Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:43:44

"Майдан з погляду громадськості" - такою була тема розмови в прес- клубі "Просвіта"

14.01.2014   09:16Агенцiя

Організатор - голова обласної організації Василь Чепурний запросив Ірину Черенько, керівника молодіжної організації "Апельсин", Костянтина Іванова, президента регіональної торгово- промислової палати, Валерія Сарану, першого голову Руху.

Василь Чепурний: -- Світ не розуміє українського Майдану: Європа не йме віри, що ми так хочемо у Європу, а Росія не вірить, що після розгону пари сотень студентів - виходять тисячі, після жорсткого побиття тисяч - виходить мільйон... Український Майдан - це не єгипетська площа Тахір і, слава Богу, не китайська Тяньаньмень. Я порівнюю із польською "Солідарністю". І коли ми сьогодні нарікаємо, що так швидко не вирішилася справа Майдану, то згадаймо, що тільки активна фаза польської "Солідарності" тяглася 16 місяців! І схожості дуже багато - навіть щодо участі церкви. Зрештою, так як їх "Солідарність" була зовсім не профспілковим рухом, так і наш Майдан є зовсім не одним лиш європрагненням. Ми вийшли за свободу і гідність!

«Інформація про «контрольованість» харківського Форуму євромайданів, – безпідставна, а її головна мета – дискредитувати захід», – заявила Ірина Черенько.

Крім того, через перешкоджання з боку "тітушок", довелося 4 рази змінювати місце проведення форуму. Невідомі молодики спортивної статури намагалися зірвати захід і вчиняли різні провокації. Як зазначила чернігівська делегатка, врешті-решт форум відбувся у приміщенні української церкви.

Ірина зауважила, що Майдан - це солідарність, а не роз'єднання партійних та громадських рухів. І головна його заслуга, що він відроджує Гідність. Адже ми не боремося за заміну поганого царя на доброго - нам необхідно змінити систему влади в Україні.

Валерій Сарана провів певні аналогії з Народним Рухом, який також починався як громадське об'єднання, куди входили люди різних ідеологічних уподобань. Перевернута машина з ковбасами у різдвяний вечір сколихнула людей і в Чернігові почалася "ковбасна революція". Та машина стала символом ненависті до несправедливості. Зараз Майдан також стоїть за гідність української людини.

Костянтин Іванов переконаний, що хоч ми й молода держава в сенсі політичних традицій, але майдан - в руслі європейської традиції боротьби за свободу.Як і під час ковбасної революції вулиця стала каталізатором суспільних змін. Сьогодні говорилося про олігархічний капіталізм, побудований в Україні - ні, це неофеодалізм. Нема парламенту, а є феодал зі своїми слугами. Майдан же фактично вимагає укладення суспільного договору між народом і владою.

Костянтин Іванов запропонував бандитів називати бандитами - тих, як б'ють народних депутатів, які штурмують храми. А українське суспільство довело, що має здорову основу, вміючи розрізняти чорне і біле.

Певний скепсис щодо Майдану висловив Сергій Жигінас, який представлений був громадським активістом. Мовляв, є багато сценаріїв що робити далі, але нема того Хтося, який має їх виконувати. Йому заперечив керівник Федерації історичного фехтування Геннадій Обушний: " У Шестовиці свого часу стояв варязький "Беркут", який 300 років зводив рахунки з чернігівським хлопцями. Але ми, організовуючи фестивалі в Шестовиці, не вдаємося в політику. Проте тепер довелося вибрати - мовчати чи діяти".

"Далі буде!" - оптимістично пообіцяв голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний.


http://siver.com.ua/news/u_poshukakh_khtosja_jakij_mae_vikonuvati/2014-01-14-13762



До теми: Ірина Черенько про Форум євромайданів. ВІДЕО

 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.