Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:25:22

Голова апеляційного суду Чернігівської області про судову систему, корупцію, люстрацію та довіру

27.03.2014   15:42Агенцiя

25 березня 2014 року голова апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв провів прес-конференцію на тему: „Відновлення довіри до судової влади України. Люстрація”.

На початку голова суду ознайомив представників ЗМІ про те, чим же ознаменувався попередній, 2013 рік для судів загальної юрисдикції Чернігівщини. В цій системі працює 136 суддів місцевих судів та 52 судді апеляційного суду.

А рік відзначився зниженням надходження справ та матеріалів у порівнянні з 2012 роком на 15 відсотків - в основному за рахунок зниження надходження позовних заяв, пов’язаних з орендою земельних ділянок. На 10 відсотків менше було і апеляційних скарг, поданих на рішення місцевих судів, таким чином навантаження на одного суддю апеляційного суду складало всередньому 10 справ на місяць (по Україні цей показник складає 18 справ).

Серед головних проблем, що ускладнюють роботу правосуддя, є відсутність єдиної судової практики у деяких категоріях справ. Це означає, що при одних і тих же обставинах різні колегії виносять полярно протилежні рішення. Як приклад, Садіг Рзаєвич навів категорію так званих „банківських” справ, коли банки заявляють кредитні позови за картковими рахунками, відкритими 6-8 років тому, та вимагають від клієнта сплати не лише мізерного залишку кредиту, а й пені та шрафів, таким чином ціна позову сягає інколи кількох десятків тисяч. Так от: деякі судді, відмовляли у задоволенні таких позовів, мотивуючи пропущенням строку позовної давності, інші – вважали, що оскільки договір банківського кредиту не розірвано і він пролонгується з року в рік, то строк позовної давності не пропущено.

Пройшло чимало часу, поки Вищий спеціалізований суд розробив єдину судову практику, визнавши, до речі, правильною позицію банків. За словами Садіга Тагієва, не всі судді згодні з такою позицією, в тому числі і він сам, однак судді мусять триматись визначеного Вищим судом курсу. Є багато і інших подібних прикладів. У таких випадках, на думку голови апеляційного суду, необхідно звертатись до світової практики.

Далі говорили власне про люстрацію судової влади. Ключовим стало явище корупції.

- Звинувачувати всю судову систему в корупції – небезпечно, - сказав С.Тагієв. – Наші кадри готуються роками. Помилки є, але в більшості випадків вони об’єктивні. Корупція берперчно існує, в тому числі і у нас. Лише за останні три роки в області засуджено трьох суддів за порушення присяги, одна справа проти посадової особи ТУ ДСА знаходиться в суді. Я, як голова суду, дуже серйозно реагую на подібні сигнали, у мене є законні важелі ініціювати притягнення суддів до дисциплінарної або кримінальної відповідальності. Судова система сама здатна очищати свої ряди, для цього існує Вища рада юстиції, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, правоохоронні органи.

Що стосується проекту закону „Про відновлення довіри до судової влади України”, внесеного на розгляд Верховної Ради, який, власне, і передбачає проведення люстрації, Садіг Тагієв сказав наступне:

-   Чи можна говорити однозначно про відсутність довіри до суду, якщо ми маємо таку величезну кількість справ? Чи звертались би громадяни до суду, якщо б так однозначно не довіряли йому?  Досвід показує, що у будь-якій справі, а надто у прийнятті законів, потрібна виваженість. Згадайте, чого коштувало країні здійснити соціальні виплати дітям війни, чорнобильцям, коли відповідний закон був протягнутий однією політичною партією з метою завоювати прихильність виборців? Це призвело до проблем у державі, в тому числі суди були поставлені в умови надзвичайного напруження, почалася інфляція, тощо.

Проект даного закону ставить за мету звільнення з посад суддів, які допустили порушення присяги, зниження рівня корупції. Передбачається утворення Тимчасової спеціальної комісії (17 осіб), яка здійснюватиме перевірку суддів щодо винесених ними рішень, якими були суттєво обмежені конституційні права та свободи громадян, зокрема у  період з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року. За результатами перевірки може бути ініційовано звільнення судді з посади. Я переконаний, що судді самі бачать і готові виправляти помилки та позбавлятись від тих, хто дискредитував систему. Але не треба думати, що таких суддів аж настільки багато, як про те говорять. Особисто у мене є питання до 2-3 суддів області, решту колег я поважаю як високоморальних людей і добрих професіоналів. Про це також свідчить і дуже незначна кількість скарг на наших суддів, та й те вони стосуються переважно процесуальних моментів.

Ми не говоримо, що апеляційний суд – це ангел. Наші рішення теж часто скасовує Вищий спеціалізований суд, і наші судді погоджуються, що не праві. Часто причина скасування – це банальна процесуальна помилка, на яку лише варто звернути увагу. Однак якщо суддя часто допускає помилки через недостатнє знання закону, або ж інших причин – треба ставити питання про його професійну придатність.

Я скажу більше: інститут правосуддя – це набагато більше, ніж просто суди. Це  правоохоронні органи,  прокурори, адвокати, нотаріуси – всі, хто застосовує норми права. Це дуже широке поняття. Тому спроба ліквідувати всю систему „під корінь” та будівництво нової  буде дуже болючою, і, на мій погляд, вкрай великою помилкою. Адже підготувати професійні кадри – це тривалий і відповідальний процес. Повторюсь, що судова система здатна сама провести люстрацію у своїх рядах.  І ми в цьому зацікавлені, адже правосуддя – це фундамент нашого  суспільства.

http://cna.court.gov.ua/

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини