Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:34:07

У Чернігові пройшов семінар "Відносини Україна–ЄС в умовах сучасних викликів"

06.03.2014   08:08Агенцiя

Фахівці від української і європейської сторін наводили аргументи і спростовували міфи щодо угоди про асоціацію, чимало з яких підкріпила й інформаційна війна, що розгорнулася в державі поряд з політичним та громадянським протистоянням.

Ситуація останніх трьох місяців в Україні змінила сам контекст співпраці з Європейським Союзом. Насамперед – завдяки утвердженню людських цінностей, задекларованих Європою.

Правник Геннадій Друзенко каже, що свобода, гідність – ці цінності задекларовані Європою. Але українці продемонстрували, що цінності тут вартують ще більше, ніж у тому ж Брюсселі.

Окрім контексту, події декількох «українсько-російських днів» змінюють і сприйняття цієї співпраці. Володимир Єрмоленко, директор європейських проектів Інтерньюз-Україна каже, що агресія чи ризик агресії з боку Росії зайвий раз підтверджують, наскільки важливим є інший напрям – цивілізаційного зближення з Європою. Наразі це зближення – питання незначного часу і значних фінансів.

На думку Геннадія Друзенка, єдине дискусійне питання, яке може виникнути – фінансове. Тобто наскільки швидко і в яких обсягах ЄС підкріпить підписання фінансовою допомогою, і на яких умовах (інвестиції, позика, безповоротні гроші), яке рішення буде в трійці ЄС-МВФ-США. І тоді можна говорити не лише про підписання символічного документу, а й про можливості його виконання.

Зона вільної торгівлі може запрацювати цьогоріч, очікують фахівці. Чи одразу це відчують українці? Ні. Але розпочнеться процес зрушень і змін.
Говорячи про можливості, фахівці спростовують і найпоширеніші міфи про Угоду. Приміром, що її підписання призведе до напливу товарів ЄС на національний ринок, а українські виробники не зможуть конкурувати з ними. Насправді ж Угода є «асиметричною» на нашу користь: тим часом як українські експортери майже одразу отримають доступ до європейських ринків, Україна відкриватиме свої кордони значно повільніше. Наразі чверть українських експортерів вже готові працювати за стандартами ЄС. Ще один міф – про те, що Угода перешкоджатиме вступу України до Митного союзу. На ділі все навпаки: якщо Україні вступатиме до Митного союзу, вона змушена буде припинити всі угоди про вільну торгівлю з іншими країнами. Натомість, якщо ми підтримуватимемо торгівельні відносини з ЄС, то зможемо робити це і з Митним союзом.

Українська сторона, що вела переговори про зміст Угоди з ЄС, максимально унеможливила свої ризики на двох тисячах сторінок.

Розмова про те, як далі можуть розвиватися стосунки між Україною та Євросоюзом, тривала три години і зацікавила не лише журналістів, активістів і підприємців. Послухати думку фахівців на семінар прийшов навіть голова обласної ради Микола Звєрєв.


http://chodtrk.com.ua/?p=13610

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини