Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:23:15

Чернігівщина забезпечує доступ до правосуддя

26.10.2013   09:25Агенцiя

Судді підвищували свій рівень знань на ознайомчому семінарі “Законодавчі аспекти по здійсненню Конвенції з акцентом на доступ до правосуддя”, який пройшов 25 жовтня в Чернігові.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся голова Апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв. Він зазначив, що у Конвенції роз’ясняється й визначається, яким чином всі категорії прав можуть бути застосовані до інвалідів, і вказуються сфери, які вимагають внесення змін, що дозволять особам з обмеженими можливостями ефективно здійснювати свої права, й сфери, у яких їх права порушуються й у які способи необхідно зміцнити правозахисні механізми.

Учасники розглянули такі теми, як статті Конвенції з питань доступності та доступу до інформації та до системи правосуддя, а також методи їх забезпечення. Жодна людина не може скористатись наданими їй правами, якщо вона не має до них “доступу”, тобто відповідних умов для їх реалізації. Особливе значення ця об’єктивна вимога має у процесі реалізації прав людей з інвалідністю, оскільки їм доводиться долати чисельні додаткові перешкоди, яку не дозволяють брати повноцінну, рівноправну участь у суспільному житті.

Свобода вираження поглядів та думки, а також доступ до інформації (стаття 21 Конвенції) для людини з інвалідністю має, звичайно, той самий зміст, як і для кожної людини. Однак здійснення цього права є можливим лише за умови особливих зусиль з боку держави, оскільки людині з інвалідністю потрібні додаткові умови.

Апеляційним судом Чернігівської області вже зроблені конкретні заходи для реалізації статті 9 Конвенції про права інвалідів “Доступність” в частині забезпечення доступності осіб з обмеженими можливостями до правосуддя (встановлена кнопка-дзвінок на висоті 1 метр, встановлено пандуси). З метою покращення доступності до суду осіб з вадами зору в приміщенні встановлено інформаційні таблички, виконані шрифтом Брайля, яким користуються для читання незрячі, доступна друкована інформація у збільшеному вигляді.

Тим не менш, завдання полягає в тому, щоб продовжувати зусилля щодо забезпечення ефективної реалізації Конвенції для того, щоб інваліди могли повною мірою користуватися всіма правами і основними свободами на рівній основі з іншими людьми.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини