Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:04:41

Особлива роль у виконанні завдань, поставлених Президентом України, належить виконавчій владі, яка повинна діяти прозоро і публічно

12.11.2013   18:45

На цьому голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив під час проведення спільного засідання Громадської гуманітарної ради при голові облдержадміністрації та Організаційного комітету з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка.

Перед засіданням його учасники мали змогу ознайомитися з тематичною виставкою «Тарасове слово», підготовлену Чернігівським історичним музеєм ім. В.В.Тарновського та Державним архівом Чернігівської області.

Під час засідання про хід підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка розповіли голова обласної ради Анатолій Мельник, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, голова обласного відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки, директор Чернігівського музичного училища ім. Л.Ревуцького Володимир Суховерський, лауреат Шевченківської премії, головний редактор газети «Гарт» Дмитро Іванов, декан філологічного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Забарний, голова обласної організації Національної Спілки письменників України Олена Конечна.

Як наголосив очільник області, саме такий формат зустрічі дозволить максимально врахувати думки та побажання громадських активістів, представників сфери науки, освіти, культури, засобів масової інформації.

«Як зазначає Президент України Віктор Янукович, «ідея консолідуючої ролі громадянського суспільства для формування української громадянської нації починає наповнюватися реальним змістом». Адже саме такі зустрічі за участю представників влади і громадськості, під час яких відбувається відкритий і конструктивний обмін думками, сприяють утвердженню в Україні громадянського суспільства як гарантії її демократичного розвитку», - відзначив голова облдержадміністрації.

Глава держави провів два засідання Громадської гуманітарної ради з питань підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка, на яких було підбито підсумки проведеної роботи та окреслені завдання щодо відзначення ювілею Великого Кобзаря на 2013 та 2014 роки.

За словами Володимира Хоменка, головний акцент зроблено на те, що святкування цієї визначної події, спрямоване на утвердження авторитету України в світовому співтоваристві, позицій нашої держави як високорозвинутої культурної країни, надзвичайно важливе для українського суспільства і має бути проведено на належному організаційному рівні.

Президент України відзначив, що підготовка до цієї дати перетворилася на справжній всенародний рух, що значно підвищує рівень відповідальності, з якою влада має підійти до відзначення знаменної дати.

Одним з першочергових завдань, визначених Главою держави, має стати поновлення інформації про всі пам’ятники, музеї та знаки Тараса Шевченка в Україні, впорядкування та відновлення їх, облаштування відповідних туристичних маршрутів.

В рамках проведення підготовчої роботи в області утворений Організаційний комітет з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка, який провів засідання 29 квітня.

Виконавчими комітетами Прилуцької, Ніжинської, Чернігівської міських рад, районними державними адміністраціями затверджено відповідні плани заходів.

За результатами засідання Оргкомітету та враховуючи пропозиції громадського оргкомітету у травні цього року затверджено обласний План заходів, який реалізується сьогодні закладами культури і освіти, висвітлюється місцевими засобами масової інформації.

Яскравим прикладом стала цьогорічна прем’єра опери „Катерина”, поставленої за твором Великого Кобзаря колективом Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка.

Володимир Хоменко відзначив, що для Чернігівщини важливого значення набуває упорядкування пам’ятних місць у містах і селах, де перебував Т.Г.Шевченко, яких у нас більше 30.

На території області знаходиться 54 об’єкти історії та монументального мистецтва, пов’язаних із життям та діяльністю поета. Районними державними адміністраціями та міськими виконавчими комітетами на даний час здійснюються заходи з ремонтних робіт пам’яток та благоустрій, упорядкування прилеглих територій.

З метою вшанування пам'яті видатного українського поета розроблено та затверджено напрямки тематичних екскурсійно-туристичних маршрутів Чернігівщини «Шляхами Т.Г. Шевченка».

Надалі планується організація та проведення ряду заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка.

В рамках «Шевченківського тижня», «Шевченківських читань» запланований комплекс тематичних заходів, акцій, виставок, конкурсів читців, вечорів поезії, літературно-мистецьких свят.

Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: особлива роль у виконанні завдань, поставлених Президентом України, належить виконавчій владі, яка повинна діяти прозоро і публічно.

Враховуючи пропозиції, надані на засіданні, визначено першочергові завдання. Серед основних – активізація роботи з благоустрою об’єктів, пов’язаних з ім’ям Т.Г.Шевченка; участь у проведенні регіональних творчих звітів у Національному палаці мистецтв «Україна»; підтримка громадських та благодійних організацій в діяльності щодо вшанування та популяризації творчості Т.Г.Шевченка; популяризація творчості Кобзаря серед гостей України; посилення інформування спільноти про підготовку та святкування ювілею Т.Г.Шевченка, в тому числі шляхом створення окремих сторінок на офіційних інтернет-порталах тощо.

«Вирішити ці завдання можливо за умови тісної співпраці органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, громадських організацій та засобів масової інформації», - наголосив очільник області.

Доопрацьований Обласний план заходів з підготовки та відзначення в області 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка буде затверджено спільним рішенням Громадської гуманітарної ради та Організаційного комітету.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини