Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:47:33

НСЖУ та НМПУ вимагають від МВС наказати спецпризначенцям не стріляти по журналістах

23.01.2014   10:47Агенцiя

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка вимагають від керівництва Міністерства внутрішніх справ зобов’язати своїх підлеглих припинити свідоме насильство по відношенню до журналістів. Ми глибоко стурбовані та обурені ситуацією, яка склалася в останні дні сутичок мітингувальників з правоохоронцями на вул. Грушевського у Києві.

Під час застосування сили з боку бійців спецпідрозділу «Беркут» постраждало понад 35 журналістів. Є численні задокументовані свідчення того, що спецназівці прицільно стріляли гумовими кулями у співробітників ЗМІ, кидали світлошумові гранати під ноги людям із фото- та відеокамерами. Зокрема, знімальна група «Радіо Свобода» зафіксувала, як правоохоронець цілиться та стріляє прямо в них, після чого журналістів було побито та затримано. Схоже сталося з оператором Еspreso.tv, якому під ноги кинули газову гранату. Колеги-журналісти зафіксували також, як правоохоронці впритул стріляли з травматичної зброї у журналістку, що тримала в руках фотоапарат.Удари міліцейськими кийками отримав польський журналіст ПавелБоболович. Це лише окремі випадки, але цей перелік можна продовжувати. Силовики цілеспрямовано застосовують силу до працівників медіа, яких легко ідентифікувати в натовпі: більшість із них під час сутичок були з апаратурою, чимало – у захисних жилетах «Преса».

НСЖУ та НМПУ вважають неприпустимими подібні дії з боку правоохоронних структур щодо журналістів та вимагають від керівництва силових відомств розробити і довести до всіх співробітників правоохоронних і силових структур порядок реагування на співробітників ЗМІ, які виконують свій професійний обов’язок в місцях сутичок.

Вважаємо за необхідне, щоб цей порядок (наказ) був переданий прес-службою МВС і самим журналістам. Бо ситуація, що склалася на сьогодні, свідчить про те, що спецпризначенці мають чіткий наказ фізичного знищення журналістів на майдані.


http://nsju.org/index.php/article/2406
 

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.