виховуються 155 дітей. Загалом під соціальним супроводом перебували 350 сімей, в них 429 дітей. Зазначеним сім'ям було надано 16170 соціальних послуг.

Вирішуються соціально-побутові проблеми сімей, де виховуються 5 і більше дітей. Станом на 10.04.2014 року в м. Чернігові проживають 43 таких сім'ї. Зокрема, таким багатодітнім родинам, неодноразово надавалася допомога у вигляді будівельних матеріалів, комплектів постільної білизни, наборів посуду, солодких подарунків до Дня святого Миколая та запрошень на Новорічні свята.

Організовано роботу щодо відродження та збереження національних сімейних традицій та цінностей. Забезпечено проведення у місті заходів до Міжнародного Дня сім’ї, Дня Матері спільно з громадськими організаціями, що опікуються проблемами сімей. Найбільш активні - це організація багатодітних сімей "Родина" (керівник Мироненко A.C.), організація багатодітних сімей "Сім'я" (керівник Мирченко Л.В.), благодійний фонд "Милосердя і доброта (керівник Сидоренко П.Г.), обласна благодійна організація "Аратта" (керівник Філатова В.О.)

Традиційним стало проведення міських конкурсів "Читаюча родина", який проходить спільно з управлінням освіти міської ради та обласною дитячою бібліотекою ім. М. Островського та міський конкурс "Таланти багатодітної родини".

Стан реалізації сімейної політики постійно висвітлюється у місцевих засобах масової інформації та на сайті міської ради безпосередньо працівниками відділу, а також представниками громадських організацій, в партнерстві з якими проводяться заходи.

Щаслива сім'я - це запорука успіху кожної окремої людини. Справжню сім'ю пов'язують не тільки формальні родинні стосунки, але й душевні. Сім'я - велика цінність суспільства, отже, якщо міцна сім'я, то й міцна держава, - зазначив доповідач.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини