Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:44:05

Україна отримала шанс провести зразкові вибори – Олександр Черненко

04.04.2014   18:19Агенцiя

3 квітня в дискусійному клубі «Експертна думка» відбулася прес-конференція генерального директора Комітету виборців України Олександра Черненка.

Керівник КВУ на початку спілкування з пресою запевнив всіх, що виборча кампанія йде в штатному режимі, і загроз для її зриву ні в законодавчому полі, ні у внутрішній ситуації в країні наразі немає. 


Щодо виборів президента

Головними проблемами на минулих виборах було застосування адміністративного ресурсу та підкуп. Цього разу, на думку Олександра Черненка, такого не буде. І причина не в тому, що партія влади (на сьогодні – це «Батьківщина») не є монополістом, а тому примусити більшість голосувати «як треба» не зможе, а те, що змінилася країна, змінилися люди, котрі не дадуть узурпувати владу.

«Україна отримала шанс провести зразкові вибори» - відзначив пан Олександр. І головне, аби в гонитві за результатами кандидати забули про власні амбіції та думали про Україну. Адже велика довіра вимагає великої відповідальності.


Про роль ЗМІ

За словами О. Черненка: «Основна боротьба зосередиться в інформаційному полі». І в законодавчому полі було обмежено вплив комунальних та державних ЗМІ, а саме: заборонено критикувати виборчі програми. Це було зроблено, щоб зменшити поширену практику використання засобів масової інформації на користь одного кандидата хоча б серед джерел, котрі фінансуються самими громадянами. Але незалежних ЗМІ в Україні досить для об’єктивного висвітлення громадської думки. Та небезпека використання ЗМІ як засобу пропаганди все одно лишається, і в цьому випадку слід апелювати до етичних норм журналістики.


Проблема Криму

На території автономії проживає 1,8 млн. громадян, більшість з яких має право голосу, але відкрити дільниці на території півострова навряд чи вдасться. Альтернативою може стати організація голосування для кримчан на території прикордонних областей. Подібним чином голосують громадяни в Грузії. Але велику роль у нас відіграє відстань, - щоб дістатися до дільниць, людям доведеться долати сотні кілометрів. Можливо слід внести зміни до законодавства і виділити кошти. Та об’єктивно – такою можливістю скористаються дуже мало жителів Криму.


Про місцеві вибори

Разом з виборами президента країни в ряді міст відбудуться ще й вибори до місцевих органів влади, зокрема, на Чернігівщині мерів вибиратимуть в Ніжині і Прилуках. Та ось тут і починаються проблеми. Закон «Про місцеві вибори» дуже недосконалий, а тому відкриті шляхи для можливих фальсифікацій. Наразі законопроект про зміни процедури проведення місцевих виборів розглядається Верховною Радою. «Якщо не буде змінено закон, ми не отримаємо чесних місцевих виборів», - відзначив керівник Комітету виборців України.


Про напрями роботи КВУ

В цьому році планується провести більше сотні тренінгів для представників правоохоронних органів на всій території країни. Міліціонерів поінформують щодо дій на виборах: на що звертати увагу на дільницях, як реагувати та діяти в правовому полі.
Також проводиться довготривале спостереження за виборчим процесом, перші результати якого мають бути невдовзі представлені громадськості. Планується організація гарячої телефонної лінії та інтернет-ресурсу для бажаючих бути спостерігачами на виборах. Загалом спостерігати за виборами буде більше п’яти тисяч людей.і це тільки від КВУ, враховуючи волонтерів, котрі оформлять відповідну заявку.

Загалом ситуація в країні сприяє тому, аби волевиявлення українців стало поворотним пунктом в історії країни. Велику рольвідіграє підвищення активності громадян, патріотичність їх поглядів, згуртованість, яка має забезпечити високу явку населення на вибори. За попередніми підрахунками на дільниці з’явиться більше 70 % виборці.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини