Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:13:14

Є всі законні підстави для демонтажу ніжинського Леніна

11.12.2013   11:31Агенцiя

Пам’ятник Леніну, що на площі Франка у Ніжині, як виявилось, не має статусу пам’ятки монументального мистецтва, тобто не має ані історичної, ані культурної цінності.

Єдину цінність, яку представляє ця скульптура можна назвати політичною, точніше як задоволення політичних амбіцій однієї політичної партії.

Після знесення скульптури вождя в Києві, на бульварі Шевченка, по країні прокотилася ціла хвиля. В містах раптом звернули увагу на тих істуканів, що стоять на центральних площах українських міст.

Проте, стоять вони на лобних місцях, що має наслідки надання цим скультурам символьно-ідеалістичного значення.

Щодо скульптури в Ніжині, то про здоровий глузд стояння її на площі, якій повернули назву Франка, вже повертались кілька разів. Але тоді, крім того курйозного факту, що Ленін стоїть саме на місті, де до цього стояв нужник, більш нічого відомо не було.

Сьогодні є в наявності цікавий документ, це розпорядження голови Обласної Державної Адміністрації за номером 219 від 3 травня 2011 року “Про упорядкування обліку пам’ятників монументального мистецтва і топонімічних назв у населених пунктах області”.

Згідно з цього документу, Ніжинська скульптура Леніна знята з державного обліку і не є чимось історично, або духовно цінним. Тепер цінність цієї скульптури представляє лише кольоровий метал, з якого зроблений вождь. Сама скульптура є інвентарем комунального управління ВУЖКХ і підлягає зняттю з реєстру і подальшому демонтажу.

З невідомих причин розпорядження голови облдержадміністрації до кінця не виконано, а саме в частині демонтажу скульптури під назвою “Ленін”.

На сесії, що пройшла сьогодні, 10 грудня, з депутатським зверненням виступив голова ніжинського осередку партії “УДАР” Анатолій Лінник. А документ розпорядження голови ОДА надав редакції “Уездные новости” юрист і адвокат Дмитро Середа.

На сесіїї Анатолій Лінник звернув увагу депутатів на те, що перебування скульптури на центральній площі міста є проявом неповаги до історичних та національних цінностей, які відроджуються, з часу набуття Україною незалежності.

А скульптура є втіленням режиму тоталітаризму та кривавої тиранії . Саме під іменем Леніна знищувалась національна свідомість, держава та населення нашої країни — каже у своєму зверненні ударівець.

Тим більше, каже А. Лінник, що особа Леніна ніякого відношення до міста Ніжина не мала, а скульптура була встановлена вже в 1974 році на хвилі популізму до правлячої комуністичної партії.

Також лідер ніжинського УДАРу пояснив, що центральна площа міста Ніжина не є місцем для відправлення ритуальних потреб комуністів та інших прихильників скульптури під назвою “Ленін”.

Тож, Анатолій Лінник впевнений, і з цього виніс пропозицію негайно ініціювати на черговій сесії Ніжинської міської ради питання, щодо демонтажу цієї скульптури.

Раціональним він вважає і той факт, що після повалення подібної скульптури в столиці, не виключено, що реакційно налаштовані громадяни міста можуть у незаконний спосіб розправитися із образом вождя.

Щоб цього не сталося, каже А. Лінник, необхідно прийняти рішення і спокійно, у законний спосіб, перевезти бронзове ізваяння, наприклад, до музею. Саме там “Ленін” займе своє по праву місце в історії нашого народу.

Переважна більшість депутатів схвально відгукнулася на звернення Анатолія Лінника, підтримавши його пропозицію підняттям рук.

Тож, на найближчій сесії Ніжинської міської ради треба чекати остаточного вирішення долі бронзової скульптури під назвою “Ленін”.

uezd.com.ua

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини